Το πρώτο αμιγώς ελληνικό αυτόνομο ρομποτικό τρακτέρ σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται σε ένα μηχανουργείο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Την ανάπτυξη του έχουν αναλάβει τρεις νεαροί ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οι οποίοι έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη παρουσία σε μια σειρά από γεωργικές εργασίες.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, Δημήτρης Κούτρας, εξηγεί στην κάμερα της ΕΡΤ πως λειτουργεί το αυτόνομο όχημα που κατασκευάζει με την ομάδα του. Αξιοποιώντας ειδικό λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη το όχημα μπορεί και κινείται χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα.
Ο εμπνευστής της ιδέας προέρχεται από αγροτική οικογένεια και το σκεπτικό ήταν να αυτοματοποιηθούν κάποιες εργασίες στα χωράφια και να παρέχονται ως υπηρεσία στους αγρότες. Το αυτόνομο ρομποτικό τρακτέρ είναι σχεδιασμένο να αξιοποιηθεί κυρίως στην αμπελοκαλλιέργεια και στη δενδροκομία.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ρομποτικό τρακτέρ θα είναι εμπορικά διαθέσιμες από το φθινόπωρο και ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από τον αμπελουργικό τομέα.