«Είναι πρωτόγνωρη σε αυτόν τον βαθμό και σε αυτήν την έκταση η χαμηλή ζήτηση και οι χαμηλές εμπορικές τιμές για τα σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας. Υπήρχαν κι άλλες δύσκολες χρονιές, είναι γεγονός, όμως η φετινή κατάσταση είναι πρωτοφανής».
Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος μίλησε για το πρόβλημα που όμοιο του δεν έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αφού ακόμη το 50% των σταφυλιών που θα έπρεπε ήδη να έχουν συγκομιστεί, μένουν πάνω στα αμπέλια.
«Θα έπρεπε να είχε ήδη συγκομιστεί το 70% με 90% της παραγωγής – Οι τιμές, για όσα πουλήθηκαν, είναι μειωμένες σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι…»
«Μιλάμε για όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, είτε τις παραδοσιακές, είτε για αυτές που καλλιεργούνται με πνευματικά δικαιώματα. Οι ρυθμοί κοπής και συγκομιδής είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, ενώ οι τιμές, για όσα πουλήθηκαν, είναι μειωμένες σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και με μια αύξηση στο κόστος παραγωγής που αγγίζει το 70%. Από όσα γλίτωσαν από τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του καλοκαιριού, τουλάχιστον το 50% υπολογίζουμε ότι βρίσκονται ακόμη μέσα στα αμπέλια, δηλαδή είναι ασυγκόμιστα. Θα έπρεπε να είχε ήδη συγκομιστεί το 70% με 90% της παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης.
Ερωτηθείς σχετικά με το που αποδίδει το πρωτοφανές αυτό πρόβλημα της μη ζήτησης ουσιαστικά των σταφυλιών, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Το πρόβλημα της χαμηλής εμπορικής ζήτησης και των χαμηλών τιμών δεν αφορά μόνο την Καβάλα και την Ελλάδα, αλλά και τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως είναι η Ιταλία. Πραγματικά υπάρχει μια αδυναμία του Ευρωπαίου καταναλωτή να πληρώσει για προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Όταν αγοράζονται τα σταφύλια 30 με 50 λεπτά το κιλό από τον παραγωγό και φτάνουν στον καταναλωτή μέχρι και 4 ευρώ το κιλό, η ψαλίδα είναι τεράστια. Είναι λογικό λοιπόν με 3 και 4 ευρώ το κιλό να μην μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει μεγάλη ποσότητα, τη στιγμή που έχει πολλά στο κεφάλι του, όπως το πως θα μπορέσει να ζεσταθεί τον χειμώνα. Άρα το κύμα ανατιμήσεων είναι τεράστιο, το πορτοφόλι του καταναλωτή χάνει την αγοραστική του δύναμη κι αυτό έχει σαν επακόλουθο τη χαμηλή ζήτηση των σταφυλιών».
«Τα περιθώρια στενεύουν. Οι παραγωγοί είναι με την πλάτη στον τοίχο, είναι σε απόγνωση και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος τους…»
Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σταφύλια που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Όσα δεν βρίσκονται υπό κάλυψη δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουν προβλήματα. Τα υπό κάλυψη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Οι παραγωγοί είναι με την πλάτη στον τοίχο, είναι σε απόγνωση και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος τους».
«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να σκύψει η πολιτεία πάνω στο πρόβλημα και πραγματικά να δώσει λύση»
«Εδώ και τέσσερα πέντε χρόνια υπάρχουν συσσωρευμένες ζημίες και περιμένουμε κάποιον τρόπο ενίσχυσης της πολιτείας προς τους πληγέντες παραγωγούς, ώστε κι εμείς να ανακουφιστούμε…»
Τέλος, σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι γεωπόνοι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Ο γεωπονικός κλάδος στηρίζει χρόνια τους παραγωγούς μας. Ουσιαστικά χρηματοδοτεί την προσπάθεια των αγροτών κι όταν βγαίνουν προβλήματα, όπως της φετινής χρονιάς, η αλυσίδα έχει συνολικά πρόβλημα. Προμηθευτές, τοπική οικονομία, τα εμπορικά καταστήματα, όλοι. Εδώ και τέσσερα πέντε χρόνια υπάρχουν συσσωρευμένες ζημίες και περιμένουμε κάποιον τρόπο ενίσχυσης της πολιτείας προς τους πληγέντες παραγωγούς, ώστε κι εμείς να ανακουφιστούμε».