Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ και στην Ραλλιώ Λεπίδου, τεύχος Ιουνίου 22 , έντυπη έκδοση του ka-business.gr
Η Πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στην ελληνική αγορά. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι από τους κλάδους που έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση. Πλέον μιλάμε κ Υπουργέ για μία νέα αγροτική πολιτική, ένα νέο αγροτικό μοντέλο με άλλες προτεραιότητες και άλλους στόχους. Ποια θα είναι αυτή η νέα αγροτική πολιτική και πόσο τα νέα δεδομένα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό?
Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα στον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή. Είναι φυσικό οι εξελίξεις να επηρεάσουν και την αγροτική οικονομία και να αναθεωρήσουν πολιτικές και προτεραιότητες. Η Ελλάδα έχει την τύχη να βρίσκεται στην ΕΕ και μέσα από κοινές αποφάσεις, δράσεις και πολιτικές, προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα στο πλαίσιο της ΕΕ και των εθνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων το ΥπΑΑΤ λαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Στόχος μας η στήριξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και του Έλληνα αγρότη σε μια δύσκολη συγκυρία που οφείλεται στην εξωγενή ενεργειακή κρίση, στον πόλεμο και στο συνακόλουθο αυξημένο κόστος παραγωγής. Σταδιακά και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου και του πλαισίου της ΕΕ, αναθεωρούμε, επικαιροποιούμε, στηρίζουμε και αυξάνουμε τα ποσά για την ανακούφιση των παραγωγών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εγγυάται την επισιτιστική επάρκεια και δίνει καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής. Για να υλοποιήσουμε δε αυτήν την πολιτική έχουμε ήδη προχωρήσει σε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δημοσιονομικές δυνατότητες που προσφέρει η ενισχυμένη, διεθνώς, αξιοπιστία της κυβέρνησής μας, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού που προκύπτουν μέσα από την αυξημένη, τα τελευταία χρόνια, φορολογική συνέπεια των πολιτών. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών και φροντίδα μας είναι η διατήρηση της επάρκειας σε όλα τα είδη.
Σε αυτό το πιεσμένο περιβάλλον τι περιθώρια ανάπτυξης και προοπτικής μπορούν να έχουν τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα?
Το γεγονός ότι ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον δεν σημαίνει ότι έχουν περιορίσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Μάλιστα η λογική, αλλά και η ιστορική εμπειρία, λένε ότι σε αντίστοιχες περιόδους αβεβαιότητας οι πολίτες πρώτα φροντίζουν για τα βασικά είδη διατροφής και μετά για οτιδήποτε άλλο. Με δεδομένη μάλιστα την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, καταλαβαίνετε ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση για τα την παραγωγή μας υπάρχουν πολλά περιθώρια.
Κάποτε λέγαμε και παροτρύναμε τους νέους να ασχοληθούν με την γη τους , τον τόπο τους. Σήμερα τι έχουν οι νέοι αγρότες να περιμένουν?
Μπορεί το κράτος να στηρίξει τις επιλογές τους και πως? Οι νέοι που, σήμερα, θα επιλέξουν να γίνουν αγρότες γνωρίζουν ότι ουσιαστικά θα ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Μια σειρά εθνικών και ενωσιακών πολιτικών έχουν μετεξελίξει το αγροτικό επάγγελμα. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στο οποίο εφέτος έχουμε δώσει αυξημένες δυνατότητες. Η αρχική προκήρυξη αφορούσε 420 εκατ. ευρώ με προοπτική οι δικαιούχοι να λάβουν έως 40.000 ευρώ έκαστος, αντί των 17.000 ευρώ του προηγουμένου προγράμματος. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που διαπίστωσα με απόφασή μου ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή έφτασε στα 520 εκατ. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι κάθε δύο χρόνια θα προκηρύσσονται ανάλογα προγράμματα για να στηρίζουν τους νέους μας που έχουν επιλέξει το αγροτικό επάγγελμα. Παράλληλα όμως, θεωρώντας ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή, προχωρούμε και στη δημιουργία δημοσίων ΙΕΚ με αντικείμενο την αγροτική παραγωγή. Ήδη λειτουργούν πέντε τέτοια Δημόσια ΙΕΚ και προωθούμε τη λειτουργία κι άλλων. Στόχος μας είναι να δώσουμε «όπλα» στους αγρότες μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής. Παράλληλα, φυσικά, οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά άλλων προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν στο πλαίσιο της ΚΑΠ, όπως είναι αυτά για τη βιολογική παραγωγή ή τα Σχέδια Βελτίωσης.
Θα υπάρξει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ειδική μερίμνα στήριξης της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών προϊόντων και ποια θα είναι αυτή?
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και μετά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις με σημαντικότερες την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας η κυβέρνησή μας, επειδή ακριβώς στηρίζει την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων, κατάφερε να έχει και το 2020 και το 2021, από περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Σας αναφέρω αυτό το σημαντικό για την αγροτική μας παραγωγή αποτέλεσμα γιατί μας αρέσει να μιλούμε με πράξεις και όχι με λόγια.
Κύριε υπουργέ έχετε χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της περιφέρειας τον πρωτογενή τομέα Τι σας κάνει και πιστεύετε πως θα βγει κερδισμένος όταν ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει τώρα?
Ο πρωτογενής τομέας όντως αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας. Είναι αυτή η παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει άμεσα νέες θέσεις εργασίας και στην αγροτική παραγωγή και στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί όχι μόνο να κρατήσει την περιφέρεια ζωντανή αλλά και να γίνει εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξή της. Υπάρχουν περιθώρια. Υπάρχουν προοπτικές αλλά έχουμε και τις πολιτικές για να το κάνουμε πράξη.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία του αγροτικού κλάδου, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας και το προσωπικό σας στοίχημα. Δεν υπάρχει προσωπικό στοίχημα. Το στοίχημα που θέτουμε είναι εθνικό. Και αυτό είναι – ακόμα και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες- να κάνουμε πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, να βελτιώσουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη και να ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο την ελληνική περιφέρεια. Γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν ευνοούν το εγχείρημα, αλλά είμαστε εδώ, τιμώντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, όχι μόνο για τα εύκολα, αλλά και για τα δύσκολα.
Πηγή: Γιώργος Γεωργαντάς: Συνέντευξη στο ka-business.gr -“Αυτό θα είναι το νέο αγροτικό μοντέλο” | KA-Business.gr (https://ka-business.gr/nea-epikairotita/giorgos-georgantas-synenteyxi-sto-ka-business-gr-ayto-tha-einai-to-neo-agrotiko-montelo/)