Η Πορτογαλία, η οποία τη σεζόν 2021/222 είχε καταφέρει να παράγει το ρεκόρ των 230.000 τόνων ελαιολάδου, αντιμετωπίζει την ξηρασία.
Και όχι μόνο ενόψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου, η οποία θα μπορούσε να έχει μέτριες αξίες όπως αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε (περίπου 100.000 τόνοι), αλλά και για το μέλλον του ίδιου του κλάδου.
Το Υπουργείο Γεωργίας έχει μάλιστα ανακοινώσει σύντομα μια διάταξη που θα απαγορεύει – όσο διαρκεί ο συναγερμός ξηρασίας στις περιοχές Alentejo και Algarve (οι δύο πιο παραγωγικές) – νέες εντατικές και μόνιμες καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και αβοκάντο, που έχουν αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια τόσο για εξαγωγή όσο και για εγχώρια κατανάλωση.
Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η προσωρινή απαγόρευση θα επηρεάσει και τους ελαιώνες, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων διαθέτουν εντατικά ή υπερεντατικά συστήματα.
Πρόκειται για καλλιέργειες που απαιτούν υπερβολική χρήση νερού, εξηγούν στο υπουργείο, αν και η πλειονότητα των πορτογαλικών ελαιώνων (περίπου το 80%) καλλιεργείται σε μη αρδευόμενες εκτάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους υποφέρουν από έλλειψη βροχής.
«Χωρίς νερό δεν υπάρχει λάδι», τιτλοφορεί η εφημερίδα Público, σε άρθρο στο οποίο οι Πορτογάλοι ελαιοκαλλιεργητές, βλέποντας επίσης τι συμβαίνει ήδη στη γειτονική Ισπανία, προβλέπουν δραστική μείωση της παραγωγής λαδιού για φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Και η κατάσταση δεν είναι πλέον ρόδινη για τον κτηνοτροφικό τομέα, δεδομένου ότι η ξηρασία των βοσκοτόπων και οι αυξανόμενες υψηλές τιμές της χορτονομής ωθούν πολλούς αγρότες να απαλλαγούν από τα ζώα τους.
Στις αρχές Μαΐου, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ήδη κηρύξει κατάσταση σοβαρής ή ακραίας ξηρασίας για το 40% της εθνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, μάλιστα, το νότιο Alentejo και το ανατολικό Algarve.
Πηγή: Ana