Απλήρωτοι για ένα ή και παραπάνω έτη αρκετές χιλιάδες αγρότες που δήλωσαν βοσκοτοπικές εκτάσεις.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη των Κρητικών με τον Λ. Αυγενάκη την Τετάρτη στο ΥπΑΑΤ από τα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και δεν έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί επιδοτήσεις για ένα (2022) ή και δυο έτη (2022-2023), τα 10.000 αφορούν Κρητικούς παραγωγούς, που έχουν δηλώσει βοσκοτόπια, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς που βρέθηκαν στο ΥπΑΑΤ “πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λογική του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ΄μαζί με τα ξερά καίμε και τα χλωρά’, καθώς υπάρχουν παραγωγοί που δικαιούνται καθ’ όλα να πληρωθούν αλλά δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ δυο χρόνια τώρα”.

Από την πλευρά του ο Λ. Αυγενάκης τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρθούν αδικίες και στόχευση του ΥπΑΑΤ είναι να πληρώσει άμεσα, τον Δεκέμβρη, ένα μεγάλο κομμάτι των παραγωγών αυτών (10.000 είπαμε είναι στην Κρήτη), και οι έλεγχοι να συνεχιστούν.

Τώρα αν θα περάσει η πρόταση Αυγενάκη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι κι εδώ ένα ζήτημα…

Featured Image

Τι ανέφερε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση με τις διευκρινήσεις για την πληρωμή της πρώτης δόσης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επεσήμανε τότε, στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του, υλοποιώντας το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 και την απόφαση 519/135068 του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9/5/2023, απέκλεισε την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΠΕ1 (βοσκοτόπια) χωρίς τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Λόγω των αλλαγών της νέα ΚΑΠ δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων της κάθε αγρονομικής περιφέρειας προκειμένου να εξαιρεθούν τα επίμαχα δικαιώματα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα. Για το λόγο αυτό τα ΑΦΜ των δικαιούχων δεσμεύτηκαν και θα ακολουθήσει νεότερη επεξεργασία. Πρόκειται για 9.300 ΑΦΜ συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ.

«Ως αρμόδιος φορέας για την επεξεργασία, την κατανομή των δικαιωμάτων και τον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να αναστρέψει την μεγάλη αναδιανομή δικαιωμάτων που επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα μέσω του Εθνικού Αποθέματος από εκείνους που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα στερώντας από τους Έλληνες κτηνοτρόφους εκτάσεις και ποσά ενισχύσεων απαραίτητα για την επιβίωση τους», σημείωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι στα πλαίσια των ελέγχων του, προχώρησε στη δέσμευση 6.000 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται από τον Οργανισμό αλλά και τη δικαιοσύνη για δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην ανάκτηση των παρανόμως εισπραχθέντων ενισχύσεων. Συνολικά το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία δεσμεύσεων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image