Σε οκτώ μήνες (1 Νοεμβρίου 2023 – 30 Ιουνίου 2024) , η Ιταλία εισήγαγε 46 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο από την Τυνησία.

Αυτό αποκάλυψε το Εθνικό Γραφείο Ελαιολάδου της βορειοαφρικανικής χώρας (ONH), το οποίο υπογραμμίζει πώς «τα συνολικά έσοδα από την πώληση ελαιολάδου στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 80% την περίοδο, φτάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ».

Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα εισαγωγής τυνησιακού ελαιολάδου, πίσω από την Ισπανία (η οποία αγόρασε 52 χιλ. τόνους), αλλά είναι και ο κύριος προορισμός για βιολογικό ελαιόλαδο με μερίδιο 50,61%.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας από την οπτική της ελαιοκαλλιέργειας -οι Αρχές μιλούν ότι θέλουν να φτάσουν σύντομα το ένα εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου- υποδηλώνουν ότι η ίδια η Τυνησία προορίζεται να γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή ανεφοδιασμού για το μέλλον.

Επίσης γιατί, εκτός από την ποσότητα, η βορειοαφρικανική χώρα εστιάζει πλέον αποφασιστικά και στην ποιότητα.

Οι εξαγωγές στους 162 χιλ. τόνους

Featured Image

Από την αρχή της εμπορικής περιόδου, η Τυνησία εξήγαγε 165.205 τόνους ελαιόλαδο, εκ των οποίων οι 20.000 τόνοι με τυποποιημένες μάρκες, ίσο με το 65,5% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας (χουρμάδες, ψάρια και εσπεριδοειδή και άλλα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή). Το βιολογικό ελαιόλαδο, που εξήχθη ανήλθε σε 35 χιλιάδες τόνους και όπως αναφέρθηκε, στην περίπτωση αυτή η Ιταλία είναι η κύρια χώρα εισαγωγής.

Το τέλος της «αραβικής άνοιξης»

Οι λόγοι για τη συνεχή αύξηση των όγκων ελαιολάδου της Τυνησίας εντοπίζονται επίσης στη γεωπολιτική κατάσταση της χώρας.

Η ισλαμική τρομοκρατία που ακολούθησε την «Αραβική Άνοιξη» στην πραγματικότητα έδιωξε τους τουρίστες μέσα σε μια νύχτα, αναγκάζοντας τη χώρα να βρει άλλες πηγές για να στηρίξει την εθνική οικονομία. Κι από αυτή την άποψη ο πρωτογενής τομέας, ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη. Από παραγωγική και εμπορική άποψη, η Τυνησία, παρά το μικρό της μέγεθος και τις κλιματικές αντιξοότητες, έχει παραγωγή άνω των 200 χιλιάδων τόνων ετησίως που την κατατάσσει στις κύριες χώρες παραγωγής, με φιλοδοξίες.

Πηγή: olivonews.it

Featured Image