Όσα κατέθεσαν ο Σάββας Αργυράκης και ο Μόσχος Κορασίδης-ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ.

Στην 4η Συνεδρίαση του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης (10/12) στην Καβάλα, μετείχαν από την ΕΘΕΑΣ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Σάββας Αργυράκης και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα που εντοπίζονται από την εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ, τα οποία είναι φανερό ότι είναι κοινά για όλους τους Ευρωπαίους αγρότες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Από κοινού οι δύο εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, ανέφεραν πως η Οργάνωσή μας έχει προβεί σε σημαντικές και καθοριστικές παρεμβάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προς τρίτους φορείς με προτάσεις προς βελτιστοποίηση της ΚΑΠ, δεδομένου ότι παρατηρείται πως η μείωση των εισοδημάτων είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που στηρίζουν την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γεωργίας λόγω και του τρόπου εφαρμογής της αναδιανεμητικής.

Αρχικά, ένα επείγον θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η υιοθέτηση της πρότασης που κατέθεσαν με επιχειρήματα οι Συνεταιρισμοί αροτραίων καλλιεργειών μαζί με την ΕΘΕΑΣ. Στην εν λόγω πρόταση αναπτύχθηκαν εκτενώς οι προβληματισμοί για την κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β για τα ζητήματα που δημιουργούνται, ζητώντας τη μη εφαρμογή της κατάργησης και τη συνέχιση της, όπως ίσχυε για το 2023 και το 2024. Η μη εφαρμογή του θα στερήσει σε πάνω 130 χιλιάδες δικαιούχους καλλιεργητές με 5,5 εκατ. στρέμματα, τα 97 εκατ. ευρώ που έλαβαν το 2023, χωρίς να έχει προβλεφθεί άλλη ισοδύναμη εναλλακτική λύση, εν μέσω μάλιστα της καλλιεργητικής περιόδου του 2025.

Επιπλέον, επί των ζητημάτων που τέθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπο-απορρόφηση κυρίως στις άμεσες ενισχύσεις, τονίστηκε ότι αυτή συνδέεται άμεσα με την πολυπλοκότητα και με τις μικρές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα. Όμως, δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην υπο- απορρόφηση των ποσών των άμεσων ενισχύσεων που ανέρχεται περίπου στο 10% των ενισχύσεων της βασικής, αλλά και στη διαφυγή σημαντικού ποσοστού των ενισχύσεων από τους αγρότες σε τρίτους. Επίσης, οι μικρές εκμεταλλεύσεις με περιορισμένα δικαιώματα αποφεύγουν την ενεργοποίηση, γιατί το κόστος της αίτησης και η ταλαιπωρία είναι πολλαπλάσια. Άρα, η επανάληψη αιτήσεων ΟΣΔΕ από τη μια χρονιά στην άλλη που δεν έχουν αλλαγές, θα πρέπει να γίνουν καθεστώς.

Στα Οικολογικά Σχήματα, αδικαιολόγητα και καταχρηστικά πάνω από το 10% των ενισχύσεων οδεύει σε τρίτους που πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με υπο-απορρόφηση, αφού αυτές οι ενισχύσεις χάνονται από το εισόδημα των αγροτών. Παράλληλα, υπο-απορρόφηση συμβαίνει και από τη μη στόχευση των ενισχύσεων στους παραγωγούς που παράγουν. Συνεπώς, τα οικολογικά σχήματα πρέπει να είναι πιο απλοποιημένα και κυρίως να εξεταστεί η περίπτωση να υποβάλλονται με μαζικό τρόπο μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών για καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Featured Image

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή εν μέσω συζητήσεων, καθώς πρόκειται να δρομολογηθούν αλλαγές για τη Νέα ΚΑΠ 2023-2027, λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2ου έτους εφαρμογής. Από πλευράς των εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ τονίστηκαν τα ζητήματα που εμμένουν και δυσχεραίνουν το έργο των αγροτών. «Οι συζητήσεις που γίνονται για την εξωτερική σύγκλιση και τη μείωση των στρεμματικών ενισχύσεων θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για εμάς, δημιουργώντας μια νέα αβεβαιότητα για το πως θα διαμορφωθεί η αγροτική παραγωγή την επόμενη ημέρα. Οι αγρότες χρειάζονται ένα πιο σταθερό περιβάλλον για να μπορέσουν να παράγουν» υπογράμμισαν.

Το γεωργικό προϊόν δέχεται αρκετές πιέσεις, τόσο λόγω κλιματικής κρίσης, όσο και εξαιτίας των χρηματοοικονομικών δεδομένων, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από την ΚΑΠ, να δημιουργούν μια περαιτέρω ανασφάλεια. Επιπλέον, η αυξημένη πολυπλοκότητα και το σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος εξακολουθούν να ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια πιο συστηματική προσπάθεια για την απλοποίηση των καταστάσεων.

Η συγκρότηση του Ταμείου για την αποζημίωση αγροτών από τις φυσικές καταστροφές και προγράμματα, όπως η Αναδιάρθρωση θα πρέπει να διαθέτουν πόρους για την καταβολή αποζημιώσεων, οι οποίες είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση της προόδου της παραγωγής.

Η ΚΑΠ δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο μια πολιτική, αλλά ένα ζωντανό εργαλείο προόδου για την εθνική και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, γι’ αυτό και οι δράσεις που θα στηρίξουν την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image