«Η υποχρησιμοποίηση και η εγκατάλειψη των ιταλικών ελαιώνων είναι μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αποκατασταθεί, όχι μόνο για να αυξηθεί η εθνική παραγωγική ικανότητα και να επιδιωχθεί ο στόχος της διατροφικής κυριαρχίας, αλλά και για να επιτραπεί η μακραίωνη καλλιέργεια της ελιάς. τις διαφορετικές περιβαλλοντικές, εδαφικές, τοπικές, οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες».
Με αυτά τα λόγια ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, σχολιάζει τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης που πραγματοποίησε ο οργανισμός του, η οποία μελέτησε το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ελαιώνων και τη διαχείριση με ελάχιστες πρακτικές καλλιέργειας που δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του πολιτισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που εκτιμά η Italia Olivicola, υπάρχουν σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 200.000 εκτάρια, δηλαδή 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 300.000 εκτάρια διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή, με έντονη μεταβλητότητα από ένα έτος έως το επόμενο και με φτωχή αντοχή σε δυσμενή φαινόμενα όπως κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες των φυτών. Εντυπωσιακά νούμερα αν αναλογιστούμε ότι η εθνική ελαιοκομική κληρονομιά αποτελείται, σύμφωνα με την τελευταία γεωργική απογραφή, σε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο εκτάρια .
Η αναγνώριση της Italia Olivicola εντόπισε 4 μακρο-κατηγορίες φυτών :
1. εντελώς εγκαταλελειμμένους ελαιώνες και πλέον ταξινομημένους ως δασικούς, σύμφωνα με τον ενοποιημένο νόμο για τις δασικές αλυσίδες εφοδιασμού (άρθρο 3, παράγραφοι 3 και 4 του νομοθετικού διατάγματος 34/2018) .
2. οι ελαιώνες σε κατάσταση εγκατάλειψης και σε μετάβαση προς το δάσος.
3. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, με περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, πλήρεις και συνεχείς μεθόδους παραγωγής, αλλά που δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία της εταιρείας ΚΓΠ.
4. οι ελαιώνες σε καλλιέργεια, που περιλαμβάνονται στα αρχεία της εταιρείας CAP, που χρησιμοποιούνται από τον ενοικιαστή για πρόσβαση σε μία ή περισσότερες από τις διαφορετικές μορφές δημόσιας στήριξης.
«Ήρθε η ώρα, είπε ο Τζενάρο Σικόλο , να σταματήσουμε αυτό το drift. Για το λόγο αυτό, η Italia Olivicola απηύθυνε επιστολή στους συμβούλους γεωργίας των ιταλικών περιφερειών και των αυτόνομων επαρχιών ζητώντας τους να ενεργοποιήσουν στοχευμένες ομάδες εργασίας , να βρουν μια διαρθρωτική λύση, να συγκεντρώνουν τα διάφορα μέσα γεωργικής πολιτικής που προβλέπονται στο πλαίσιο της ΚΓΠ και σε περιφερειακές και εθνικές παρεμβάσεις. . Το φαινόμενο της εγκατάλειψης της ελαιοκομίας – κατέληξε ο Sicolo – πρέπει να αντιμετωπιστεί με έργα σε εδαφική κλίμακα , χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα των μικρομεσαίων οργανώσεων παραγωγών που θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια ευνοϊκή ευκαιρία για την επανεκκίνηση και την εδραίωση ο ρόλος τους στην «εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Πηγή: olivonews