Τι λέει ένα πρώτο ρεπορτάζ του Agronewsbomb σχετικά με την καρποφορία των δέντρων.

Γενικά φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα ο καιρός με τον ήπιο χειμώνα.

Προβλήματα αναφέρουν οι παραγωγοί στην Μακεδονία

“Φαίνεται να υπάρχει γενικό θέμα με την επικονίαση. Λόγω θερμοκρασίας και ήπιου χειμώνα είχαμε παρατεταμένη ανθοφορία θηλυκών ανθέων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τώρα έχουμε άνθη θηλυκά μετά από ένα μήνα και από την άλλη τα αρσενικά άνθη (ίουλοι) της κύριας παραγωγικής ποικιλίας Τσάντλερ έχουν πέσει εδώ και εβδομάδες και η βασική ποικιλία που έχουμε σαν επικονιαστή που είναι η Φρανκέτι έχει πάνω από 10 ημέρες που δεν έχει αρσενικά άνθη. Οπότε υπάρχει ένα κενό που δεν έχουμε αρσενικά άνθη. Εκτός αυτών και η βροχερή άνοιξη μείωσε πολύ την γονιμοποίηση. Δύσκολη χρονιά προβλέπεται και η άρση των δασμών για τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από Ουκρανία θα μας προβληματίσει στις πωλήσεις αλλά στόχος μας είναι όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα καρπού και η υγεία των δέντρων ώστε αφενός να διαθέσουμε στην αγορά ένα ποιοτικό με καλή τιμή προϊόν αλλά και να έχουμε υγιή δέντρα για να αποδώσουν την επόμενη χρονιά πρώτα ο θεός τα μέγιστα”, δήλωσε στο Agronewsbomb ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη.

Ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης

Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για τα λιγοστά καρύδια τα διαθέσιμα ο ίδιος τονίζει πως: “είναι αρκετά χαμηλά στα 3 ευρώ περίπου με κέλυφος, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τα δίνουν και πιο χαμηλά”.

Featured Image

Ο Γιώργος Παπακώστας φροντίζει τις καρυδιές του

Για όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά στο καρύδι κάνει λόγο και ο Γιώργος Παπακώστας, μεγαλοπαραγωγός έμπειρος με 2.000 δέντρα καρυδιές, όπως όμως διευκρινίζει: “σε άριστη κατάσταση είναι οι καρυδεώνες μας παρόλο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Χωρίς ανθράκωση, βακτηριώσεις και καρπόπτωση”.

Καλύτερα τα πράγματα στην Πελοπόννησο

Όσον αφορά τέλος στην Πελοπόννησο, υπάρχουν αναφορές για μειωμένη καρπόδεση, ωστόσο σε γενικές γραμμές τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν σε αρκετά κτήματα, καλύτερα απ΄ ό, τι πέρσι.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image