Πολλά είναι τα παράπονα αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τον αποκλεισμό τους, από την επερχόμενη πληρωμή ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

Όπως αναφέρει ένας εξ αυτών, ο Π. Ηπειρώτης από το Μεσολόγγι: “καλλιεργούμε δεκαετίες βαμβάκι, είμαστε συστηματικοί καλλιεργητές και προσέχουμε τις καλλιέργειές μας, αλλά φέτος ειδοποιηθήκαμε από την πύλη, ώστε μένουμε εκτός ενίσχυσης, γιατί δεν πιάνουμε το πλαφόν των κιλών που απαιτείται. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην περιοχή μας αναμένεται να μείνουν πολλοί παραγωγοί εκτός χωρίς λόγο. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που απευθυνθήκαμε δεν έχουμε πάρει κάποια σαφή απάντηση”.

Όπως έχει γράψει το Agronewsbomb τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι και πέρσι οι παραγωγοί με ένα υψηλό μέσο όρο κιλών μπορούσαν και πέρναγαν το πλαφόν σε όλα τους τα τεμάχια. Φέτος, όμως, έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι.

Featured Image

Προς τούτο, όπως εξηγεί ο γεωπόνος – μελετητής κ. Γιάννης Περουλάκης με άρθρο του στην εφαρμογή AgroWise: “ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενεργοποίησε τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και προέβη στο διάστημα από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο 2023, αφενός σε έλεγχος ενός προς ενός αγροτεμαχίου με βαμβάκι με χρήση δορυφορικών εικόνων, αφετέρου δε, σε όσα υπήρχε αμφισβήτηση σε γρήγορες, επιτόπιες αυτοψίες αγροτεμαχίων για να διαπιστωθεί η καλλιέργεια, ακόμα και με ύπαρξη υπολειμμάτων”.

Οι παραγωγοί τώρα που έχουν αυτό το πρόβλημα και εξακολουθούν να θεωρούν ότι δικαιούνται ορθώς την ενίσχυση θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο “καμία ενέργεια” και στο λόγο “καταστροφή καλλιέργειας/ανωτέρα βία” για να γίνει επανέλεγχος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image