Την ευθύνη τους για αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της στήριξης της κτηνοτροφίας από τις επιθέσεις λύκων, παραδέχθηκαν εν πολλοίς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά, για το θέμα.
Η σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει το ΥπΑΑΤ με απάντηση του, το 2023 υποβλήθηκαν 2.119 δηλώσεις για επιθέσεις από άγρια ζώα, ενώ για το 2022 είχαν υποβληθεί ως 2.772. Στην ΠΕ Αιωλοακαρνανίας ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δηλώσεις για κατασπάραξη αιγοπροβάτων το 2023 ανήλθαν σε 49, ενώ το 2022 ήταν 74. Παράλληλα, κατά την τελευταία τριετία (2020-2022), έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων επιδρομών από άγρια ζώα) ύψους 19 εκ €, ενώ στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας το αντίστοιχο ύψος αποζημίωσης στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους ανέρχεται σε 255.000 €.
Με βάση εξάλλου όσα προβλέπονται, οι σχετικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις επιθέσεις λύκων πραγματοποιούνται εντός 2 ημερών, όσο ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι. Ακόμη, η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο, και ολοκληρώνεται περίπου αρχές της επόμενης.
Είχε προηγηθεί εξάλλου μέσα στον Δεκέμβριο έγγραφη απάντηση της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ, όπου ανέφερε ότι ο λύκος ανήκει στα προστατευόμενα είδη χωρίς όμως αυτό να δεσμεύει την πολιτεία στη λήψη οποιουδήποτε διαχειριστικού μέτρου. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των σχετικών κανονισμών αποζημίωσης, καθώς και των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται άμεσα για τις προκαλούμενες ζημιές και σε επίπεδο που να τους παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης του πληττόμενου ζωικού κεφαλαίου.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος, υπογράμμισε σε δηλώσεις της: «Υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων, από την πλευρά της Πολιτείας. Αρχικά, τα ποσά των αποζημιώσεων είναι ευτελή. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ, για να δώσει μια αποζημίωση πολύ μικρότερη από την αξία του χαμένου ζώου, ζητάει να του παρουσιαστούν μαζί τουλάχιστον τρία φαγωμένα από λύκους αιγοπρόβατα, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, εντός 48 ωρών, αναγκάζοντας τους παθόντες να ψάχνουν τα κουφάρια των ζώων σε δύσβατα μέρη των βουνών, μια διαδικασία επίπονη και σχεδόν αδύνατη.
Εκτός των άλλων, οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν περαιτέρω αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές, που τους προκαλούν οι λύκοι και δεν περιορίζονται στην απώλεια των ζώων, αλλά στη μείωση του αριθμού παραγωγής αμνοεριφίων και γάλακτος, καθώς και στην απώλεια επιδοτήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις στην περικοπή των «δικαιωμάτων», δηλαδή του επιδοτούμενου αριθμού ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα όπως η διεύρυνση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και η ταχεία καταβολή τους, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αγροτών για εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων η ειδικών σημάνσεων αποτροπής, τη φύλαξη των κοπαδιών με ποιμενικούς σκύλους και τον εκσυγχρονισμό των σταβλικών, μπορούν να εδραιώσουν κλίμα εμπιστοσύνης με τους κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στην ικανοποιητική διευθέτηση του θέματος».