Ο Costel Bondrea – ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού “Frăţii Muntelui” από το βόρειο τμήμα του νομού, μας λέει ότι τα αρνιά για το Πάσχα είναι όλο και μεγαλύτερα, μέχρι 30 κιλά. Τα περισσότερα αρνιά στη βόρεια περιοχή του νομού θα είναι μικρότερα πριν το Πάσχα φέτος.
«Αφενός γιατί το Πάσχα πέφτει νωρίτερα και αφετέρου γιατί άργησα με τα κριάρια στο βουνό. τα πρόβατα υπέφεραν πολύ από την ξηρασία και την αποπνικτική ζέστη το περασμένο καλοκαίρι, ξεράθηκαν και τα βοσκοτόπια, τα ζώα ήταν αδύναμα, τι να κάνουμε… Τα αρνιά που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζυγίζουν γύρω στα 15-30 κιλά μέχρι το Πάσχα , αλλά θα έχουμε τα πιο μικρά που θα είναι γύρω στα δύο μηνών και θα ζυγίζουν μέχρι τότε 10-12 κιλά. Πέρυσι είχαμε πολλά περισσότερα αρνιά, ήταν πολύ καλό, αλλά φαίνεται ότι φέτος δεν είναι η χρονιά των αρνιών. Θα έχουμε 40% λιγότερα αρνιά από πέρυσι», μας λέει ο Costel Bondrea.
Υπάρχει ζήτηση, δόξα τω Θεώ, αλλά είναι πιθανό οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν επακριβώς όλα τα αιτήματα, δεδομένου ότι υπάρχουν πελάτες που έχουν κρατήσει το αρνί τους για το Πάσχα του 2023 από τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Πρόβατα τα πρόβατα μέχρι το Πάσχα, αλλά δεν έχεις να κάνεις με αρνάκι ενός μηνός, γιατί είναι πολύ τρυφερό και δεν το χαλάμε στα 7-8 κιλά. Θα περιμένουμε λοιπόν μέχρι το καλοκαίρι, ακόμα κι αν είναι δυνατόν να πέσει η τιμή. Για εμάς το πιο συμφέρον είναι να πουλάμε τα αρνιά το Πάσχα, αλλά δεν έχουμε τι να κάνουμε. αν όχι, τα στέλνουμε στους Άραβες το καλοκαίρι», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Frății Muntelui».
Η αγοραία τιμή για το αρνί δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Υπάρχουν αγρότες που λένε ότι θα ζητήσουν τουλάχιστον 20-25 λέι ζωντανά και όχι λιγότερο από 40 λέι ανά κιλό για αρνί σε φέτες. Υπάρχουν όμως και προβατοτρόφοι που είναι ικανοποιημένοι με τις περσινές τιμές, παρόλο που δεν τους συμφέρει.
«Τουλάχιστον πέρυσι ήταν – ένα κιλό αρνίσιο κρέας για 20 λέι ζωντανά, και για το σφάγιο μεταξύ 40 και 45 λέι ανά κιλό, επειδή το κόστος του σανού, της μηδικής, της βρώμης και του χόρτου έχει διπλασιαστεί: αυτό που αγοράζαμε τελευταία. έτος με 30-40 λεφτά, τώρα παίρνουμε 80 λεφτά – ένα λέι? εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ξηρασία, οι κάτοικοι του Μπίσνι κατέληξαν να κάνουν και ένα κερδοφόρο εμπόριο από αυτήν. Μια δίκαιη τιμή για το πασχαλινό αρνί θα ήταν πάνω από 45-50 λέι/κιλό για το αρνί σε φέτες, αλλά σκεφτόμαστε και τον απλό άνθρωπο, που δεν έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη. 40 λέι/κιλό είναι μια εντάξει τιμή για εμάς και για αυτούς», λέει ο αγρότης Costel Bondrea.
Φέτος σε επίπεδο Συνεταιρισμού «Frăţii Muntelui» θα πωληθούν το πολύ 400 αρνιά για τις γιορτές του Πάσχα.
Σύμφωνα με τον κ. Horváth Ferenc (περιοχή Ciuc) – τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Προβατοτρόφων Harghita , το κιλό αρνιού για το Πάσχα θα πωλείται προς 45-50 λέι.
«Θα πουλάω αρνιά σφάγιου φέτος 45 λέι το κιλό από το σπίτι και 50 λέι/κιλό από την αγορά. Φέτος δεν πρόκειται να πουλήσω ζωντανά αρνιά, γιατί δεν έχω τόσα πολλά. Επιπλέον, έχω ήδη άτομα που έχουν εγγραφεί στη λίστα και πρέπει να τιμήσω το αίτημα των πελατών που αγοράζουν από εμένα εδώ και χρόνια.
Ο Bajkő Zoltán είναι ο αγρότης με τα περισσότερα ζώα στην περιοχή Ditrău: έχει 600 πρόβατα και 300 κατσίκες .
Μας λέει ότι φέτος θα πουλήσει τα αρνιά ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής της αγοράς. Οι μεσάζοντες επικοινώνησαν ήδη μαζί του χθες το πρωί και προέβαλαν μια τιμή 19 λέι/κιλό ζωντανού αρνιού, συμπεριλαμβανομένου του φόρου 8% που χρεώνει η Εθνική Υπηρεσία Δημοσιονομικής Διοίκησης (ANAF).
«Αν πουλούσα στην αγορά, φέτος η τιμή που θα ήταν δίκαιη για εμάς, τους αγρότες, θα ήταν τουλάχιστον 24 λέι ζωντανά και 45-46 λέι ανά σφάγιο. Αλλά δεν θα μπορούμε να πουλάμε για περισσότερα από 40 λέι το κιλό (cut – na ), γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Για το Πάσχα ετοίμασα 170 αρνιά μεγαλύτερα, κατά μέσο όρο 25-28 κιλά το καθένα, αλλά δεν θα πάω στην αγορά, γιατί δεν έχουμε σημείο σφαγής και πώς μπορώ να πάω στην αγορά με αρνί χωρίς στάμπα; Έτσι προσέλαβα έναν κρεοπώλη που έρχεται στη φάρμα και έχω ήδη πελάτες που με γνωρίζουν και αγοράζουν από εμένα εδώ και χρόνια. Σφάζουμε 10-20 αρνιά την ημέρα, την επόμενη μέρα τα ίδια ή περισσότερα αν έχουμε μεγαλύτερη παραγγελία», μας είπε ο κτηνοτρόφος Bajkó Zoltán.
Ο István Balló, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Προβατοτροφείων Harghita , μίλησε με αρκετούς κτηνοτρόφους και, παρόλο που η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί, το κιλό αρνιού κρέατος δεν θα είναι μικρότερο από 20 λέι για αρνιά που πωλούνται ζωντανά, και η τιμή κιλό αρνιού σε φέτες θα είναι κάπου μεταξύ 35 και 40 λέι.
«Θα δούμε πώς θα είναι, ποια θα είναι η τιμή της αγοράς, η οποία επηρεάζεται πολύ από τους μεσάζοντες. Θα θέλαμε να αποφύγουμε καταστάσεις που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν αγοραστές και έμειναν με σφαγμένα αρνιά», δήλωσε ο Balló István.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβατοτρόφων Harghita εκτιμά ότι η σωστή τιμή για το αρνί το Πάσχα θα ήταν 20 lei ζωντανά και 40-45 lei ανά σφάγιο.
«Οι προκαταβολικές ποσότητες δεν είναι μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές για τις ζωοτροφές και τα σιτηρά. όλα έχουν γίνει πολύ ακριβά. Έχω γύρω μου αγρότες που περίπου τρεις φορές αγόρασαν ολόκληρα αυτοκίνητα με καλαμπόκι, για να έχουν όμορφα αρνιά για το Πάσχα. Σε καταστήματα που εκτίθενται αρνί και αρνί, οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές. Διαφορετικά, είναι πιο κερδοφόρο για τους αγρότες να πουλήσουν σε μεσάζοντες – μόλις σήμερα (Πέμπτη – όχι ) είδα προσφορές από αυτούς στο Διαδίκτυο: τα βάζουν όλα μαζί, δεν χρειάζεται πλέον να ξοδεύουν για το σφάξιμο των αρνιών ούτε για τη μεταφορά τους στο την αγορά, ούτε δεν μένουν με τα δέρματα των ζώων, που δεν έχουν πού να πουλήσουν», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Προβατοτρόφων Χαργκίτα.
Φήμες λένε ότι χαμηλότερες τιμές για το αρνί για το Πάσχα θα ήταν στην περιοχή Casinului, όπου το αρνί σε φέτες θα πωλούνταν προς 30 lei ανά κιλό, αλλά η προσφορά είναι περιορισμένη.
Υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που δεν θα σφάξουν τα αρνιά για το Πάσχα, ειδικά τα μικρότερα, και για έναν άλλο λόγο: η προβατίνα που μένει χωρίς αρνί πρέπει να αρμέγεται την επόμενη μέρα. Και επειδή δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να το κάνουν αυτό, πολλοί θεωρούν ότι είναι καλύτερο να το κάνουν χωρίς το τυρόπηγμα, να αφήσουν το αρνί με το πρόβατο και το φθινόπωρο να το πουλήσουν σε μεσάζοντες, για την αραβική αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές από τώρα. Από τα τέλη Ιουλίου έως τον Αύγουστο, τα μεγαλύτερα αρνιά έχουν μεγάλη ζήτηση και οι κτηνοτρόφοι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη γεωργία – ένα πρόβλημα που γίνεται πιο έντονο από χρόνο σε χρόνο.
Πολλοί αγρότες από τη Χαργκίτα πούλησαν τα ζώα τους
Στην κοινότητα Voşlăbeni, για παράδειγμα, ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε στο μισό – από τους 300 βοοειδή και κτηνοτρόφους, παραμένουν 150.
Και στην περιοχή Ciuc καταγράφεται το ίδιο ανεπιθύμητο φαινόμενο και μάλιστα σε ολόκληρο τον νομό.
«Δεν έχουμε κανέναν να συνεργαστούμε, η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι αισθητή από πριν λίγα χρόνια, αλλά φέτος έγινε πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Από αυτούς που ίδρυσαν την Ένωση Προβατοτρόφων από την περιοχή Ciuc, μόνο δύο αγρότες έμειναν, οι υπόλοιποι πούλησαν τα ζώα τους και εγκατέλειψαν εντελώς το επάγγελμά τους. Δεν μπορώ να βρω ανθρώπους να με βοηθήσουν στον δικό μου Μύλο, αλλά ακόμα για τα ζώα… Δουλεύω με συνταξιούχους που μπορούν ακόμα να μετακινηθούν, έχω πάνω από 50 συνταξιούχους βοηθούς που εξακολουθούν να έρχονται να δουλέψουν για χρήματα. αλλιώς κανένας. Έξω δουλεύουν σαν ρομπότ και στο σπίτι δεν θέλουν να δουλέψουν. Πριν από μερικά χρόνια είχα ένα κοπάδι 1.200 προβατίνες, μετά το άφησα στα 800, μετά στα 600 και τώρα έχω πέσει στα 280 κομμάτια προβατίνες λόγω έλλειψης κόσμου. Τώρα δουλεύω μόνη μου όσο μπορώ. μετά κλείνω το μαγαζί. Δεν αναζήτησα ποτέ υπηρέτες, αλλά οι άνθρωποι να διδάξουν το επάγγελμά τους, ώστε να γίνουν αγρότες με τις δικές τους επιχειρήσεις. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Και είναι το ίδιο πρόβλημα σε όλη τη Ρουμανία», εξηγεί ο Ferenc Horvath – αντιπρόεδρος της Ένωσης Προβατοτρόφων Harghita.
Στη φάρμα του με 900 ζώα, ο αγρότης Bajkó Zoltán εργάζεται με τη γυναίκα του από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το καλοκαίρι έχει αρκετούς νεαρούς βοσκούς που ανεβαίνουν τα πρόβατα και τα κατσίκια του στο βουνό, «να τα φυλάνε», και να ήθελε δεν θα έβρισκε άλλα. Το χειμώνα δεν έχουν κανέναν.
«Πέρυσι δεν μπορούσα ούτε να αρμέγω τα ζώα, γιατί δεν είχα προσωπικό», μας λέει ο κτηνοτρόφος.
Από ανάγκη αγόρασε δύο ράμπες αρμέγματος για κατσίκες και τώρα προσπαθεί να βρει παρόμοια λύση για το άρμεγμα των προβάτων. Η Laptele θα προσπαθήσει να το πουλήσει σε έναν αγοραστή από το Braşov.
«Μίλησα με κάποιους προμηθευτές και νομίζω ότι ο Έλληνας στην περιοχή του Μπρασόφ θα αγοράσει αιγοπρόβειο γάλα. Για πρόβειο γάλα θέλει να δώσει 5,5 λέι (ανά κιλό) συν ANAF και για κατσικίσιο γάλα 2,8 λέι συν ANAF. Έχουν μια διαδρομή συλλογής μέχρι το Ideciu de Jos, στην κομητεία Mureş. Θέλω κάπως να μπω σε αυτή την αγορά, γιατί κάθε μέρα θα έχω περίπου 300-400 λίτρα γάλα. Διαφορετικά, αν είσαι μικρός παραγωγός, δεν έχεις καμία πιθανότητα. Πουλούσαμε γάλα στην αγορά και υπήρχε πάντα ουρά στο στασίδι μας, γιατί είναι γάλα ποιοτικό, καθαρό και υγιεινά αρμέγεται, σε ανοξείδωτα δοχεία», μας λέει ο κτηνοτρόφος από το Ditrău.
Ο Balló István, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Προβατοτροφών Harghita, δηλώνει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα είναι ένα πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα, με μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες.
«Δεν υπάρχουν πια άνθρωποι που να αγαπούν αυτή τη δουλειά. Το να μένεις δίπλα στα ζώα είναι σκληρή δουλειά – πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό – οι αγρότες δεν έχουν διακοπές, δεν έχουν διακοπές, δεν έχουν ρεπό, 24 ώρες το 24ωρο πρέπει να μένεις δίπλα στα ζώα. Επιπλέον, όταν ανεβαίνεις στο βουνό, μένεις εκεί για έξι μήνες, ούτε άδεια έχεις ούτε μπορείς να γυρίσεις σπίτι. Το εργατικό δυναμικό γερνάει, κάποιοι έχουν πεθάνει, και όσον αφορά τους νέους υπάρχει ένα πρόβλημα με την απασχόληση, το οποίο πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο: πηγαίνουν εκεί, πληρώνονται για τη δουλειά που κάνουν, αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι για τίποτα – δεν έχουν ασφάλιση υγείας, δεν συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό ταμείο, γιατί αν ο αγρότης δεν έχει τα ζώα στη φάρμα, δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές γι ‘αυτόν, ως μισθωτός . Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο για αυτό το θέμα και το πρόβλημα ακόμα δεν έχει λυθεί.
Κατά τη γνώμη του προέδρου του Συνεταιρισμού “Frăţii Muntelui”, Costel Bondrea, δύο στοιχεία βρίσκονται στη βάση της κρίσης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα: η έξοδος των νέων στο εξωτερικό και το σύστημα κοινωνικής βοήθειας που προωθείται από το ρουμανικό κράτος ” γενναιόδωρα».
«Το ρουμανικό κράτος ενθαρρύνει την κοινωνική βοήθεια και όταν τελειώσει, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν εδώ στη χώρα πηγαίνουν στο εξωτερικό για δύο ή τρεις μήνες και μετά ζουν από τα χρήματα που κερδίζουν εκεί. Από λαός εργατών, γίναμε ένας από τους φτωχούς που ζουν με κάθε είδους βοήθεια. Πηγαίνουμε, δουλεύουμε σε φυτείες άλλων, όταν έχουμε και χώρο να δουλέψουμε στη Ρουμανία. Και κερδίζουν καλά στη χώρα μας, μεταξύ άλλων από την εκτροφή ζώων, που ακόμη και αυτοί που έρχονται ως φροντιστές πληρώνονται καλά χρήματα, τους παρέχεται φαγητό και διαμονή. Όμως στη χώρα μας ο σεβασμός στους παραγωγούς που παρέχουν τα τρόφιμα ισούται με μηδέν, ενώ έξω, στο εξωτερικό, καταχειροκροτούνται. Εκεί ανοίγουν οι δρόμοι όταν έρχονται τα ζώα από τα βουνά και εδώ σηκώνουν τη μύτη τους αν δουν ένα πρόβατο ή μια αγελάδα στην άκρη του δρόμου δυστυχώς αυτό κάνουμε.