Το πολιτικό σύστημα είχε πάντοτε μια αδυναμία στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Ίσως γιατί έχουν πολλές ψήφους, ίσως γιατί δεν ήθελε να κλείνουν τους δρόμους και να προκαλούν χάος, ίσως γιατί ήθελε να ενθαρρύνει την εγχώρια γεωργική παραγωγή, ίσως γιατί κάποιοι πολιτικοί έχουν εκτάσεις που καλλιεργούν, ίσως για κάποιον άλλον λόγο που μας διαφεύγει. Γι’ αυτό, όποιο κόμμα κι αν ήταν στην εξουσία προσπαθούσε στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ακόμη και να κάνει τα στραβά μάτια σε καταστάσεις που παραπέμπουν σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Τι εννοούμε; Μια ματιά στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι αποκαλυπτική. Οι περίπου 500 χιλιάδες αγρότες πλήρωσαν συνολικά φόρο εισοδήματος ύψους 40 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα επιμέρους στοιχεία. Οι 246 χιλιάδες δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 1.000 ευρώ. Δηλαδή, θέλουν να πείσουν πως ζούσαν με λιγότερα από 90 ευρώ τον μήνα. Οι 477 χιλιάδες αγρότες δήλωσαν εισόδημα έως 10 χιλ. ευρώ. Κάπου 20 χιλιάδες δήλωσαν μεταξύ 10 και 20 χιλιάδες ευρώ και μόλις 5.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 20 χιλιάδων ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίζονται οι κοινοτικές επιχορηγήσεις που παίρνουν και δεν φορολογούνται.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Όλα αυτά μάς έφεραν στο νου μια συζήτηση που είχαμε με τον επικεφαλής ενός συνεταιρισμού κάπου στην κεντρική Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια. Ο άνθρωπος έλεγε πως ο συνεταιρισμός κινδύνευε γιατί οι αγρότες της περιοχής δεν πήγαιναν τα προϊόντα τους. Στην αφελή ερώτησή μας γιατί συμβαίνει αυτό, ο άνθρωπος απάντησε λέγοντας ότι αν τα έφερναν στον συνεταιρισμό, θα έπρεπε να υπάρχουν παραστατικά, τιμολόγια κ.λπ. «Προτιμούν (οι αγρότες) να πουλάνε χωρίς παραστατικά σε άλλους και να τα βάζουν στην τσέπη», είχε αναφέρει.
Φρονούμε ότι οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος άνθρωπος έβλεπε τα ανωτέρω στοιχεία θα υποψιαζόταν πως υπάρχει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Προφανώς, οι αρμόδιες αρχές και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους δεν ανήκουν στη κατηγορία. Αντίθετα, φροντίζουν να τους βοηθάνε, κάποιοι θα έλεγαν ότι ανταμείβουν, όπως μπορούν.
Παράδειγμα; Εσείς μπορεί να αγωνιάτε για τον λογαριασμό του ρεύματος, όμως οι αγροτικές παροχές λαμβάνουν 80% επιδότηση στον λογαριασμό από τον Αύγουστο του 2021. Οι αγρότες δεν πληρώνουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ντίζελ ενώ εισπράττουν την επιδότηση. Αν η τιμή στο ντίζελ ήταν 1,88 ευρώ, αυτοί θα πλήρωναν 1,29 ευρώ το λίτρο. Για την ακρίβεια, μαζεύουν τα τιμολόγια και λαμβάνουν την επιστροφή τον Νοέμβριο. Όμως, πρόσφατα, ο πρωθυπουργός μίλησε για Αύγουστο, αν θυμόμαστε καλά. Στους επιδοτούμενους κτηνοτρόφους μοιράστηκαν 47 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές με βάση τον περσινό τζίρο. Επίσης, ο ΦΠΑ για ζωοτροφές και λίπασμα μειώθηκε στο 6% από 13% ενώ επιδοτήθηκε το μεταφορικό κόστος των ζωοτροφών (μεταφορικό ισοδύναμο).
Αυτά είναι τα βασικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ. από δανεικά, καθότι ελλειμματικός στην παρούσα συγκυρία, αν σας είχαν διαφύγει. Αναμφίβολα, ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη με αλλαγή στη δομή του. Όμως, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ειλικρίνεια και φορολογική συμμόρφωση. Από τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα εξουσίας και οι αρμόδιες αρχές δεν μοιάζουν διατεθειμένες να κάνουν κάτι και το κράτος εισπράττει ψίχουλα, ας καταργηθεί ο φόρος εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών.
Πηγή: euro2day.gr