Συνολικά 1.501 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης και θα χρηματοδοτηθούν για τα επιχειρηματικά τους σχέδια με συνολικό ποσό άνω των 55 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων και τα ενταγμένα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και οι προϋποθέσεις για την απορρόφηση της επιχορήγησης ανά δικαιούχο. Επίσης, οι δικαιούχοι και οι μελετητές σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Κάθε νέος γεωργός λαμβάνει επιδότηση 35.000, 37.500 ή 40.000 ευρώ αναλόγως της περιοχής υλοποίησης του σχεδίου και της κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης.

Οι επιλαχόντες έχουν ενημερωθεί ώστε όσοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά να το πράξουν εντός των επόμενων ημερών για να ενταχθούν στους δικαιούχους, ενώ θα προχωρήσει και η διαδικασία των ενστάσεων, προκειμένου όσοι δικαιωθούν επίσης να ενταχθούν στους δικαιούχους. Οι επιπλέον των 1.501 δικαιούχοι θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διαδικασιών.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει με κάθε διαθέσιμο μέσο και πόρο τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής οικονομίας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Η ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησής μας, καθώς το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Με το πρόγραμμα των νέων γεωργών όχι μόνο ενισχύουμε αγροτικά επιχειρηματικά σχέδια, όχι μόνο στηρίζουμε την πρωτογενή παραγωγή, αλλά ανανεώνουμε ηλικιακά τον αγροτικό κόσμο, που είναι κρίσιμη παράμετρος για την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα στο μέλλον. Επίσης, δίνουμε λύση και σοβαρό κίνητρο σε νέους συμπολίτες μας, που είναι άνεργοι ή δεν έχουν διέξοδο απασχόλησης, ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη. Η Περιφέρεια, πέρα από τους 1.501 νέους γεωργούς, που ήδη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και θα ενισχυθούν με 55 εκ. ευρώ, στοχεύει να εξαντλήσει τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 86 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 2.000. Επίσης, προκειμένου και οι επιλαχόντες που δικαιούνται επιδότηση να μη μείνουν εκτός προγράμματος, έχουμε ήδη κάνει τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να εγκριθούν οι απαιτούμενες επιπλέον πιστώσεις. Ο αγροτικός τομέας είναι τομέας αιχμής για την Περιφέρειά μας. Είναι τομέας που φέρνει έσοδα, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας και η προσπάθειά μας να αναπτυχθεί ήταν, είναι και θα παραμείνει διαρκής».

Featured Image

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς επισήμανε πως «στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων γεωργών υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν συνολικά 3.100 αιτήσεις νέων ανθρώπων, που θέλουν να επενδύσουν στη γεωργία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Με διαφάνεια και συνέπεια ανακοινώσαμε ήδη τους πρώτους 1.501 δικαιούχους, μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανάρτηση των πινάκων κατάταξης των σχεδίων. Επειδή γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι, προκειμένου κανένας νέος γεωργός να μη μείνει εκτός προγράμματος, ενώ το δικαιούται, ως Περιφέρεια καταβάλλουμε ήδη προσπάθεια και έχουμε αιτηθεί επιπλέον πιστώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα ενταχθούν όλοι όσοι το δικαιούνται στο πρόγραμμα και θα έχουν πρόσβαση στην ενίσχυση, που είναι καθοριστική για τον αγροτικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά της απόφασης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης υποβάλλονται μία φορά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων, ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ μαζί με οποιοδήποτε επιπλέον έγγραφο.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις κατά τόπους ΔΑΟΚ και στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr.

ΠΗΓΗ…..voria.gr