Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων της Βιολογικής Γεωργίας, ενώ οι Νέοι Αγρότες στις 7 περιφέρειες που εκδόθηκαν οι αποφάσεις ένταξης, θα πληρωθούν στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παππά, Προϊστάμενο στη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και ΟΠΣΑΑ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ.
Τα παραπάνω, ειπώθηκαν κατά την 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, τη Δευτέρα 20 Ιούνιου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Παππάς μιλώντας για την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξη, όσον αφορά τα Βιολογικά «μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε την απόφαση ένταξης με την υπερδέσμευση άνω των 200 εκατ. ευρώ». Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν, δεν έχει πραγματοποιηθεί επίσημα η ανακατανομή των πόρων της Βιολογικής Γεωργίας (στο σύνολο περί τα 730 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα 490 εκατ. ευρώ, η εικόνα εντάξεων είχε ως εξής:
Αροτραία (νέοι): 2 στους 10
Αροτραία (παλιοί): 6 στους 10
Κηπευτικά-∆έντρα (νέοι): 6 στους 10
Κηπευτικά, ∆έντρα (παλιοί): 10 στους 10
Κτηνοτροφία (νέοι): 2 στους 10
Κτηνοτροφία (παλιοί): 7 στους 10
Μελισσοκοµία (νέοι): 5 στους 10
Μελισσοκοµία (παλιοί): 10 στους 10
Τέλη Ιουλίου στις 7 Περιφέρειες η α’ δόση
Για τους Νέους Αγρότες του 2021, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι τις επόμενες 10 ημέρες να εκδοθούν επίσημα οι αποφάσεις ένταξης για τις επτά Περιφέρειες για τις οποίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία σε πρόχειρη μορφή από το ΥΠΑΑΤ. Στα τέλη Ιουλίου, τοποθέτησε ο ίδιος την πληρωμή των δικαιούχων αυτών των περιφερειών. Στις υπόλοιπες περιφέρειες, είπε, ότι η πληρωμή θα γίνει προς τα τέλη καλοκαιριού. Η πρώτη δόση πληρωμής αντιστοιχεί στο 70% της ενίσχυσης. Σημειώνεται εδώ πως οι ενστάσεις διαρκούν 15 ημέρες μετά την απόφαση ένταξης, ενώ ένα μήνα διορία θα έχουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών για τη διακοπή της μόνιμης εξωγεωργικής απασχόλησης και την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα στο ΠΣΚΕ. Μη υποβολή ή ελλιπής υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο προβλεπόμενο διάστημα για την περίπτωση α. καθιστά τον υποψήφιο απορριπτόμενο ενώ για την περίπτωση β. θα απαιτηθεί αναβαθμολόγηση.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα από τη στιγμή που βγαίνει η απόφαση ένταξης, η οποία έχει προς το παρόν εκδοθεί επίσημα μόνο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ημερομηνία απόφασης 17 Ιουνίου 2022).
Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2022
Με τη παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στύλιου και υπό την προεδρία του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδη πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στα Χανιά, η 11η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημαντηράκης, ο Βουλευτής Χανίων κ. Β. Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας ανάγνωσε μήνυμα της Βουλευτού Χανίων κας Ν. Μπακογιάννη.
Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτας, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Ι. Φίρμπας και κ. Γ. Λογοθέτης, ο εκπρόσωπος της Ε. Επιτροπής κ. P. Busz, καθώς και η εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κα Μαρία Κωνσταντινίδου.
Ο Υφυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σημαντικές επιδόσεις του ΠΑΑ 2014-2022 και στην συμβολή του στην ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας, ειδικά υπό τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών και τις πολλαπλές κρίσεις. Επισήμανε τις εμβληματικές δράσεις που έχουν ενεργοποιηθεί, όπως τα μέτρα των Νέων Γεωργών, των Γεωργικών Συμβουλών, της Συνεργασίας για την προώθηση της Καινοτομίας, της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών, των μεγάλων δημοσίων εγγειοβελτιωτικών υποδομών, ενώ υπογράμμισε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στον τρόπο εφαρμογής τους με την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Τόνισε τέλος την ανάγκη η μεταρρυθμιστική λογική στις παρεμβάσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη, ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου που το ΥΠΑΑΤ προωθεί μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην πολύ καλή πρόοδο του ΠΑΑ, καθώς και σε βασικές προτεραιότητες της φετινής χρονιάς, οι οποίες αφορούν:
στην ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδυτικών κυρίως μέτρων του ΠΑΑ,
στην ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για τον πρωτογενή μας τομέα, όπως οι Γεωργικοί Σύμβουλοι και η Συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργική πρακτική,
στο σχεδιασμό και ενεργοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 ύψους 2 δις ευρώ, ώστε και με την αξιοποίηση του εργαλείου της υπερδέσμευσης να εξασφαλιστεί η μη απώλεια πόρων στην τρέχουσα περίοδο και η ομαλή μετάβαση στη νέα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Επιτροπής Παρακολούθησης, τα μέλη της ενημερώθηκαν για:
Την αειφόρο ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής & τον αγροτουρισμό από την κ. Αντωνία Μοροπούλου, ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Την Πρόοδο Υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022 και το Σχεδιασμό της Διαχειριστικής Αρχής για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών LEADER, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων των στελεχών της ΕΥΔ ΠΑΑ,
Τις προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας μέσα από τις διαγνωστικές μελέτες που παρουσίασαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο Διεθνούς Συμφωνίας με το ΥΠΑΑΤ.
Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες Υπουργείων και Περιφερειών, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων».