“Έφτασαν” οι πρώτες προβλέψεις για την επόμενη ελαιοκομική σεζόν.

Η Italia Olivicola, η κύρια Ένωση ΟΠ με πάνω από 250 χιλιάδες μέλη, τα οποία κατανέμονται σε 15 περιοχές της γείτονος, έχει κάνει προβλέψεις για τη νέα σεζόν στο ελαιόλαδο. Κι αυτές είναι προβλέψεις που υποδεικνύουν πτώση περίπου 23% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Οι λόγοι συνδέονται, σύμφωνα με την Italia Olivicola, με την «παρενιαυτοφορία στην κύρια εθνική ελαιοπαραγωγική περιοχή, την Απουλία, αλλά και με την ξηρασία που μαστίζει τις νότιες περιοχές, κυρίως τη Σικελία».

Η ανάλυση των δεδομένων παραγωγής

Featured Image

Μάλιστα, πέρυσι η Απουλία κατέγραψε μια από τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων εποχών με στοιχεία Sian να την διαπιστεύουν στους 185 χιλιάδες τόνους, που όμως μπορεί εύκολα να θεωρηθεί πάνω από 200 χιλιάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες ελιών που αγοράζονται από ελαιοτριβεία στην κεντρική Ιταλία.

Κατ’ επέκταση, τη στιγμή που το ινστιτούτο Ismea φέρνει την περσινή παραγωγή στους 325 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου περίπου, τώρα η Italia Olivicola αναμένει μια παραγωγή γύρω στους 250 χιλιάδες τόνους, 23% λιγότερο από πέρσι δηλαδή. Η πτώση στην Απουλία θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την ανάκαμψη των κεντρικών-βορείων περιοχών που κατέγραψαν εξαιρετικά μέτρια παραγωγή στην προηγούμενη εκστρατεία.

Αν τώρα στην εξίσωση συνυπολογίσουμε τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία, που έχουν μειωθεί πάρα πολύ, αλλά και το τι έγινε πέρσι με αγορές Ιταλών εμπόρων στην Ελλάδα, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πόσες πιθανότητες έχει αυτή η τάση να ισχύσει και φέτος και γιατί όχι να ενταθεί…

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από olivonews.it

Featured Image