Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός από το χωριό Κάτω Ασίτες στο Ηράκλειο, που είναι και πρόεδρος στον τοπικό συνεταιρισμό μιλάει στο Agronewsbomb για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Όπως ο ίδιος αναφέρει επικρατεί σαφώς ικανοποίηση σε σχέση με τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο περσινής πλέον εσοδείας και σήμερα ο παραγωγός πληρώνεται για το έξτρα παρθένο συμβατικό από 5,30 έως και 5,80 ευρώ το κιλό. Τα ΠΟΠ ελαιόλαδα της Κρήτης απολαμβάνουν ακόμα πιο υψηλές τιμές, που ξεφεύγουν από τα 6 ευρώ το κιλό και πάνε και παραπάνω.
Μαζί με τα αδέρφια του ο Μιχάλης Καμπιτάκης, που είναι και πρόεδρος στον τοπικό συνεταιρισμό καλλιεργούν 120 στρέμματα ελιά Κορωνέικη, αλλά και 150 στρέμματα αμπέλια, επιτραπέζια ως επί το πλείστον και λίγα οινοποιήσιμα.
“Στο ελαιόλαδο έχει φρενάρει τις τελευταίες ημέρες λίγο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό και έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες στην ΕΕ και ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Θεωρώ πως τα αποθέματα που έχουν μείνει πλέον στο νησί μας δεν ξεπερνούν τους 15.000 με 20.000 τόνους, όταν φέτος ξεπεράσαμε σε τονάζ τους 110.000 τόνους. Υπάρχει κατανάλωση ελαιολάδου από τους ντόπιους, ενώ πολύ βοηθά το έξτρα παρθένο ο τουρισμός και η εστίαση. Όπου καταναλώνεται νωπό ελαιόλαδο, είναι έξτρα παρθένο. Υπό αυτή την έννοια θα πάμε καλά”, εκτιμά ο κ. Καμπιτάκης.
Στο φουλ οι φροντίδες ενόψει της νέας σεζόν
Οι ικανοποιητικές τιμές στο ελαιόλαδο έχουν κάνει τους παραγωγούς πιο προσεκτικούς στη φροντίδα των λιόδεντρων. “Οι παραγωγοί σε μεγάλη έκταση φέτος, κάνουμε τα μέγιστα για τη φροντίδα των ελαιώνων. Προσωπικά έχω βάλει παγίδες για το δάκο, αλλά είναι πολύ χαμηλή η παρουσία του και σε καμιά περίπτωση, δεν είναι όπως πέρσι η κατάσταση. Ο κόσμος έχει κάνει ράντισμα για αναζωογόνηση του δέντρου και για να καταπολεμήσει τη βαμβακάδα, το ρυγχίτη, τον πυρηνοτρύτη. Επίσης δίνουμε αμινοξέα και βόριο. Το καλό είναι πως το κόστος φυτοπροστατευτικών που δεν είχε ανέβει και τόσο πέρσι είναι στα ίδια επίπεδα. Αλλά στα λιπάσματα ρίζας από τον Ιανουάριο έχουμε συνεχή πτώση. Οι τιμές όμως δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ή και νωρίτερα, όμως υπάρχει σαφής βελτίωση. Για παράδειγμα, στην ελιά ένα λίπασμα σύνθετο με τον κορονοϊό είχε 14 ευρώ το 25κιλο. Πέρσι με τις αυξήσεις είχε πάει 28 και 30 ευρώ και τώρα είναι στα 17-18 ευρώ”, σημειώνει.
Πώς είναι η ανθοφορία και η καρπόδεση
Στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης οι ελιές έχουν ήδη δέσει και υπάρχει καλή καρποφορία σε σημείο που να λέμε πως πάμε για μισοβεντέμα, τονίζει ο ο Μιχάλης Καμπιτάκης, που είναι και πρόεδρος στον τοπικό συνεταιρισμό, ο οποίος αριθμεί 280 μέλη παραγωγούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις όψιμες περιοχές υπάρχει ανθοφορία και οι ενδείξεις είναι πολύ καλές, ειδικά από τη στιγμή που έριξε και βροχούλες.
Προβλήματα έχουν οι αμπελουργοί
Σε αντίθεση με την ελιά, προβλήματα έχει η αμπελοκαλλιέργεια στην Κρήτη, προσθέτει ο κ. Καμπιτάκης, καθώς υπάρχει θέμα διάθεσης στο επιτραπέζιο, ενώ τα οινοποιήσιμα και το κρασί δεν έχουν καλές τιμές.
Newsroom Agronewsbomb