Το 2024, πάνω από 45.000 αρνιά έχουν πουληθεί και εξαχθεί, μέχρι σήμερα, από το Buzau, μία μόνο πόλη της Ρουμανίας, στις αραβικές χώρες, 7.000 περισσότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι κι ενώ λιγότερα ζώα σφάζονται από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τη Διεύθυνση Υγειονομικής-Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων του Buzău (DSVSA), ενημερώνει το AGERPRES.

Έτσι, αν την άνοιξη του 2023 σφαγιάστηκαν περίπου 10.000 αρνιά στον νομό, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν σφαγεί μόνο 2.000 εγγεγραμμένα αρνιά. Ο μειωμένος αριθμός σφαγών αποδίδεται στη χαμηλότερη ζήτηση από εμπορικές εταιρείες που πουλούν αρνί τις γιορτές του Πάσχα.

Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι η χαμηλή ζήτηση για αρνίσιο κρέας εξηγείται από το γεγονός ότι οι τιμές είναι υψηλότερες, στο πλαίσιο των δαπανών που δημιουργούνται από τους μισθούς, τους φόρους και την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, αλλά και από το γεγονός ότι μέρος των πελατών προτιμούσε, τα τελευταία χρόνια, να αγοράζει κρέας γαλοπούλας.

«Δεν είναι πολλά τα λεφτά. Οι τιμές είναι υψηλές λόγω των ακριβών ζωοτροφών, της ξηρασίας. Πουλήσαμε ένα κιλό ζωντανού αρνιού για 23 λέι και παρατηρήσαμε ότι πουλούσε 50 λέι όταν το κόψαμε. Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να τα εξάγουν, πωλούνται νωρίς. Υπάρχουν πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι που αγοράζουν με το κιλό, δεν αγοράζουν πλέον ολόκληρο αρνί. Ποιος με ρωτάει ακόμα, θέλουν γαλοπούλα για το Πάσχα, όχι αρνί, τα γούστα των Ρουμάνων έχουν αλλάξει. Εάν τα ζώα δεν πωληθούν στις αραβικές χώρες, θα μειωθεί και ο αριθμός των προβάτων και των αγελάδων», λέει ο Nicu Marin, κτηνοτρόφος.

Featured Image

Ευτυχώς για τους εκτροφείς προβάτων έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμβάσεων για την εξαγωγή αρνιών.

«Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 45.000 κεφάλια έχουν πάει στα κέντρα συλλογής, αντίστοιχα στις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ιορδανία, το Κατάρ, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 7.000. Περίπου 2.000 αρνιά σφαγιάστηκαν στην κομητεία Buzău, λιγότερα από το 2023», δήλωσε ο Iulian Moca, εκπρόσωπος της DSVSA Buzău.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image