Άμεσες εκτιμήσεις στις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου σε καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία ζητά η Θεοδώρα Τζάκρη.

Να εφαρμοστεί ο νόμος και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας από τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου ζητά η Θεοδώρα Τζάκρη.

Όπως αναφέρει η βουλευτής Πέλλας και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις (μπουρίνια) του Αυγούστου σε Πέλλα και Ημαθία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα, ντομάτες κλπ. καταστρέφοντας ότι δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί αφού αμέσως μετά «το πέρασμα του φαινομένου» σημειώθηκε έντονη καρπόπτωση.

Επειδή οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι με τη συχνή επανάληψη τέτοιων ακραίων εκτός εποχής καιρικών φαινομένων βλέπουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον κόπο και το εισόδημά τους να χάνεται, ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και τη μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε χρέη και ενδεχομένως σε «βίαιη» εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων:

Αν το υπουργείο προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του, προκειμένου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις του Αυγούστου να ενταχθούν στη διαδικασία καταβολής των αποζηµιώσεων του Οργανισμού ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις επλήγησαν εν τω μέσω της συγκομιδής από αυτές και

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες (αναγγελίες, υποβολή δηλώσεων) και να ξεκινήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν στις δενδροκαλλιέργειες οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου.

Αναλυτικά η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άμεσες εκτιμήσεις στις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου σε καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία»

«Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις (μπουρίνια) του Αυγούστου σε Πέλλα και Ημαθία χαρακτηρίζονται ως ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής και υψηλή ένταση, τα οποία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα με έντονη καρπόπτωση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα, κλπ. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της εποχής που σημειώθηκε το φαινόμενο (μήνας Αύγουστος) ό,τι δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί καταστράφηκε αφού αμέσως μετά «το πέρασμα του φαινομένου» σημειώθηκε έντονη καρπόπτωση.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ενώ όλο τον μήνα Αύγουστο το ύψος βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στην περιοχή της Βέροιας στις 18 και 20 Αυγούστου το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά, στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά και στην περιοχή των Γιαννιτσών στις 29 και 31 Αυγούστου ήταν πάνω από 40 χιλιοστά, ενώ παράλληλα έπνεαν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Στις εν λόγω ημερομηνίες παρατηρήθηκε έντονη καρπόπτωση αμέσως μετά το φαινόμενο, γεγονός που δείχνει ότι οι βροχοπτώσεις ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι με τη συχνή επανάληψη τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων βλέπουν τον κόπο και το εισόδημά τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και τη μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε χρέη και ενδεχομένως σε «βίαιη» εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Οι παραγωγοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις για την απώλεια της παραγωγής τους εν τω μέσω της συγκομιδής από τα μπουρίνια του Αυγούστου.

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο ΕΛΓΑ σιωπά και το ΥπΑΑΤ μιλάει αόριστα ότι θα βοηθήσει χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Έχοντας υπόψη ότι:

1. Ο νόμος 3877 / 2010 (ΦΕΚ 160 Α΄/2010), στο άρθρο 5, παράγραφο 1ζ) προσδιορίζει στους ασφαλιζόμενους κινδύνους από τον ΕΛΓΑ την ζημιά που προκαλείται από υπερβολική και άκαιρη βροχόπτωση.

2. Στον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής (αριθμός 157502 / ΦΕΚ 1668 Β΄ 27-7-2011) στο άρθρο 2, παράγραφο α), αναφέρεται ότι το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών και άκαιρων βροχοπτώσεων υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ.

3. Στον ίδιο κανονισμό, στο άρθρο 3, παράγραφο 8, ορίζεται ότι οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις περιλαμβάνονται στα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ, ενώ στο σημείο 8στ) αναφέρεται ότι ως υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις θεωρούνται η πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους, ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει, προκαλεί ζημιές στη φυτική παραγωγή.

4. Στο άρθρο 4, παράγραφο 1 του ίδιου κανονισμού, αναφέρεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 3.

5. Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ, στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στις ζημιές στα ροδάκινα, οι οποίες προκαλούνται από υπερβολικές και αρκετές βροχοπτώσεις, στην παράγραφο 2,1,α) (σελίδα 93), προσδιορίζεται ότι η καρπόπτωση είναι μία από τις καλυπτόμενες ζημίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του, προκειμένου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις του Αυγούστου να ενταχθούν στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων του Οργανισμού, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις επλήγησαν εν τω μέσω της συγκομιδής από αυτές;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες (αναγγελίες, υποβολή δηλώσεων) και να ξεκινήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν στις δενδροκαλλιέργειες οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου;».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image