Σιτάρι και κριθάρι κερδίζουν εκτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb. Εγκαταλείπονται βαμβάκια και ενεργειακά φυτά.
Με αύξηση 75% στο σκληρό σιτάρι, που προορίζεται για τη βιομηχανία ζυμαρικών και 33% στο κριθάρι που προορίζεται για τη ζυθοποιία συνάπτει τα συμβόλαια καλλιέργειας για τη νέα σεζόν 2022-23 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ο Προμηθέας» στη Νίκαια Λάρισας, ένας συνεταιρισμός που παραδοσιακά συγκαταλέγεται σ’ αυτούς που επιτυγχάνουν από τις υψηλότερες τιμές στο χώρο των δημητριακών.
Όπως δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, οι τιμές στα συμβόλαια της νέας καλλιεργητικής περιόδου είναι οι υψηλότερες στα 10 χρόνια που υλοποιεί προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας με τη ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ για την παραγωγή ζυμαρικών και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την παραγωγή της μπύρας AMSTEL.
Συγκεκριμένα, με βάση τα συμβόλαια αυξάνονται:
- η τιμή στο σκληρό σιτάρι στα 35 λεπτά το κιλό από 20 λεπτά στο συμβόλαιο για τη σεζόν 2021-22 (αύξηση 75%)
- και η τιμή στο κριθάρι στα 24 λεπτά το κιλό από 18 λεπτά πέρυσι (αύξηση 33%).
Στο σιτάρι προβλέπεται και ποιοτικό πριμ:
- Δύο λεπτά το κιλό για περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη 13%
- και τρία λεπτά το κιλό για περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 14%.
Πρόκειται για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές διότι στην πράξη ακολουθείται η πορεία των τιμών στην αγορά. Έτσι, φέτος ο συνεταιρισμός διέθεσε το σιτάρι στα 44-45 λεπτά το κιλό και το κριθάρι στα 34 λεπτά το κιλό.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους τα 15 λεπτά – σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής
Καθώς ο συνεταιρισμός άρχισε να συγκεντρώνει ήδη τις δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών – μελών του εν όψει της έναρξης της σποράς των χειμερινών σιτηρών, ο κ. Αντ. Ρεντζιάς επισημαίνει ότι η ανταπόκριση των παραγωγών στις νέες τιμές είναι θετική σε συνδυασμό και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε σκληρό σιτάρι και κριθάρι. Κι αυτό γιατί τόσο για τη συμμετοχή στα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, όσο και τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σπορά με πιστοποιημένο σπόρο, που είναι ακριβότερος. Συνεπώς, μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, για τους παραγωγούς.
Ο κ. Αντ. Ρεντζιάς επισημαίνει, πάντως, ότι και το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά αυξημένο. «Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Τα πάντα είναι ακριβότερα: σπόροι, φάρμακα, πετρέλαιο και βεβαίως το ρεύμα, πολύ σημαντικό για την άρδευση», αναφέρει εξηγώντας ότι η αύξηση των 15 λεπτών από τη Μέλισσα έχει ακριβώς τον χαρακτήρα κάλυψης του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Ανοδικά οι τιμές των δημητριακών
Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές των δημητριακών σε παγκόσμιο επίπεδο κι αφού είχε προηγηθεί αξιοσημείωτη πτώση τους τις πρώτες εβδομάδες του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο δείκτης τιμών δημητριακών ήταν τον Σεπτέμβριο 2022 αυξημένος κατά 2,2% συγκριτικά με τον Αύγουστο και 11,2% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021.
Κατά τον FAO, την αύξηση στις τιμές του σιταριού ενισχύουν η αβεβαιότητα για την πορεία μετά τον Νοέμβριο της Πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές δημητριακών από την Μαύρη Θάλασσα και ο αντίκτυπός της στις εξαγωγές της Ουκρανίας, καθώς και η ανησυχία στις αγορές σχετικά με την ξηρασία στην Αργεντινή και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από powergame.gr