Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αναστάτωση που επικρατεί σε αγρότες του Nομού Λάρισας το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με την υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ. (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) στις Δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) 2023, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, αναδεικνύοντας ότι εγείρονται διαμαρτυρίες αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι εκφράζουν αδυναμία να συμπληρώσουν τον Α.Τ.ΑΚ. στις Δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε., με ποικίλη περιπτωσιολογική αιτιολογία τεκμηρίωσης. Ο προβληματισμός του αγροτικού κόσμου προέκυψε κατόπιν του από 9/2/2023 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου, με το οποίο δόθηκαν διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής αναγραφής Α.Τ.ΑΚ. και οδηγίες για σχετικές εξαιρέσεις.
«Αγρότες υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτικότητα του Α.Τ.ΑΚ., όπως περιγράφεται στην Ανακοίνωση του Υπουργείου, θέτει εμπόδια στις Δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. και χρειάζεται να επανεξεταστεί» υπογραμμίζει η Ευαγγελία Λιακούλη, υπενθυμίζοντας πως «οι Δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. αποτελούν προαπαιτούμενο λήψης οικονομικών ενισχύσεων του αγροτικού κόσμου, ενώ η μη ορθή συμπλήρωσή τους ενέχει ενδεχόμενους κινδύνους αποστέρησης δικαιωμάτων τους και επιβολής προστίμων».
«Οι Λαρισαίοι παραγωγοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλαπλών πληγμάτων, τόσο εξαιτίας παραμέτρων της νέας ΚΑΠ όσο και υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με άρση τυχόν γραφειοκρατικών εμποδίων και απλοποίηση διαδικασιών, πάντοτε με απόλυτη προσήλωση στη διαφάνεια και τη νόμιμη δραστηριοποίηση, είναι εξαιρετικά σημαντική» τονίζεται στην Ερώτηση.
Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για:
– τις επισημάνσεις και τον προβληματισμό αγροτών του Τόπου μας, όσον αφορά την υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ.,
– την επανεξέταση και εμπλουτισμό των σχετικών εξαιρέσεων,
– την περαιτέρω αξιοποίηση κάθε σύγχρονης τεχνολογικής δυνατότητας διαλειτουργικότητας, ώστε ο Α.Τ.ΑΚ. να αντλείται αυτομάτως, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οι αγρότες με την αναζήτηση και συμπλήρωση του.