Υπάρχει ενδιαφέρον για πωλήσεις, αλλά λίγοι παραγωγοί πουλάνε. Πού κυμαίνονται όμως οι ελαιοπεριεκτικότητες.
Προς το τελείωμα βαίνει η συγκομιδή της ελιάς στην Ελλάδα, με κάποιες ζώνες ακόμα και σήμερα να ελαιοποιούν. Κοινή συνισταμένη, είναι η εξαίρετη ποιότητα σε όλες τις περιοχές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις τιμές και τις αποδόσεις σε έλαιο, κοινώς τις ελαιοπεριεκτικότητες.
Οι ελαιοπεριεκτικότητες στους Μολάους και οι τιμές
Ο Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων – Πακίων Λακωνίας δήλωσε στο Agronewsbomb ότι η συγκομιδή ελιάς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην περιοχή και πως φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για όλο το Μάρτιο. Οι πιθανές ποσότητες που θα βγουν αυτό το διάστημα ανέρχονται σε 50 τόνους περίπου ακόμα, εκτιμά ο κ. Ντανάκας, ενώ επισημαίνει πως ο Συνεταιρισμός έχει περί τους 2.000 τόνους ελαιόλαδο σε διαθεσιμότητα, αν και δεν “υπάρχει ζήτηση”, όπως λέει, καθώς μάλλον τα Ισπανικά ελαιόλαδα τροφοδοτούν την Ιταλία και την υπόλοιπη ΕΕ αυτόν τον καιρό. Όσον αφορά τις ελαιοπεριεκτικότητες ο κ. Ντανάκας τονίζει στο Agronewsbomb ότι “η ελιά χάνει την απόδοση το Φεβρουάριο, εκτός κι αν μιλάμε για όψιμες περιοχές. Αυτή την εποχή, πάντως, κυμαίνονται από 4 – 4,5 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο σε κάποιες περιοχές, ενώ σε άλλες, είναι 5-6 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο“.
Ηράκλειο: Θα έχει πέραση το ελαιόλαδο, βελτίωση στις ελαιοπεριεκτικότητες
Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός από τον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών στο Ηράκλειο λέει στο Agronewsbomb τα εξής: “οι ποσότητες ελαιολάδου που έχουνε μείνει είναι αρκετές πίσω. Αν πούμε ότι η Κρήτη έχει 80.000 τόνους παραγωγή φέτος κι από αυτές είναι να βγάλουμε στο εμπόριο 30.000 – 35.000 τόνους, εκτιμώ πως το 60% από αυτές είναι μέσα. Οι ελαιοπεριεκτικότητες ήταν καλές γιατί ήταν στεγνός ο καρπός. Τώρα το τελευταίο διάστημα έχουν καλυτερεύσει κι άλλο. Είναι ανεβασμένες γενικώς, γύρω στα 4 κιλά καρπό προς 1 ελαιόλαδο αυτή την περίοδο. Από τον Οκτώβριο και μετέπειτα έπαιξαν από 4-7 κιλά καρπό στο 1 κιλό ελαιόλαδο. Να σημειώσω ότι προς ελαιοποίηση έχουμε γύρω στο 5% του συνόλου ακόμα. Θα αλέσουμε στο συνεταιριστικό ελαιοτριβείο κι άλλες φορές, αλλά είναι κι άλλα ελαιοτριβεία ανοιχτά ακόμα στην περιοχή μας, που είναι πιο όψιμη από άλλες. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 4,10 μέχρι 4,50 για όσους τιμολογούν. Συνιστούμε ψυχραιμία στους παραγωγούς έως ότου ανοίξει και η κατανάλωση από το δικό μας τυποποιημένο, με τον τουρισμό κ.λπ.”
Εξαιρετικής ποιότητας η φετινή παραγωγή
Αυτό που επισημαίνει τέλος με νόημα ο κ. Καμπιτάκης είναι πως: “η ποιότητα είναι εξαιρετική και παίζουμε με οξύτητες μόλις από 0,1 έως 0,3 με την πλειοψηφία στα 0,2. πολύ καλή ποιότητα. Φέτος λόγω και της ξηρασίας δεν είχαμε δάκο, γλοιοσπόριο, είναι καθαρά και από φυτοφάρμακα τα ελαιόλαδα. Αλλά τώρα είναι πολύ χαμηλές οι τιμές. Δεν βγαίνουμε έτσι, ως παραγωγοί”.
Χίος: Πώς πάει η βιολογική παραγωγή
“Το Σάββατο τελειώνουμε. Από πλευράς παραγωγής, πήγαμε άριστα, αλλά από την άποψη της απόδοσης, είμαστε φέτος στο 20% κάτω στις αποδόσεις, λόγω της ξηρασίας που υπήρχε στο νησί της Χίου. Όσον αφορά στις ελαιοπεριεκτικότητες, κυμαίνονται περίπου στο 18% και τώρα περίπου στο 20%, όταν ο γενικός μέσος όρος στο νησί ήταν στο 26%”, μας λένε τέλος από το Βιολογικό Ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ.
Αμαλιάδα: Καλά πήγαν και οι τελευταίες ελιές
Ικανοποιημένος εμφανίζεται μιλώντας στο Agronewsbomb, ένας ακόμα ελαιοπαραγωγός, ο Βαγγέλης Μαρτζάκλης, από την περιοχή της Αμαλιάδας, στην Ηλεία. Καθώς, όπως μας λέει: “οι αποδόσεις στις τελευταίες ελιές, που είχαν μαυρίσει και πολύ, ήταν κατάμαυρες, έφτασαν στο 28-29%. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι”.
Newsroom Agronewsbomb