Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας αύξησε τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την επιδότηση της γεωργικής ασφάλισης σε 317,7 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2023, 23% περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη συμφωνία.

Η συμφωνία θεσπίζει τις βάσεις συνεργασίας μεταξύ της ENESA και της Agroseguro και δίνει συνέχεια, για έναν ακόμη χρόνο, στο Σύστημα Συνδυασμένης Γεωργικής Ασφάλισης ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πριν λίγο καιρό τη Συμφωνία μεταξύ του Κρατικού Φορέα Αγροτικής Ασφάλισης (ΕΝΕΣΑ) και της Agroseguro για την εκτέλεση του 44ου Σχεδίου Συνδυασμένης Αγροτικής Ασφάλισης και την εκκαθάριση προηγούμενων σχεδίων. Η συμφωνία έχει προϋπολογισμό 317,7 εκατ. ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για την επιδότηση της σύναψης πολιτικών το έτος 2023, που αντιπροσωπεύει αύξηση 23% σε σύγκριση με τις πρόνοιες της προηγούμενης συμφωνίας.

Η συμφωνία αυτή δίνει συνέχεια, για έναν ακόμη χρόνο, στο Σύστημα Συνδυασμένης Αγροτικής Ασφάλισης ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η συμφωνία υπογράφεται ετησίως και θέτει τις βάσεις για συνεργασία μεταξύ της ENESA, της οποίας οι κύριες λειτουργίες περιλαμβάνουν τη χορήγηση επιδοτήσεων για συμβάσεις συμβάσεων που εγκρίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), και της Agroseguro, μιας ομάδας ασφαλιστικών εταιρειών που διαχειρίζεται τις γεωργικές ασφάλειες για λογαριασμό τους.

Featured Image

Η γεωργική ασφάλιση είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για τη στήριξη της εισοδηματικής σταθερότητας στον κλάδο, ειδικά σε ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με ολοένα και συχνότερη εμφάνιση δυσμενών καιρικών φαινομένων. Το 2022 η αποζημίωση που κατέβαλε η Agroseguro ξεπέρασε ένα ιστορικό ρεκόρ, πάνω από 768 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε στα διαδοχικά ετήσια προγράμματα αγροτικής ασφάλισης αυξήθηκε σταδιακά από το 2020, έτος από το οποίο συσσωρεύει αύξηση 50%. Αυτό εκπληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση να αυξήσει τη στήριξη της γεωργικής ασφάλισης. Τα 317,7 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί φέτος αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το σκοπό αυτό.

Το Σύστημα Αγροτικής Ασφάλισης, το οποίο έχει νέα μέτρα στήριξης για το 2023 που απαιτούν μεγαλύτερη δημοσιονομική διάθεση από το MAPA, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε περίπτωση απώλειας της παραγωγής τους. αποτέλεσμα δυσμενών συνθηκών.

Featured Image