Μείωση εισκομίσεων αναμένεται και γενικότερα στην ΕΕ στο γάλα, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Σημαντική πτώση στις αποδόσεις σε γάλα αναφέρουν μιλώντας στο Agronewsbomb, έμπειροι κτηνοτρόφοι και κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι. Οι ίδιοι αποδίδουν τη μείωση αυτή, στον αλλοπρόσαλλο καιρό που επικρατεί και στις χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, αλλά και στις πολλές βροχές. Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν πως με αυτό το δεδομένο η παραγωγή θα πέσει περαιτέρω, ενώ λένε πως οι απώλειες από τις σφαγές των τελευταίων μηνών είναι τεράστιες. Σύμφωνα με έμπειρο κτηνοτρόφο που μας μίλησε οι μονάδες δεν είναι ανοικτές σε διαπραγματεύσεις για μείωση τιμών, αντίθετα θέλουν υψηλότερες τιμές. Και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ σε συγκεκριμένη περίπτωση εταιρείας που πρότεινε μείωση τιμών στο πρόβειο γάλα, υπήρξε συντονισμένη αντίδραση των παραγωγών και αποχώρηση από τη συμφωνία.

Μείωση περιμένει εν συνόλω η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις πιο πρόσφατες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα γαλακτοκομικά προϊόντα , προβλέποντας πτώση 0,2% στην παραγωγή γάλακτος για το 2023. Με προβλεπόμενη αύξηση 1% στις σφαγές, θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο γάλα το 2023 λόγω της μείωσης της αγέλης γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η μείωση των τιμών του γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες μεγάλες μειώσεις της παραγωγής . Οι αποδόσεις γάλακτος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,8% από πέρυσι (υποθέτοντας πιο τυπικές καιρικές συνθήκες), γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της πτώσης της παραγωγής.

Καθώς η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των ζωοτροφών και των ζωοτροφών αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από έτος σε έτος (ετησίως), θεωρείται ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες γάλακτος θα βελτιωθεί. Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερούς τους όγκους επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων παρά την προβλεπόμενη πτώση της παραγωγής. Οι μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να στοχεύσουν σε βελτιωμένα περιθώρια κέρδους το 2023 διοχετεύοντας το γάλα σε πιο κερδοφόρα προϊόντα και με αυτό, 0,7% περισσότερο γάλα αναμένεται να διατεθεί στην παραγωγή τυριού και ορού γάλακτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Featured Image

Ωστόσο, οι υψηλότερες παραδόσεις γάλακτος το 4ο τρίμηνο του 2022 οδήγησαν σε συσσώρευση αποθεμάτων βουτύρου και ΑΓΣ . Πλέον πιστεύεται ότι βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα για να καλύψουν την προβλεπόμενη αύξηση των εξαγωγών και της εγχώριας ζήτησης. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερο γάλα που χρησιμοποιείται για αυτά τα προϊόντα και η παραγωγή και των δύο προϊόντων να μειώνεται κατά 0,2% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή WMP αναμένεται επίσης να μειωθεί καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και η εγχώρια ζήτηση για πιο επιεικώς προϊόντα προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 5%.

Συνολικά, υπήρξε μια γενική στροφή προς την κατανάλωση φθηνότερων και χαμηλότερης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων στις εγχώριες αγορές της ΕΕ λόγω της πίεσης στο πορτοφόλι των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί, ενώ οι ποσότητες θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές συνολικά.

Όσον αφορά το εμπόριο, η αύξηση της παραγωγής τυριού και ορού γάλακτος αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση 2% στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2023. Αυτό προϋποθέτει ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης μετά τη χαλάρωση των περιορισμών Covid και σταθερές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία θα μπορούσε να προωθήσει τη ζήτηση για άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το SMP, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετός για να αντισταθμίσει τη μείωση της εγχώριας ζήτησης για φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, οι εξαγωγές WMP αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σε ετήσια βάση, αν και θα επιβραδυνθούν στο 5% καθώς η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image