Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να σώσει τις μέλισσες.Οι μέλισσες είναι κρίσιμες για τη γεωργία σε όλο τον κόσμο. Οι μέλισσες είναι επικονιαστές, απαραίτητοι για την παραγωγή του εντός τρίτου αμερικανικής γεωργίας. Ωστόσο, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα αντιμετωπίζουν ένα μπαράζ κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας οικοτόπων και των ασθενειών. Μια σημαντική λύση για το τελευταίο μπορεί επιτέλους να αναδυθεί. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο για τις μέλισσες που χορηγείται στη βασίλισσα, η οποία περνά ανοσία ενάντια στην καταστροφική βακτηριακή μάστιγα γνωστή ως αμερικανική σηψιγονία μέχρι την κυψέλη των απογόνων της.
Οι περισσότερες μέλισσες ζουν σε κυψέλες στις οποίες προεδρεύει μια βασίλισσα. Βάζει προνύμφες που εκκολάπτονται και γίνονται πιστοί υπήκοοί της. Ωστόσο, η αμερικανική σηψιγονία μπορεί να καταστρέψει αυτό το προσεκτικό οικοσύστημα. Η βακτηριακή λοίμωξη της κυψέλης προκαλεί τις προνύμφες να γίνουν καφέ και να μυρίζουν σαν να σαπίζουν. Χιλιάδες μέλισσες μπορούν να πεθάνουν από αυτό. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να κάψουν τους νεκρούς και την κυψέλη τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση. Αυτή η καταστροφή – μαζί με τις άλλες μυριάδες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες – έχει ευρύ αντίκτυπο σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα. Ευτυχώς, αυτό το νέο εμβόλιο έχει πλέον περάσει το πρώτο στάδιο έγκρισης από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Λοιπόν, πώς εμβολιάζονται οι μέλισσες ενάντια σε αυτή τη λοίμωξη; Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες το 2015, οι μέλισσες (οι οποίες δεν έχουν αντισώματα όπως οι άνθρωποι) μπορούν να περάσουν την ανοσοποίηση μέσω μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Καθώς η βασίλισσα είναι η μητέρα της κυψέλης, η σίτιση της τροφής της που περιέχει το νεκρό βακτήριο Paenibacillus (το οποίο προκαλεί ρύπανση) θα επηρεάσει τις ωοθήκες της και η ανοσία θα μεταδοθεί στους απογόνους της. Το εμβόλιο τοποθετείται στον βασιλικό πολτό, τη ζαχαρούχα θεραπεία που χορηγείται στις βασίλισσες μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν αυτή τη νέα λύση.
Αν και αυτό μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση, η εξάρτηση αποκλειστικά από τα αντιβιοτικά μπορεί να μην είναι η «παντοτινή» λύση για την υγεία των μελισσών. Η Annette Kleiser, διευθύνουσα σύμβουλος της Dalan Animal Health που ανέπτυξε το εμβόλιο, το χαρακτήρισε «τεράστια ανακάλυψη». Σημείωσε στους The New York Times: «Οι μέλισσες είναι ζώα και θα πρέπει να έχουν τα ίδια σύγχρονα εργαλεία για να τις φροντίζουν και να τις προστατεύουν που έχουμε για τα κοτόπουλα, τις γάτες, τα σκυλιά μας και ούτω καθεξής». Οι μέλισσες αξίζουν υγειονομική περίθαλψη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δώσουν προσοχή στον ζωτικό αντίκτυπο που έχουν στα τρόφιμα και την οικονομία, δεν θα παραμελήσουν τα έντομα. Ενώ απαιτείται περαιτέρω έγκριση του εμβολίου προτού μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά, η αρχική του έγκριση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωση των ζωτικών μελισσών.
Agrogata
Πηγή:mymodernmet.com