Κοινό και μαζικό αίτημα για αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών στο σύνολο του νομού Λάρισας, μέσω του μέτρου De minimis κατατέθηκε σήμερα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και τη συμμετοχή πλήθους φορέων από την αυτοδιοίκηση, το συνεταιρίζεσθαι και τον πρωτογενή τομέα.
Στα γραφεία της ΔΑΟΚ βρέθηκαν μαζί με τον κ. Κόκκαλη το πρωί της Τρίτης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Χρήστος Παπαδημητρίου και Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής, συνεταιριστές από την επαρχία Ελασσόνας και αμυγδαλοπαραγωγοί από τον Δήμο Τεμπών, που συνυπογράφουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Η αντιπροσωπεία κατέθεσε το αίτημα στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ κ. Παναγιώτη Καλφούντζο ο οποίος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει πολύ σοβαρά με τις υπηρεσίες του και ακολούθως θα το διαβιβάσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως γράφει το paidis.com.
Εξερχόμενος από το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την εξής δήλωση: «Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας περνά δύσκολες ημέρες. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Ζητάμε δικαιοσύνη και στις αγροτικές αποζημιώσεις. Με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά.
Σας θυμίζω πως δόθηκαν αποζημιώσεις μέσα από το μέτρο De minimis στη Μαγνησία, με την αιτιολογία την ύπαρξη ενός μύκητα. Μία αιτιολογία που όμως φαντάζει ως πρόφαση, με ξεκάθαρα ψηφοθηρικά κίνητρα. Και το λέω αυτό, γιατί ο ίδιος μύκητας υπήρχε και υπάρχει και σε αμυγδαλοκαλλιέργειες στο νομό Λάρισας.
Γι’ αυτό και καταθέσαμε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αίτημα με όλους τους συνεταιρισμούς και με τους Δήμους, για την αποζημίωση μέσω του De minimis και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας.
Δημιουργήσαμε μία πανστρατιά, ένα κοινό αρραγές μέτωπο ζητώντας την αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης αδικίας.
Οφείλει η επόμενη κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και να απονείμει δικαιοσύνη και στον πρωτογενή τομέα» κατέληξε.