Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έμαθε για την πρόσκληση για βοήθεια που θα ξεκινήσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης για να υποστηρίξει την απόκτηση μηχανημάτων και εξοπλισμού για γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ανδαλουσία.

Αυτές οι επιδοτήσεις, που αποτελούν μέρος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (PDR) της Ανδαλουσίας 2014-2020, επιδιώκουν να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, η ενημέρωση που συνοδεύει την ενσωμάτωση νέων μηχανημάτων θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων.

Η Junta de Andalucía ελπίζει ότι αυτές οι επιδοτήσεις θα έχουν αντίκτυπο στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εκμεταλλεύσεων και θα διευκολύνουν την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σχεδιάζει επίσης να συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής και του προσανατολισμού αυτών των εκμεταλλεύσεων προς την τρέχουσα αγορά καθώς και τη διαφοροποίηση της γεωργικής δραστηριότητας στην Ανδαλουσία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον ελαιοκομικό τομέα της Ανδαλουσίας για να ανταποκριθούν στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η ξηρασία, ειδικά σε αυτούς τους ελαιώνες. Αυτοί οι οικονομικοί πόροι αποτελούν μέρος του «Θεματικού Υποπρογράμματος Olive Grove» που εκτελείται από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας για να προσφέρει ειδική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ανδαλουσία.

Ποσό ενίσχυσης

Featured Image

Όσον αφορά το ύψος των κινήτρων, θα ανέρχονται στο 50 τοις εκατό της γενικά επιλέξιμης επένδυσης. Ωστόσο, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20 τοις εκατό επιπλέον για τους νέους αγρότες. συλλογικές επενδύσεις και ολοκληρωμένα έργα που πραγματοποιούνται από πολλούς αιτούντες· αγροκτήματα που βρίσκονται σε περιοχές με συγκεκριμένους φυσικούς περιορισμούς· και πρωτοβουλίες που πλαισιώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει υπέρβαση του 90% της επιλέξιμης επένδυσης και θα καθοριστεί μέγιστο ποσό ενίσχυσης 150.000 ευρώ για αιτήσεις από τον γενικό αγροτικό τομέα και 120.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση

Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας εκτιμά ότι περισσότεροι από 2.500 επαγγελματίες του κλάδου κατανεμημένοι σε όλες τις επαρχίες της Ανδαλουσίας θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα κίνητρα. Αυτοί οι παραγωγοί θα αναλάβουν να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητα στην επιδοτούμενη γεωργική εκμετάλλευση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρέπει να καταχωρίσουν τα αποκτηθέντα στοιχεία στο Επίσημο Μητρώο Αγροτικών Μηχανημάτων (ROMA). Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαχείριση της βοήθειας, θα καθιερωθεί μια πλήρως τηλεματική επεξεργασία και θα προσφέρει τη δυνατότητα βοήθειας φορέων που είναι εξουσιοδοτημένοι να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, γεωργικές επαγγελματικές οργανώσεις (Asaja , COAG και UPA) ή Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών.

Η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αναφέρει ότι αυτές οι επιδοτήσεις που συνδέονται με την απόκτηση μηχανημάτων και εξοπλισμού για γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα προστεθούν σύντομα σε άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του τομέα που έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής φέτος η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Ανάμεσά τους και ενίσχυση σχεδόν 14 εκατ. ευρώ που στηρίζει τον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 230 θερμοκηπίων, σύμφωνα με τον προσωρινό κατάλογο των δικαιούχων. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκε κατά 20 εκατομμύρια ευρώ (10 εκατομμύρια για τον γενικό αγροτικό τομέα και 10 εκατομμύρια για τον ελαιώνα), καλύπτοντας έτσι σχεδόν 600 πρωτοβουλίες στον κατάλογο των υποκατάστατων δικαιούχων.

Featured Image