Ενημέρωση για το σιτάρι φετινής εσοδείας στον Καναδά, από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η παρούσα έκθεση καλύπτει την προσφορά και την κατανομή του καναδικού σιταριού για τις περιόδους εμπορίας 2023/2024 και 2024/2025. Η περίοδος εμπορίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Ιούλιο για το σιτάρι.

Παραγωγή σιταριού 2024/25

Η FAS/Ottawa προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιταριού (εαρινό σιτάρι, χειμερινό σιτάρι και σκληρό σιτάρι) θα αυξηθεί κατά δέκα τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας σε 35,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ΜΜΤ) λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων. Η πρόβλεψη αυτή είναι σύμφωνη με τα στοιχεία πρόθεσης σποράς της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά της 11ης Μαρτίου, καθώς και με τους μέσους όρους συγκομιδής και απόδοσης της πενταετίας. Η σημαντική βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, από τις 8 Ιουλίου, στις κύριες σιτοπαραγωγικές περιοχές των επαρχιών του λιβαδιού (Αλμπέρτα, Σασκατσουάν, Μανιτόμπα) στηρίζει περαιτέρω την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής.

Τα επίπεδα υγρασίας στις καλλιεργούμενες περιοχές των επαρχιών των λιβαδιών έχουν βελτιωθεί από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τον Απρίλιο. Στα τέλη Ιουνίου, μόνο το 32% του γεωργικού τοπίου της περιφέρειας Prairie είχε χαρακτηριστεί ως ασυνήθιστα ξηρό ή σε μέτρια έως εξαιρετική ξηρασία, σε σύγκριση με το 90% πέρυσι τέτοια εποχή. Ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης υγρασίας, οι συνθήκες καλλιέργειας στο Σασκάτσουαν και την Αλμπέρτα είναι καλύτερες από τους ιστορικούς μέσους όρους. Το ποσοστό της έκτασης ανοιξιάτικου σιταριού που αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καλή έως άριστη κατάσταση αυξήθηκε κατά 39 ποσοστιαίες μονάδες στο Σασκάτσουαν και κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες στην Αλμπέρτα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Ωστόσο, η υπερβολική υγρασία σε περιοχές της Μανιτόμπα οδήγησε σε μείωση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της έκτασης καλλιέργειας σιταριού που χαρακτηρίζεται σε καλή έως άριστη κατάσταση στην εν λόγω επαρχία.

Ακόμη πιο βαθιά, η βελτίωση των συνθηκών υγρασίας στο Σασκάτσουαν και την Αλμπέρτα οδήγησε σε αύξηση 61 και 45 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, του σκληρού που αναφέρεται ότι βρίσκεται σε καλή έως άριστη κατάσταση ως ποσοστό του συνολικού σκληρού. Το 16% του εαρινού σιταριού του Καναδά φυτεύτηκε στη Μανιτόμπα, το 36% στην Αλμπέρτα και το 46% στο Σασκάτσουαν. Το ένα τοις εκατό του σκληρού σιταριού του Καναδά φυτεύτηκε στη Μανιτόμπα, το 16 τοις εκατό στην Αλμπέρτα και το 83 τοις εκατό στο Σασκάτσουαν.

Το Παρατηρητήριο Ξηρασίας του Καναδά (AAFC) αναφέρει ότι οι επαρχίες των λιβαδιών έλαβαν πάνω από το μέσο όρο βροχοπτώσεων τον Ιούνιο, με τις περισσότερες περιοχές να καταγράφουν πάνω από 50 mm. Εξαίρεση αποτέλεσαν η νότια Αλμπέρτα και το νοτιοδυτικό Σασκάτσουαν, οι οποίες έλαβαν μόνο 20 έως 50 mm βροχόπτωσης τον Ιούνιο. Αντίθετα, ορισμένοι αγρότες στη νότια Μανιτόμπα ανέφεραν αδυναμία σποράς μέχρι το τέλος Ιουνίου λόγω στάσιμων υδάτων σε χαμηλές περιοχές.

Τον Ιούνιο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά (ECCC), η αρμόδια υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το συντονισμό των περιβαλλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων, προέβλεψε ότι κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι πιθανότητες οι θερμοκρασίες να είναι πάνω από τις κανονικές στις τρεις επαρχίες των λιβαδιών κυμαίνονται από 40 έως 50 τοις εκατό στη νότια Αλμπέρτα και από 80 έως 90 τοις εκατό στην κεντρική και βόρεια Μανιτόμπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα είναι πάντα πάνω από το κανονικό επίπεδο όλη την ώρα, αλλά στο τέλος των τριών μηνών, η θερμοκρασία σε κάθε επαρχία θα είναι, κατά μέσο όρο, πάνω από το κανονικό επίπεδο. Κάποιος βαθμός ηλιοφάνειας θα είναι ευπρόσδεκτος στη Μανιτόμπα, όπου έχει συσσωρευτεί υγρασία. Τα επίπεδα υγρασίας στο Οντάριο, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού σιταριού του Καναδά, αναφέρονται ως καλά.

Πρόοδος της καλλιέργειας μέχρι σήμερα

Featured Image

Η επαρχιακή κυβέρνηση της Αλμπέρτα δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα το στάδιο ανάπτυξης του εαρινού σιταριού, αλλά αναφέρει ότι “σε επαρχιακό επίπεδο, το στάδιο ανάπτυξης των καλλιεργειών εαρινών σιτηρών είναι κοντά στους μέσους όρους δεκαετίας”. Στην Αλμπέρτα, η μέση πρόοδος της σποράς του ανοιξιάτικου σιταριού ήταν 88,7% στις 28 Μαΐου 2024, πίσω από τον περσινό μέσο όρο του 99,4% και τον πενταετή μέσο όρο (2019-2023) του 94,4%.

Στις 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Σασκάτσουαν ανέφερε ότι η ανάπτυξη της καλλιέργειας των ανοιξιάτικων σιτηρών είναι 62 τοις εκατό κανονική και 34 τοις εκατό πίσω. Το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Οντάριο (OMAFRA) ανέφερε στις 21 Ιουνίου ότι το χειμερινό σιτάρι έχει προχωρήσει περισσότερο από το κανονικό και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων δέκα ημερών στη νοτιοδυτική περιοχή της επαρχίας. Το χειμερινό σιτάρι είναι ο κύριος τύπος σιταριού που καλλιεργείται στο Οντάριο. Η κυβέρνηση της Μανιτόμπα δεν ποσοτικοποιεί την πρόοδο της ανάπτυξης της καλλιέργειας στις δημόσιες εκθέσεις, αλλά δημοσίευσε ότι, από τις 9 Ιουλίου, η μέση καλλιέργεια εαρινού σιταριού βρίσκεται στο στάδιο της σημαίας προς την κεφαλή1 , με την ποιότητα να αξιολογείται ως επί το πλείστον ως καλή έως ικανοποιητική.

Κατηγορίες σιταριού

Η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά για τις προθέσεις σποράς που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου δείχνει ότι οι εκτάσεις που φυτεύονται στις πέντε μεγαλύτερες κατηγορίες σιταριού του Καναδά είναι παρόμοιες με την προηγούμενη περίοδο, αν και όλες ελαφρώς χαμηλότερες, με εξαίρεση το σκληρό σιτάρι, η έκταση του οποίου αυξήθηκε οριακά.

Εξαγωγές ΜΥ 2024/2025

Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά επτά τοις εκατό σε μια ισόποση αύξηση των εγχώριων προμηθειών του ΜΥ 2024/25. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην προσδοκία της FAS/Ottawa για αύξηση της παραγωγής σιταριού το 2024 και στην υπόθεση ότι οι εξαγωγές ως ποσοστό των εγχώριων προμηθειών θα παραμείνουν υψηλές λόγω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό, του σχετικά αδύναμου καναδικού δολαρίου και της καλής ποιότητας της σοδειάς του 2024. Ο αρνητικός κίνδυνος αυτής της πρόβλεψης για τις εξαγωγές είναι ότι η ζήτηση από την Κίνα θα μειωθεί από τους υψηλούς όγκους εισαγωγών που επιτεύχθηκαν στο ΜΥ 2022/23 και στο ΜΥ 2023/24 λόγω της ανταγωνιστικής τιμολόγησης από άλλους προμηθευτές.

Εξαγωγές ΜΥ 2023/2024

Οι συνολικές εξαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού, προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,6 εκατ. τόνους σε 24 εκατ. τόνους, δηλαδή κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, λόγω της μείωσης της εγχώριας προσφοράς κατά περισσότερο από 2,5 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές κατά τη διάρκεια του έτους (YTD) ΜΥ 2023/24 (από τον Αύγουστο έως τον Μάιο) έχουν μειωθεί κατά πέντε τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο του ΜΥ 2022/23. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες εξαγωγές αντιστοιχούν στο 68% της εγχώριας προσφοράς (αρχικά αποθέματα και παραγωγή), το οποίο είναι οριακά μεγαλύτερο από το υψηλό ποσοστό ρεκόρ του 67% που καταγράφηκε στο ΜΥ 2022/23.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image