Πάμε για μεγάλες αυξήσεις τιμών παραγωγού αγροτικών προϊόντων λόγω κορονοϊού
Τον κίνδυνο τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού να προκαλέσουν ελλείψεις στα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο επισημαίνει στην εφημερίδα Guardian η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Οι σοδειές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες είναι υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών, λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό, και μέτρα, όπως δασμοί και απαγόρευση εξαγωγών, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα τις ερχόμενες εβδομάδες, όπως προειδοποιεί ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος της Food and Agriculture Organisation – FAO.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ροή τροφίμων» τόνισε στη βρετανική εφημερίδα. «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου είναι αντιπαραγωγικά. Δεν είναι τώρα η ώρα για περιορισμούς ή για φραγμούς στο εμπόριο. Τώρα είναι η ώρα να προστατευτεί η ροή τροφίμων σε όλο τον κόσμο».
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθούν στις φωνές που λένε να προστατεύσουν τη δική τους παροχή τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές. όπως κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν, υπογράμμισε.
Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες). Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγές ρυζιού στον κόσμο, έχει προσωρινά αναστείλει τα συμβόλαια εξαγωγών. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, μπορεί επίσης να απειλήσει με περιορισμό των εξαγωγών, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη με δεδομένη τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν τεράστια μεταβλητότητα» προειδοποίησε ο Torero, «θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό παρατηρούμε σε επισιτιστικές κρίσεις».
Παρότι η προμήθεια τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες, αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα μπορεί να είναι ορατά μέσα σε διάστημα εβδομάδων και να ενταθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς θα φτάσει η εποχή σημαντικών φρούτων και λαχανικών. Αυτά τα είδη προϊόντων συχνά έχουν σύντομο χρόνο ωρίμανσης και είναι χρειάζονται εξειδικευμένους εργάτες για να εργαστούν γρήγορα τη σωστή στιγμή.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην σπάσουμε την πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού ειδάλλως θα έχουμε πρόβλημα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σύντομα» είπε ο Torero.
Καθώς οι χώρες εφαρμόζουν lockdowns, η πρόσληψη εποχικών εργατών θα γίνει αδύνατη εκτός εάν ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη μετακίνησή τους, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εξάπλωση του ιού.
«Ο κορονοϊός πλήττει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού γίνονται πολύ σημαντικά» τόνισε ο Torero. «Πρέπει να έχουμε πολιτικές ώστε το εργατικό δυναμικό να εξακολουθήσει να κάνει τη δουλειά του. Να προστατευτεί ο κόσμος, αλλά χρειαζόμαστε το εργατικό δυναμικό. Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν τέτοιες πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη μεταφορά τροφίμων» σημείωσε.
Επίσης χώρες με μεγάλο ποσοστό εισαγωγών είναι πιθανό να δουν τις τιμές τροφίμων να αυξάνονται εκτός και αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα ή οι έμποροι λιανικής απορροφήσουν μέρος του κόστους, προσθέτει.
Ο πιο σημαντικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι κυβερνήσεις είναι να διατηρήσουν εν κινήσει την αλυσίδα τροφίμων, να παρέμβουν για να διασφαλίσουν πως υπάρχουν αρκετοί εργάτες και να προστατεύσουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων από τον πανικό, σύμφωνα με τον ίδιο.