Ενημερώθηκε ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, προκειμένου αύριο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιώντας από κοινού αυτοψία με φόντο τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια καθώς πρόκειται για μια ζημιά που θα εξελιχθεί και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα γράφει το neakriti.gr.

Μεγάλες καταστροφές στα ατρύγητα αμπέλια προκάλεσαν οι σημερινές έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) κ. Μύρων Χιλετζάκης ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Δασκαλάκη, προκειμένου αύριο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιώντας από κοινού αυτοψία με φόντο τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια καθώς πρόκειται για μια ζημιά που θα εξελιχθεί και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη οι καταστροφές είναι μεγάλες σε επιτραπέζια, οινοποιήσιμα αλλά και στη σταφίδα που φέτος θα έχει μια εξαιρετική τιμή. Λαμβάνοντας υπόψη και τα μετεωρολογικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του, τα οποία κάνουν λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών τις επόμενες ημέρες ενώ σε συνδυασμό με την υγρασία, εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί ο μύκητας βοτρύτης, με το λεγόμενο σκάσιμο της ρώγας. «Όσοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να τρυγήσουν τις επόμενες μέρες τα αμπέλια τους θα τα… σώσουν. Δυστυχώς, σε ότι αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια, οι εξαγωγείς κλείνουν αύριο τα συσκευαστήρια προκειμένου να δουν τη μετεξέλιξη του προϊόντος», δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης ο οποίος έκανε λόγο «για ένα φαινόμενο…πλημμυρικό, που διήρκησε λίγα λεπτά και που ήταν ικανό να καταστρέψει την παραγωγή», ενώ την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως «δώρο» τις σημερινές βροχοπτώσεις για τα ελαιόδεντρα.

Featured Image

«Ήταν ένα… σύννεφο με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, 12 έως 15 χιλιόμετρα από το βόρειο μέτωπο του Νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε Ασίτες, Προφήτη Ηλία, Αρχάνες, Χουδέτσι και Άγιο Θωμά», ενώ το φαινόμενο ήταν έντονο για περίπου 20 λεπτά έως 35 λεπτά, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση ενώ θα δώσει τη δική του μάχη προκειμένου οι αμπελουργοί που βιώνουν δύσκολες στιγμές εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής κρίσης να στηριχθούν από το αρμόδιο υπουργείο.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image