Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη για να αναλύσει και να διορθώσει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες αγρότες παραγωγοί αμυγδάλου στην Ισπανία.

Ο καιρός ήταν πολύ δυσμενής φέτος για αυτήν την καλλιέργεια και οδήγησε σε πρόοδο έως και τριών εβδομάδων στην αρχή της συγκομιδής.

Οι αγρότες επιβεβαιώνουν πώς οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, μερικές φορές έως και 70% χαμηλότερες από τη συγκομιδή του 2022, η οποία ήταν ήδη, στην πραγματικότητα, κακή, καθώς ήταν λιγότεροι από 200.000 τόνους αμύγδαλα με κέλυφος (όχι κόκκους), 46% λιγότερο από 2021.

Στις φτωχές αποδόσεις προστίθενται και τα ποιοτικά προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι οποίες συνέβαλαν στον πολλαπλασιασμό μυκητιακών ασθενειών όπως η ανθρακνόζη, η οποία μειώνει την ποσότητα των φρούτων και το διαμέτρημά τους.

Χωρίς παραγωγή και χωρίς τιμή

Featured Image

Η υπεύθυνη των Nuts στο UPA, Francisca Iglesias, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «δραματική», καθώς η χαμηλή παραγωγή επιδεινώνεται από την κατάσταση της αγοράς: αποθηκάριοι και συνεταιρισμοί διαβεβαιώνουν τους αγρότες ότι «δεν υπάρχει τιμή» για τις παραγωγές, ενθαρρύνοντας οι παραγωγοί να αφήσουν την παραγωγή σε αποθήκες εν αναμονή μιας μελλοντικής –και αβέβαιης– εκκαθάρισης. «Αυτές οι πρακτικές αποτελούν περιπτώσεις πώλησης σε αποτελέσματα που απαγορεύονται από το Νόμο για την Τροφική Αλυσίδα και πρέπει να διωχθούν», λέει ο Ιγκλέσιας.

Η Ισπανία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή αμυγδάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια χώρα που ασκεί «τρομερό» ανταγωνισμό για τους εθνικούς παραγωγούς, αφού εξάγουν μαζικά τους ξηρούς καρπούς τους στην Ισπανία, χωρίς φραγμούς και δασμούς κάθε είδους, κατάσταση που εκμεταλλεύονται οι μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες αποκτούν ελεύθερα το αμερικανικό προϊόν, σύμφωνα με το valenviafruits.

Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την Ισπανία, η οποία αφιερώνει περισσότερα από 520.000 εκτάρια στην παραγωγή αμυγδάλων, εκ των οποίων το 20% είναι βιολογικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επετηρίδα Family Farming 2023 του Fundación de Rural Studies . Ανά περιοχή, η Ανδαλουσία προηγείται, ακολουθούμενη από την Εξτρεμαδούρα, τη Μούρθια, την κοινότητα της Βαλένθια, την Αραγονία και την Καστίλλη-Λα Μάντσα.

Η UPA ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση για να αναλύσει σε βάθος την εκστρατεία αμυγδάλου 2023 και να ενεργήσει σθεναρά για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τον Νόμο για την Τροφική Αλυσίδα. Ζητούν επίσης την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων για να αποτραπεί η εισβολή των αμυγδάλων Καλιφόρνιας σε χαμηλές τιμές που διώχνουν τα τοπικά τοπικά αμύγδαλα από την αγορά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image