Σύμφωνα με δηλώσεις Ζερβού.

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί κατά 55%, το ενδεχόμενο παράτασης σε αυτές αλλά και τα υπόλοιπα νέα που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Ζερβός.

Για την πλατφόρμα καταγγελιών του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Ζερβός ανέφερε πως: «Είχαμε πει σε προγενέστερο χρόνο ότι θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα καταγγελιών. Αυτό στην πραγματικότητα έγινε πράξη. Ουσιαστικά σε αυτό που στοχεύει ο Οργανισμός, με την πλατφόρμα αυτή είναι να υπάρχει μια δομημένη προσέγγιση όλων αυτών των καταγγελιών που κατά καιρούς έρχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με κάθε δυνατό τρόπο, είτε με κάποιο email είτε επώνυμα είτε ανώνυμα είτε με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να εξετάζονται από τον οργανισμό και να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Δυστυχώς πολλές φορές, όλος αυτός ο τρόπος που δεχόταν ο οργανισμός τις καταγγελίες οδηγούσαν τον οργανισμό στα να γίνεται δέκτης καταγγελιών άλλες φορές για σωστούς λόγους άλλες φορές επειδή, να το πω λίγο άκομψα και λίγο λαϊκά, άλλοι δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν κι έστελναν ανεξέλεγκτα καταγγελίες χωρίς υπόσταση, τεκμηρίωση κι έβαζαν τον οργανισμό να μπαίνει σε διαδικασία ελέγχου αφήνοντας πίσω άλλες δουλειές. Πλέον με την πλατφόρμα αυτή ο έλεγχος που θα κάνει ο Οργανισμός για όλες τις καταγγελίες, επώνυμες ή ανώνυμες, θα γίνεται μέσα από τη νέα πλατφόρμα για να ελέγχονται καλύτερα και να προχωράνε πιο οργανωμένα αν χρειάζεται στο επόμενο βήμα ενώ θα γίνεται δηλαδή καλύτερος έλεγχος κι αξιολόγηση. Είμαστε ένας οργανισμός πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων, ρόλος μας είναι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδίδονται στους πραγματικούς παραγωγούς, αφού πρώτα. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτή την πλατφόρμα, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε κι όλους αυτούς που κατά καιρούς θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις, να δημιουργούν μια αναστάτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταγγελίες που είχαν έρθει κατά το παρελθόν, με επιστολές ή με κάποιο ή πολλές από αυτές δεν είχαν και μια σοβαρότητα».

Featured Image

Για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ μέχρι 12 Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο παράτασης, ο κ. Ζερβός επεσήμανε πως: «Είχε δοθεί μια οδηγία ότι το σύστημα των αιτήσεων θα κλείσει στις 12 του Σεπτέμβρη και γιατί θα κλείσει τον Σεπτέμβριο, γιατί θα πρέπει να γίνει και μια προεργασία προκειμένου τον Οκτώβριο να δοθεί η προκαταβολή. Αυτό το μήνυμα εστάλη προς όλους τους παραγωγούς. Υπήρχαν πολλοί που έλαβαν το μήνυμα ενώ ήδη είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους και σε αυτούς θέλω να πω πως δεν σημαίνει ότι όποιος έλαβε το μήνυμα, ότι δεν έχουμε λάβει υπόψη την αίτηση του. Το μήνυμα αυτό που εστάλη στο κινητό, εστάλη σε όλους τους παραγωγούς είναι ενημερωτικό και πληροφοριακό για όλους γι’ αυτό κι εστάλη σε όλους. Από κει και πέρα, ενδεχομένως αν χρειαστεί να δοθεί παράταση για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε όλοι οι παραγωγοί να πάρουν τα χρήματά τους, να υποβληθούν οι αιτήσεις και να μπεί έγκυρα κι έγκαιρα η προκαταβολή στις πληρωμές και του Οκτωβρίου. Όταν ξεκίνησαν να τρέχουν οι αιτήσεις, υπήρξε κάποια δυσλειτουργία στην αρχή, γιατί όπως είθισται κάθε χρόνο έγιναν κάποια ενημερωτικά σεμινάρια προς τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων κι αυτά καταθέτουν τις αιτήσεις. Πλέον κι αυτό έχει λυθεί, υπάρχει αλληλογραφία με τους υπηρεσιακούς, έχει συσταθεί μια επιτροπή που απαντάει στα ερωτήματα, για τις αιτήσεις. Από την πληροφόρηση που έχουμε και εμείς από τα γραφεία που τη δουλεύουν είναι όλα μια χαρά, λειτουργεί, το όλο σύστημα και τρέχει η διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν χρειαστεί, τις επόμενες μέρες να δοθεί μια παράταση πολύ ευχαρίστως να ενημερώσουμε για το ζήτημα. Για την ώρα αυτό που κοιτάμε είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις που αφορούν τους Έλληνες παραγωγούς. Η διαδικασία τρέχει, μέχρι και σήμερα το πρωί είχαν γίνει πάνω από 300.000 αιτήσεις. Συνήθως φτάνουμε τις 560.000 αλλά υπάρχει ακόμα το περιθώριο μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Πάντως το σύστημα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 25.000 αιτήσεις ανά ημέρα. Είναι μια δυναμική διαδικασία όλο αυτό. Πιστεύω θα τα καταφέρουμε χωρίς απρόοπτα ας κυλήσει η διαδικασία, και αν χρειαστεί θα δούμε για παράταση».

Για τις επιδοτήσεις και για το αν θα υπάρξουν προβλήματα ο κ. Ζερβός σημείωσε πως: «Νομίζω ότι τα δείγματα γραφής τα δείξαμε ως διοίκηση στις πληρωμές του Πάσχα και της δεύτερης δόσης. Αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει μπει, θεωρώ σε μια καλή ρότα. Ξαναλέω όπως είπα και πριν από μερικά λεπτά, ο ρόλος ο δικός μας ως οργανισμός Πληρωμών και ελέγχου είναι να κατανείμουμε σωστά δίκαια και σε αυτούς που πραγματικά πρέπει να λαμβάνουν τα χρήματα. Χρήματα που έρχονται μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μας, είμαστε καθρέπτης της χώρας στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλήματα που χρονίζουν και μέσα σε μια μέρα δεν μπορούν να λυθούν, όπως και μέσα σε μερικούς μήνες, δυστυχώς. Μακάρι να μπορούσαμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να λύνονταν όλα, όμως είμαστε εδώ για να κάνουμε δίκαιες, έγκυρες και έγκαιρες και σωστές πληρωμές. Όπουδήποτε γίνονται λάθη γιατί γίνονται και λάθη, όπως έγιναν παράδειγμα και στην πληρωμή του Ιουνίου και τα διαπιστώσαμε τα διορθώσαμε. Λάθη θα γίνουν όμως όπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης να διορθώσουμε το λάθος, είμαστε εδώ και θα το κάνουμε. Εγώ δεν έχω κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μου οποτεδήποτε υπάρχει κάτι το οποίο είναι δική μας υπαιτιότητα είμαστε εδώ για να το λύσουμε».

Πηγή: politica.gr

Featured Image