Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες στο Νομό Καρδίτσας και κυρίως στην περιοχή του Δήμου Παλαμά, που βλέπουν τον καιρό να θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη φετινή βαμβακοσπορά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες απώλειες εισοδήματος.
Οι αγρότες χαρακτηρίζουν «καταστροφικούς» μήνες τον Απρίλιο και τον Μάιο, διότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να προχωρήσει φυσιολογικά η σπορά και το φύτρωμα τους βαμβακιού. Μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις, υπάρχουν πλημμυρισμένα άσπαρτα βαμβακοχώραφα, χωράφια μια ζημιές στα βαμβάκια που δεν πρόλαβαν να φυτρώσουν και ζημιές σε βαμβάκια που βγήκαν μετά από επαναφορά. Ζημιές επίσης καταγράφονται και σε σιτηρά, στη μηδική (υπάρχουν αγρότες που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε δύο κοπές) αλλά και σε μποστάνια με πεπόνια.
Το ζήτημα είναι ότι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα συνεχιστεί η αστάθεια του καιρού και τις επόμενες ημέρες, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να μείνουν άσπαρτα χιλιάδες στρέμματα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται επανασπορά μετά τις 9 Ιουνίου.
Ο κανονισμός δεν δικαιολογεί το αίτιο, απαιτείται αλλαγή
Εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ που μίλησαν στο «Νέο Αγώνα» υπογράμμισαν τη σημασία του διαχρονικού αιτήματος για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αίτιο που να δικαιολογεί τη ζημιά και να αποζημιώνει του αγρότες.
Πολλαπλά ζημιωμένοι
Οι βαμβακοπαραγωγοί βγαίνουν πολλαπλά ζημιωμένοι. Ούτε αποζημιώσεις μπορούν να λάβουν εξαιτίας του Κανονισμού, ούτε θα έχουν το επιθυμητό εισόδημα εξαιτίας της απώλειας της παραγωγής. Παράλληλα όμως έρχονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Συνδεδεμένη
Κι αυτό διότι για τη λήψη της συνδεδεμένης ο παραγωγός πρέπει να έχει μια ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ενώ πλέον κίνδυνος ελοχεύει και εξαιτίας του δορυφορικού ελέγχου μέσω του monitoring. Όπως μας μετέφερε εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΚ, στον έλεγχο που θα γίνει από το δορυφόρο, πρέπει το βαμβάκι να είναι σε καλή κατάσταση και έχοντας δεχθεί όλες τις προβλεπόμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Αν ένα στρέμμα δίνει 500 κιλά σε άλλες περιοχές και εδώ στο Νομό ο δορυφόρος καταγράψει ένα χωράφι με όψιμο βαμβάκι που δεν θα έχει την αναμενόμενη παραγωγή, πιθανώς να το «κοκκινίσει» στον έλεγχο και ο αγρότης να μείνει εκτός επιδότησης.
Ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και τη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και δεν ξέρουν αν θα εισπράξουν κάτι.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών