Πληγωμένοι από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές, οι παγκόσμιοι αγοραστές σιταριού μειώνουν τις αγορές τους για μελλοντικές προμήθειες, αλλά αυτό αυξάνει την έκθεσή τους σε πιθανές αιχμές των τιμών που θα καταλήξουν να μεταφερθούν στους καταναλωτές που ήδη αγωνίζονται με τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Οι αγοραστές σε βασικούς εισαγωγείς σε όλη την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πραγματοποιούν τις λεγόμενες προθεσμιακές αγορές προμηθειών μόνο για περίπου δύο έως τρεις μήνες της μελλοντικής τους ζήτησης έναντι τυπικών αγορών έως και έξι μηνών, σύμφωνα με τους μυλωνάδες, τους αναλυτές και τους εμπόρους.

Συνήθως, οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών χρειάζονται μήνες για να φθάσουν στους καταναλωτές, επειδή οι μύλοι κατέχουν μεγαλύτερη προσφορά και μπορούν να αντέξουν τη μεταβλητότητα. Όμως, με χαμηλότερα αποθέματα και λιγότερες κλειδωμένες προθεσμιακές παραδόσεις, οι καταναλωτές, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, θα αισθανθούν τις επιπτώσεις μιας αύξησης των τιμών πιο γρήγορα.

“Οι μυλωνάδες σιταριού και οι τελικοί χρήστες έχουν γίνει πιο συντηρητικοί στις αγορές τους λόγω της αστάθειας της αγοράς”, δήλωσε ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικών επιχειρήσεων στην National Australia Bank.

“Οι τιμές στη λιανική αγορά παραμένουν αυξημένες και ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα”.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αναφοράς του Σικάγο σκαρφάλωσαν σε ρεκόρ τον Μάρτιο, αφού η Ρωσία εισέβαλε στον βασικό εξαγωγέα Ουκρανία και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές παραγωγής μείωσαν τις προμήθειες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν μειωθεί κατά 48% από την κορύφωσή τους πέρυσι, αλλά οι φυσικές τιμές των σιτηρών παραμένουν υψηλές εν μέσω της αβεβαιότητας για την προσφορά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των ανησυχιών για τη σοδειά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μεταφορές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά η συμφωνία αυτή είναι προς επαναδιαπραγμάτευση σε συνομιλίες που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και υπάρχει η απειλή ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα κλιμακωθεί.

Featured Image

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού διαμορφώνονται σε περίπου 340 δολάρια ανά τόνο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και του ναύλου (C&F) για παράδοση στη Νοτιοανατολική Ασία, σε σύγκριση με το αμερικανικό σκληρό κόκκινο χειμερινό σιτάρι που τιμάται σε περίπου 390 δολάρια ανά τόνο.

Το σιτάρι Μαύρης Θάλασσας για την Ασία πωλούνταν συνήθως σε περίπου 260 δολάρια τον τόνο πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Ole Houe, διευθυντή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη μεσιτική εταιρεία αγροτικών προϊόντων IKON Commodities στο Σίδνεϊ. Λόγω των υψηλότερων τιμών, οι αγοραστές δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο της αγοράς σιτηρών για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, αν και αυτό τους εκθέτει σε υψηλότερες τιμές εάν περιοριστούν οι προμήθειες, είπε.

“Υπάρχει άφθονο διαθέσιμο σιτάρι από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αυστραλία και οι τιμές θα μπορούσαν να γίνουν φθηνότερες σε τρεις μήνες από τώρα. Αλλά αν η Ρωσία σταματήσει τις εξαγωγές, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά, το σιτάρι θα μπορούσε να γίνει ακριβότερο κατά 50 δολάρια τον τόνο. Για τους αγοραστές, η αναμονή φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη ανταμοιβή από την ανάληψη προθεσμιακών θέσεων”, δήλωσε ο Houe.

ΧΑΜΗΛΌΤΕΡΑ ΑΠΟΘΈΜΑΤΑ

Αντίθετα, οι μυλωνάδες και άλλοι αγοραστές σιταριού μειώνουν τα αποθέματά τους. Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού για το καλλιεργητικό έτος έως τον Ιούνιο του 2023 προβλέπεται να μειωθούν σε 269,34 εκατ. τόνους, από 276,70 εκατ. τόνους πριν από ένα χρόνο, μια δεύτερη ετήσια μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

“Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι πιθανό να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα κατά την άποψή μου”, δήλωσε Γερμανός έμπορος σιτηρών.

Featured Image