«Βλέπουμε μια καταστροφή. Ξεριζώνονται σταφίδες και αμπέλια στη Ζάκυνθο. Τι θα κάνουν; Η τιμή της σταφίδας έφτασε να διακυβεύεται αν θα είναι 70 λεπτά στον παραγωγό… Δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα φυτοφάρμακα», τονίζει ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης στην «ΗΜΕΡΑ», αναλύοντας ουσιαστικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο νησί μας εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.

Επίσης, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η ζήτηση της σταφίδας στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό (Αγγλία και Ολλανδία). «Κάποτε το προϊόν της σταφίδας ήταν βασικό όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα και αφορούσε συνολικά την οικονομία της για αυτό η κρίση, το σταφιδικό ζήτημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 20’ προκάλεσε τεράστιο οικονομικό ζήτημα σε όλη τη χώρα. Σήμερα η σταφίδα ως καλλιεργήσιμο είδος κρατιέται στη Ζάκυνθο σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, παρότι έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και πάλι είναι μια παραγωγή που αγαπούν οι Ζακυνθινοί και την κρατούν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Εξελίσσονται δύσκολα για τους παραγωγούς, γιατί συνέβησαν δυο πράγματα. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος της παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και επίσης, η τιμή του προϊόντος είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα» πρόσθεσε ο κ. Βισβάρδης και εξήγησε ότι η τιμή της που κυμαίνεται στα 70 λεπτά, οδηγεί πολλούς παραγωγούς στο να ξεριζώνουν τη σοδειά τους. «Δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στο να αρχίσουν να ξεριζώνουν τις σταφίδες τους. Αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα επόμενα χρόνια. Επομένως, βλέπω μια πολύ σοβαρή κρίση για το ίδιο το προϊόν, γιατί πραγματικά οι παραγωγοί δεν θα αντέξουν. Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που η αύξηση της τιμής των περισσότερων προϊόντων είναι συνεχόμενη. Βλέπουμε τι συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ κι όμως ένα προϊόν όπως είναι η σταφίδα παραμένει εγκλωβισμένο στο γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού. Δυσκολεύονται να αγοράσουν πλέον το προϊόν ειδικά στην Αγγλία λόγω και των συναλλαγματικών διαφορών. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο κόσμος ψάχνει για φθηνότερα πράγματα. Είναι ένα προϊόν που παρότι το χρησιμοποιούν Άγγλοι και Ολλανδοί για διάφορα σκευάσματα, δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, έτσι οδηγείται στην καταστροφή με αυτές οι τιμές».
Η πανδημία περιόρισε τη ζήτηση του προϊόντος οδηγώντας σε αποθεματοποίηση το 1/3 σχεδόν της εγχώριας παραγωγής και σε κατάρρευση της τιμής της στα επίπεδα κάτω του ένα ευρώ, έναντι 1,60 ευρώ που διατίθετο το 2020.

«Ξεριζώνονται σταφίδες και αμπέλια στη Ζάκυνθο»

Π. Βισβάρδης

Ο κ. Βισβάρδης πρόσθεσε: «Τα δυο χρόνια του κορωνοϊού δημιούργησαν προβλήματα στις εξαγωγές. Πιστεύαμε ότι φέτος θα μπορούσε να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία. Δεν έγινε στο μέτρο που περιμέναμε και αυτός είναι ένας λόγος για τις χαμηλές τιμές, ωστόσο θα έπρεπε και το Υπουργείο πιο έγκαιρα να δει το πρόβλημα και να δημιουργήσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς με μια επιδότηση να παραμείνουν στην παραγωγή. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα παρότι έχει εξαγγελθεί μια οικονομική βοήθεια περίπου στα 50 ευρώ ανά στρέμμα, όμως είναι πολύ αργά. Δεν είμαι αισιόδοξος… Η σταφίδα δεν είναι ένα προϊόν μονοετούς φύτευσης. Είναι μια καλλιέργεια που θέλει αρκετά χρόνια για να μπορέσεις να πάρεις οικονομικά. Για αυτό και δεν ανανεώνεται εύκολα. Υπήρχε και επιδοτούμενο πρόγραμμα ωστόσο δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν κανένας, επειδή οι τιμές της σταφίδας είναι σε αυτά τα επίπεδα. Επομένως, έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι καλά τα επόμενα χρόνια».

Featured Image

Εξευτελιστικές οι τιμές και στο κρασί

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού ενόψει του καλοκαιριού, μεγάλα αδιέξοδα προκαλούνται και από τις τιμές στο κρασί, με τον κ. Βισβάρδη να σημειώνει ότι: «Ενόψει του καλοκαιριού, τα προβλήματα είναι στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, για τα κρασιά ήδη οι τιμές που ακούγονται είναι εξευτελιστικές. Δεν ξέρω πως η αγορά συνολικά για τους καταναλωτές ανεβαίνει και για τους παραγωγούς οι τιμές μειώνονται. Για το λάδι ήταν μια ευκαιριακή κατάσταση, γιατί έχει καταστραφεί δυο χρονιές η παραγωγή της Ισπανίας. Από την άλλη τα έξοδα για αυτό το προϊόν είναι πολύ ψηλά».

Τη στήριξη του υπ. Ανάπτυξης ζητά η Ένωση

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς με τον υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη στη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας ανέφερε ότι συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης για να υπάρξουν μεταποιητικές μονάδες. «Είπαμε ότι και εμείς έχουμε τρεις παραγωγικές μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα και εμείς ενδιαφερόμαστε να ενταχθούμε. Καλός είναι ο τουρισμός, αλλά υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας. Στον πρωτογενή τομέα αυτό που μπορούμε να παρέχουμε είναι οι μεταποιητικές μονάδες».

«Να γίνει το “πάντρεμα” με τον τουρισμό, γιατί χρειάζεται να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα»

Δ. Βερτζάγιας

Καθυστερήσεις για δηλώσεις και συνδεδεμένες ενισχύσεις

Μεγάλη είναι η αγανάκτηση των αγροτών με την καθυστέρηση στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αλλά και με καθυστέρηση που παρατηρείται για την υποβολή δηλώσεων για τις επιδοτήσεις. «Υπάρχει πρόβλημα με το θέμα των επιδοτήσεων. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Περιμένουμε μια ενίσχυση για τους σταφιδοπαραγωγούς και από το πρόγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ να δοθεί μέχρι τις 10 του Μάη. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για να βγούμε στην αγορά βελτιωμένοι και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει το «πάντρεμα» του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, γιατί χρειάζεται να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα».

Featured Image