Η ελιά καλαμών είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικές διακυμάνσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές του παραγωγού.

Η ελαιοκομική σεζόν 2022 – 2023 χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «χρονιά υπερπαραγωγής». Παράλληλα, ήταν η χρονιά του λαδιού, καθώς το ελαιόλαδο έφτασε να πωλείται από τον παραγωγό στην Ελλάδα ακόμη και 9 ευρώ το κιλό.

Ποια είναι όμως η προοπτική για το προϊόν που έχει απομείνει στις αποθήκες και για τη νέα ελαιοκομική σεζόν;

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα στις αποθήκες των εργοστασίων και των παραγωγών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, είναι ελάχιστα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη χρονιά θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την περσινή, όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου. Αυτό διότι η Ισπανία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω ξηρασίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται και φέτος μειωμένη παραγωγή.

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις όμως, επηρεάζουν έμμεσα και τον τομέα των βρώσιμων ελιών. Συγκεκριμένα, η συγκομιδή της ελιάς Χαλκιδικής για τη νέα σεζόν έχει ξεκινήσει, και η τιμή παραγωγού είναι στα 2 ευρώ το 200άρι, ενώ την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε με 1,2€ το κιλό.

Όσον αφορά την ελιά καλαμών στη Λακωνία, που είναι το κεντρικό μας θέμα, στις αποθήκες των παραγωγών υπάρχει ένα μικρό απόθεμα. Οι έμποροι αυτή τη στιγμή προσφέρουν για το 200άρι ακόμα και 1,80€ το κιλό, για προϊόντα της παραγωγής 2022-2023. Για σύγκριση, έναν μήνα πριν τον Αύγουστο 2023 προσέφεραν 1,3€ το κιλό, και τον Μάιο του 2023 την τιμή των 1,1€ το κιλό. Θα αναρωτιέστε τώρα αν υπάρχουν περυσινές ελιές 200άρες! Υπάρχουν, αλλά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Οι περισσότερες αποθηκευμένες ελιές καλαμών παραγωγής 2022-2023 κυμαίνονται στα νούμερα 250 – 300, ωστόσο, υπάρχουν και παραγωγοί που διαθέτουν ελιές με νούμερο 400.

Featured Image

Η κατάσταση με τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου περιπλέκει τα πράγματα.
Οι παραγωγοί που διαθέτουν ελιές νούμερο 400, σκοπεύουν με το άνοιγμα των εργοστασίων, να τις μετατρέψουν σε λάδι. Φημολογείται πως οι έμποροι, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την κίνηση, προσφέρουν μέχρι και 1,20€ το κιλό για να τις αποκτήσουν ως βρώσιμες τώρα.

Επιπλέον, με το ελαιόλαδο να έχει υψηλές τιμές, οι παραγωγοί καλαμών σκέφτονται να μετατρέψουν σε ελαιόλαδο τις ελιές της νέας σεζόν που είναι κάτω από το νούμερο 250. Ωστόσο, φέτος αναμένεται η συνολική παραγωγή να είναι λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και τα κομμάτια κάτω από το νούμερο 300 θα είναι ελάχιστα.

Κάποιοι παραγωγοί καλαμών εκφράζουν την πρόθεση τους να μετατρέψουν όλη τη φετινή παραγωγή τους σε ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι θα μειώσουν σημαντικά το κόστος συλλογής και διατήρησης.

Απ’ όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι η τιμή της ελιάς καλαμών, πιθανόν θα ανεβεί σημαντικά και αυτός είναι ένας λόγος που κάποιοι παραγωγοί σκέπτονται να μην πουλήσουν καθόλου φέτος τις ελιές τους, αφού εκτιμούν ότι τον Μάιο 2024 και μετά, θα αγγίξουν τα 3 ευρώ το κιλό. Θυμίζουμε ότι το 2003, η τιμή της ελιάς καλαμών είχε φτάσει τα 3,5€ το κιλό, ενώ λίγα χρόνια πριν ήταν 1.000 δραχμές το κιλό (2,93€).

Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς ότι στη Λακωνία ιδρύθηκε «Σύλλογος Παραγωγών Ελιάς Καλαμών». Ο Σύλλογος αυτός στοχεύει στην ενεργή στήριξη των παραγωγών. Σε επόμενο άρθρο μας, θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον Σύλλογο.

Πηγή: apela.gr

Featured Image