Σημαντική απήχηση έχει βρει στους Έλληνες καταναλωτές η δυνατότητα δραστικής μείωσης των λογαριασμών ρεύματος, αξιοποιώντας την επιδότηση που παρέχει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι αιτήσεις ξεπερνούν ήδη τις 11.000, από τις οποίες περίπου 6.500 χιλιάδες έχουν εγκριθεί. Κάτι που σημαίνει πως έχουν δεσμευθεί τα αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του προγράμματος, για την επιδότηση των ισάριθμων συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα του προγράμματος άνοιξε την Τρίτη, 2 Μαρτίου. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, στις πρώτες 9 ημέρες οι υπαγωγές άγγιζαν τις 3.800. Επομένως, στον περίπου ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει, προστέθηκαν άλλες 3.000 εντάξεις περίπου.

Καθώς δυνατότητα υποβολής αίτησης για επιδότηση έχουν μόνον οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πρώτα υπογράψει με τον ΔΕΔΔΗΕ άδεια σύνδεσης του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο διανομής. Έτσι, το πρώτο «κύμα» ωφελούμενων προήλθε από ενδιαφερόμενους που είχαν κατακυρώσει τη σύνδεση του συστήματός τους πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τη διεκδίκηση ενίσχυσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φυσιολογικό να περιορίστηκε στην πορεία ο ρυθμός των υπαγωγών, καθώς οι επόμενοι δικαιούχοι ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου από τη μηδέν τη διαδικασία, υποβάλλοντας σε πρώτη φάση αίτηση σύνδεσης του συστήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Επαρκής ακόμη ο προϋπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» ανέρχεται σε 238 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν μεταφέρει στο Insider.gr ειδικοί του κλάδου, το ποσό αυτό θα επαρκέσει για την επιδότηση 35.000-36.000 συστημάτων. Επομένως, με την υπαγωγή 6.500 δικαιούχων, έχει δεσμευθεί περίπου το 20% των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως κριτήριο ένταξης αποτελεί αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης για επιδότηση, προς ώρας υπάρχει αρκετό ποσοστό των προϋπολογισμού, ώστε να διεκδικήσει κανείς χρηματοδότηση.

Επομένως, όπως αποδεικνύεται, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ήταν αρκετά υψηλός ώστε η επιλογή του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας να μην έχει ως συνέπεια να εξαντληθεί εν ριπή οφθαλμού το ποσό για επιδοτήσεις. Κι αυτό γιατί το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» έχει ιδιαιτερότητες που περιόριζαν εξαρχής τη «δεξαμενή» των υποψήφιων δικαιούχων. Κάτι που δεν ισχύει σε άλλα προγράμματα -όπως π.χ. το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» στο οποίο οι αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει τις 280.000- και στα οποία επελέγη η πρόκριση των ωφελούμενων με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς ήταν δεδομένο πως θα είχαν μεγάλη απήχηση.

Featured Image

Πρώτη ιδιαιτερότητα αποτελεί το κόστος ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία, το οποίο ξεκινά από τα 11.500 ευρώ για ένα «μικρό» σύστημα. Επομένως, η ίδια συμμετοχή (μετά την επιδότηση) είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ – η οποία, μάλιστα, μόνο στην περίπτωση ενός ευάλωτου νοικοκυριού (που θα πάρει την υψηλότερη επιδότηση) αξίζει να καλυφθεί πλήρως μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Επίσης, έναν ακόμη περιορισμό δημιουργεί η προϋπόθεση ύπαρξης αρκετού ελεύθερου χώρου για την εγκατάσταση του συστήματος – το οποίο ακόμη και για ένα «μικρό» σύστημα είναι 130 τετ. μέτρα για ταράτσα. Επομένως, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η δέσμευση χώρου στην ταράτσα πολυκατοικίας εξακολουθεί να απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του 100% των ιδιοκτητών, είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει ένα διαμέρισμα να αξιοποιήσει αυτή τη λύση για να μειώσει τους λογαριασμούς του.

Κέρδος από 18.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες, με τους οικιακούς καταναλωτές να πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό (το οποίο επιδοτείται από 20% έως 65%) με μία μπαταρία (επιδότησης 90-100%). Για ένα νοικοκυριό με τυπική ετήσια κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh), ενδεδειγμένη λύση αποτελεί ένα φωτοβολταϊκό 3 kW με μπαταρία 5 κιλοβατώρων.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην περίπτωση ωφελούμενου που δικαιούται επιδότηση 35% για το φωτοβολταϊκό και 100% για την μπαταρία, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 6 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 19 χρόνια της 25ετούς σύμβασης net-metering (που θα υπογράψει με τον ΔΕΔΔΗΕ για τη λειτουργία του συστήματος), το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 18.150 ευρώ.

Στο σενάριο ενός νοικοκυριού με μεγαλύτερες καταναλώσεις, η βέλτιστη λύση είναι φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (10 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (10 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 22.000 ευρώ, ενώ αν ο δικαιούχος έχει ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ, η επιδότηση αγγίζει τα 11.700 ευρώ. Επομένως, θα χρειαστεί να καλψει 10.300 ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η οικονομία.

Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 22 έτη η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 89.200 ευρώ.

(αναδημοσίευση από insider.gr)

Featured Image