Η έκθεση που δημοσίευσε στις 11 Αυγούστου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ βλέπει μειωμένη την παγκόσμια παραγωγή σιταριού.
Λίγο λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξή της, στις 17 Ιουλίου 2023, η Ρωσία απέσυρε τη συμμετοχή της στη Μαύρη Θάλασσα
Grain Initiative (BSGI). Η «συμφωνία σιτηρών», για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σχεδόν 33,0 εκατομμύρια τόνους σιτηρών κι άλλων γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια της σε Chornomorsk,
Οδησσό και Γιούζνι.
Τα σιτηρά ήταν το κύριο προϊόν που εξήχθη στο πλαίσιο της συμφωνίας, με 8,9 εκατομμύρια τόνους σίτου και 16,9 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Το καλαμπόκι ήταν κυρίως προορισμένο για την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το σιτάρι εξήχθη σε ευρύτερο φάσμα χωρών, μεταξύ των οποίων Τουρκία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος και Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το σύνολο του MY 2022/23, το USDA εκτιμά ότι η Ουκρανία εξήγαγε 16,8 εκατομμύρια τόνους σίτου (Ιούλιος-Ιούνιος) και προβλέπει εξαγωγές καλαμποκιού σε 28,0 εκατ. τόνους (Οκτώβριος-Σεπτ.).
Πέφτουν τα αποθέματα
Το 2023/24 ΜΟΥ, η συνδυασμένη παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να είναι ίδια με την πέρυσι, αν και τα αρχικά αποθέματα αναμένεται να πέσουν σημαντικά σε πιο κανονικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν σε 10,5 εκατομμύρια τόνους σίτου και 19,5 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού. Τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη της Ουκρανίας παραμένουν λειτουργικές διαδρομές εξαγωγής εκτός από τα Λωρίδες Αλληλεγγύης της ΕΕ. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις στην Οδησσό της Ουκρανίας και τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη, καταστρέφοντας σιτηρά και υποδομές. Η Ρωσία έχει δείξει τις προθέσεις της για αποκλεισμό λιμένων της Μαύρης Θάλασσας, προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα στο μέλλον των θαλάσσιων εξαγωγών της Ουκρανίας. Στο απουσία του BSGI, η Ουκρανία διερευνά επιλογές για να εξασφαλίσει τη συνεχή ροή των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων μέσω της βελτιωμένης ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας, των βελτιώσεων των χερσαίων εμπορικών οδών ή των επεκτάσεων στον Δούναβη χωρητικότητα λιμένα. Το USDA θα συνεχίσει να αξιολογεί τυχόν εμφανείς αλλαγές στην εξαγωγική ικανότητα της Ουκρανίας.
Επισκόπηση για το 2023/24
Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται μειωμένη, αν και παραμένει σε ρεκόρ, με μικρότερες εκτάσεις καλλιέργειας στην Κίνα, την Ευρώπη και τον Καναδά, που δεν αντισταθμίζουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας στην Ουκρανία και το Καζακστάν. Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται μειωμένο, κάτω από το ρεκόρ του προηγούμενου έτους ως αποτέλεσμα των μειωμένων εξαγωγών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγές προβλέπονται χαμηλότερες με μειωμένη ζήτηση για Ινδονησία και Τουρκία. Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται χαμηλότερη λόγω της μείωσης των τροφίμων, των σπόρων και της βιομηχανίας (FSI) χρήση στην Κίνα και χαμηλότερη χρήση ζωοτροφών και υπολειμματικής χρήσης στην ΕΕ. Η μέση τιμή αγροκτήματος για την εποχή των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη στα 7,50 $ ανά μπουσέλ.
Τιμές σιταριού
Εγχώριο: Οι τιμές των Η.Π.Α. έχουν αλλάξει από το WASDE του Ιουλίου. Το μαλακό λευκό σιτάρι (SWW) είχε τη μεγαλύτερη
αύξηση, 18 $/τόνο στα 281 $, με ξηρές συνθήκες να επηρεάζουν ορισμένες βασικές περιοχές παραγωγής στον Ειρηνικό
Βορειοδυτικά. Οι τιμές Soft Red Winter (SRW) παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Το Hard Red Winter έπεσε $13/τόνο σε
$322 καθώς η συγκομιδή του χειμερινού σιταριού ολοκληρώθηκε στο 87%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά τη χαμηλότερη βαθμολογία για την κατάσταση του ανοιξιάτικου σίτου, οι τιμές του Hard Red Spring έπεσαν στα 8 $/τόνο στα 335 $ λόγω ευεργετικών βροχών που έπεσαν στις βόρειες πεδιάδες. Οι τιμές του HRS δέχθηκαν περαιτέρω καθοδική πίεση από μια υψηλότερη από την αναμενόμενη εκτίμηση απόδοσης ανοιξιάτικου σιταριού από την περιοδεία του Συμβουλίου Ποιότητας Σιταριού στη Βόρεια Ντακότα.
Παγκόσμια: Οι τιμές των σημαντικών εξαγωγέων έχουν αλλάξει από το WASDE του Ιουλίου με αυξανόμενη αβεβαιότητα
για το μέλλον των εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας. Τα εισαγωγικά της Αργεντινής γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση 17 $/τόνο καθώς οι βροχές στα τέλη Ιουλίου μείωσαν ορισμένες επιπτώσεις από την ξηρασία. Οι τιμές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 13 $/τόνο το χειμώνα
πρόοδος συγκομιδής σιταριού. Οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν κατά 14 δολάρια/τόνο λόγω αυξημένου κινδύνου εξαγωγών μετά τη λήξη της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση εισαγωγών από τη Βόρεια Αφρική. Οι τιμές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 13 $/τόνο σύμφωνα με τους κυριότερους ανταγωνιστές της. Οι τιμές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12 δολάρια/τόνο ως αποτέλεσμα του αυξημένου κινδύνου στη Μαύρη Θάλασσα και της μικρότερης από την αναμενόμενη παραγωγής. Οι τιμές στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 10$/τόνο ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ξηρών συνθηκών στις περιοχές καλλιέργειας.
Newsroom Agronewsbomb