Ενιαίο μέτωπο για την προώθηση και προάσπιση του χρυσού της Κρήτης φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού. Μετά από αρχική πρωτοβουλία του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρου Γαβαλά, οι Ενώσεις συνολικά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ελαιόλαδο, αλλά και να προχωρήσουν σε μια συλλογική οργάνωση κινήσεων και διεκδικήσεων που θα αφορά σε ολόκληρη την Κρήτη.
Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο Ρέθυμνο, η οποία ήταν συνέχεια των συναντήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στην ανατολική Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναζητήθηκαν οι προτάσεις εκείνες που μπορούν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του κρητικού ελαιολάδου, αλλά και να διασφαλίσουν την πώληση και εξαγωγή του ως ένα ανταγωνιστικό και κυρίως ιδιαίτερα ποιοτικό προϊόν.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλεντζάκης, αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα για την τυποποίηση και διακίνηση του ελαιολάδου με ονομασία προέλευσης Κρητικό ελαιόλαδο ή Λάδι Κρήτης. Την ευθύνη για τον καθορισμό του νέου πλαισίου που θα διαμορφωθεί στην Κρήτη ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Γαβαλάς.
«Στόχος είναι να συνεργαστούμε όλες οι ενώσεις, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου, που θα έχει δύο μέρη. Το ένα είναι πως θα διασφαλίσουμε την ποιότητα παρεμβαίνοντας σε όλα τα θέματα, δακοκτονίας, ποιότητας, πιστοποίησης του ελαιολάδου και το δεύτερο πως μπορούμε όλες οι ενώσεις μαζί να βγάλουμε ένα κοινό brand, δηλαδή να τυποποιήσουμε μαζί το προϊόν, να κάνουμε μία οικονομία κλίμακας και να μπορέσουμε να βγούμε στις παγκόσμιες αγορές, που δυστυχώς μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε.
Όλες οι ενώσεις έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Έχουμε χώρους αποθήκευσης. Αυτό που δεν έχουμε είναι ένα κοινό μαρκετινγκ και μία προσπάθεια να μπούμε στις διεθνείς αγορές. Πρέπει πλέον να πάμε σαν Κρήτη και είναι μονόδρομος όλες οι ενώσεις να συνεργαστούν σαν Κρήτη και αυτός είναι ο στόχος μας.
Φοβάμαι ότι το κρητικό ελαιόλαδο δε βρίσκεται στις παγκόσμιες αγορές, δεν ανιχνεύεται. Ίσως να υπάρχουν μικρές ποσότητες. Χύμα είναι παντού, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για μας. Εμείς θέλουμε την υπεραξία να την καρπωθεί ο παραγωγός και το προϊόν να φεύγει από εδώ με ένα κοινό brand name.
Αυτός ο ενιαίος φορέας πρέπει να έχει λόγο στη διαχείριση και της ποιότητας. Να είμαστε κι εμείς μπροστά, από πάνω στις υπηρεσίες και το υπουργείο, να δούμε τι δε γίνεται σωστά, να παρέμβουμε να το διορθώσουμε», σχολίασε στην Κ.Ε. ο κ. Σταύρος Γαβαλάς.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γλεντζάκης του Α.Σ. Ρεθύμνου τόνισε: «Χαίρομαι που είμαστε όλοι μαζί για να μιλήσουμε για το χρυσάφι παγκοσμίως, το κρητικό ελαιόλαδο. Η προσπάθεια μας έχει ως στόχο το πώς θα παράξουμε καλύτερο ελαιόλαδο και πως θα το διαθέσουμε στην παγκόσμια αγορά. Μπορεί σήμερα κάποια προϊόντα ΠΟΠ να υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Εμείς θέλουμε να προβάλλουμε όσο πιο πολύ γίνεται στην παγκόσμια αγορά. Θέλουμε ο παραγωγός να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για να μπορεί να έχει όρεξη να πάει στο λιόφυτο και να παράξει το ελαιόλαδο που μπορεί. Γιατί αν οι τιμές είναι χαμηλές, τότε ο παραγωγός δεν έχει όρεξη ούτε καν να πάει στο λιόφυτο και να μαζέψει τις ελιές του».
Δεδομένων των συνθηκών, αλλά και των προβλημάτων που προέκυψαν τη φετινή χρονιά λόγω του δάκου, τη σύσκεψη απασχόλησε και το θέμα της κατάλληλης οργάνωσης για τη δακοκτονία, αλλά και της γενικότερης αντιμετώπισης του φαινομένου προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της προηγούμενης χρονιάς.
Μετά τη συνάντηση στο Ρέθυμνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση στα Χανιά, με σκοπό να κλείσει ο κύκλος των διερευνητικών συναντήσεων και συζητήσεων και να προκύψει μία δέσμη θέσεων και προτάσεων.
«Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και είναι καιρός να τα διορθώσουμε για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, γιατί ο παραγωγός έχει φτάσει πλέον σε τρομακτικά αδιέξοδα και αν δεν καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες δεν πάει άλλο για τον παραγωγό.
Πρέπει το κρητικό ελαιόλαδο να πάρει τη θέση που του ανήκει, ώστε και ο παραγωγός να βγει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει. Η κατάσταση του κρητικού ελαιολάδου σήμερα είναι μη εξηγήσιμη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και συμφέροντα που το έφεραν σε αυτή την κατάσταση και σήμερα πρέπει κάνουμε τεράστιες προσπάθειες γιατί αν δεν πετύχουμε, δεν θα υπάρχει μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χαρίλαος Βλαζάκης, πρόεδρος Α.Σ. Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της δακοκτονίας και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την φετινή σεζόν. «Το σίγουρο είναι ότι μεσολάβησαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Σίγουρα ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να συμβεί μετά από ένα χρόνο με αυτά τα φαινόμενα. Αν συμβούν τα ίδια, πρέπει οι παραγωγοί να λάβουν κατάλληλες οδηγίες από τους γεωπόνους, γιατί αν εμφανιστούν τα ίδια καιρικά φαινόμενα και την φετινή σεζόν θα έχουμε τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα. Φέτος μας έπιασε εξ απίνης η κατάσταση. Έγιναν βέβαια παραβλέψεις από τους αρμόδιους φορείς, γιατί όταν βλέπουμε αυτές τις συνθήκες, έπρεπε οι παραγωγοί να έχουν ενημερωθεί. Αν οι αγρότες είχαν ενημερωθεί τι θα συμβεί με αυτές τις συνθήκες, πιστεύω ότι μαζικά θα είχαν ανταποκριθεί για να μην έχουμε αυτή την καταστροφική σεζόν για το κρητικό ελαιόλαδο», είπε.
Στην κρισιμότητα της δημιουργίας του νέου φορέα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος ομάδας αμπελουργών ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Μύρος Χιλετζάκης, λέγοντας: «Είναι μονόδρομος το πάντρεμα όλων των ενώσεων και όλων των φορέων για να φτιάξουμε ένα δυνατό brand name, που το ξεκίνησε η περιφέρεια Κρήτης το 2018, στήνοντας το φάκελο του ΠΓΕ Κρήτης. Αυτός ο φάκελος ολοκληρώνεται αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να βγούμε στις διεθνείς αγορές, που είναι πολύ δύσκολο. Γενικά το ελαιόλαδο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ε.Ε.
Οι συνάδελφοι μας στην Ισπανία, που είναι οι νούμερο ένα καλλιεργητές και σε ποιότητα και σε ποσότητα, κατεβαίνουν στους δρόμους για τα μεγάλα αποθέματα που έχουν και τις μειωμένες τιμές. Το δικό μας λάδι στο 95% ήταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η ζήτηση του από τους μεγάλους παίκτες φαινόταν γιατί το ζητούσαν για να φτιάχνουν τα δικά τους λάδια, για να μπορέσουν τα δικά μας εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγαίνουν μόνο στην Κρήτη να φτιάξουν τα λάδια των μεγάλων παικτών, όπως η Ιταλία. Φέτος έχουν παραχθεί μόνο 40 χιλ. τόνοι λαδιού στην Κρήτη, από 80 χιλ. συνήθως, η ελαιοκομική περίοδος έχει τελειώσει και οι 37 χιλ. τόνοι είναι λάδια με υψηλές οξύτητες και κακό λάδι.
Επομένως, είναι αναγκαίο να γίνει η σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου για το καλό του κρητικού ελαιολάδου που πουθενά στον κόσμο δεν παράγεται».
Τέλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ιεράπετρας, Μπάμπης Δραγασάκης επέμεινε στην ανάγκη του ενιαίου φορέα, λέγοντας: «Αυτή η προσπάθεια έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, γιατί με τα προβλήματα κινδυνεύει το προϊόν να απαξιωθεί στα μάτια του παραγωγού, να πάει προς εγκατάλειψη. Το κρητικό λάδι έχει τη φήμη και τον πολιτισμό του, την ιστορία του, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουν οι καταναλωτές, αρκεί εμείς να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, γιατί αποδείχθηκε ότι μεμονωμένες προσπάθειες από κάθε μικρό συνεταιρισμό και κάθε ένωση δεν αρκούν. Τα στοιχεία λένε πως τα ΠΟΠ προϊόντα της Κρήτης κατέχουν μόνο 1% της κατανάλωσης. Άρα αποδεικνύεται ότι χρειάζεται μια πιο μεγάλη προσπάθεια, γιατί πλέον χρειάζονται και οικονομίες κλίμακος. Τα προϊόντα περνάνε μέσα από τεράστιες αλυσίδες κι εκεί πρέπει να πας οργανωμένα».