Τελικά θα παρέμβει κανείς από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις καταστρατηγήσεις αυτές, που συνθλίβουν τελικά το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας;
Στην έκθεση εταιρικής και κοινωνικής υπευθυνότητας για το έτος 2020 της γαλλικής Lactalis, της κορυφαίας εταιρείας γαλακτοκομικών στον κόσμο, υπάρχει μία ενότητα που τιτλοφορείται «Αυθεντικά προϊόντα και κληρονομιά». Στην ενότητα αυτή η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεσμεύεται να διατηρήσει την ποικιλία των προϊόντων μέσα από την προστασία της τεχνογνωσίας, ειδικά των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)». Η ίδια η Lactalis αυτοδιαψεύδεται, καθώς στην ιστοσελίδα της Lactalis International, που αποτελεί τον εξαγωγικό βραχίονα του γαλλικού ομίλου, διαφημίζεται το προϊόν που φέρει την ονομασία «Valbreso Feta», το οποίο, όπως η ίδια η εταιρεία μάς πληροφορεί, παράγεται στη… Γαλλία! Μάλιστα, το προϊόν πωλείται σε διάφορους κωδικούς, πλήρες και με χαμηλά λιπαρά.
Αν και το εν λόγω προϊόν προορίζεται κυρίως για τα αραβικά κράτη και εν γένει για τρίτες χώρες, εμμέσως διατίθεται και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων τροφίμων, τα οποία το εισάγουν από τις ΗΠΑ, όπου έχει εισαχθεί από τη Γαλλία. Αυτή η δυνατότητα, μάλιστα, υπάρχει ακόμη και για παραγγελίες από την Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε προχωρώντας σε σχετική αγορά από συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για τη φέτα που παράγει η Lactalis στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βελεστίνο, εκεί όπου βρίσκεται η εταιρεία SHM Hellas Πήλιον Τυροκομική ΑΒΕΕ, την οποία εξαγόρασε ο γαλλικός κολοσσός το 2018 από τον Γερμανό ιδιοκτήτη της, Γκίντο Βέμπερ. Η εν λόγω εταιρεία παράγει τη φέτα με το σήμα Greco, η οποία εξάγεται κυρίως στη Γερμανία.
Η αποκάλυψη για την πρακτική αυτή της Lactalis έρχεται εικοσιένα χρόνια μετά την κατοχύρωση της φέτας ως «Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης» και λίγους μήνες μετά την καταδίκη της Δανίας από το Δικαστήριο της Ε.Ε., καθώς συνέχιζε να εξάγει προς τρίτες χώρες τυριά με την ονομασία «φέτα». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 το Δικαστήριο της Ε.Ε. εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι η απαγόρευση χρήσης ονομασιών ΠΟΠ σε προϊόντα που δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές (σ.σ. στην περίπτωση της Δανίας πρόκειται για τυριά που έχουν παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα στη Δανία και όχι από αιγοπρόβειο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας) ισχύει και για τις εξαγωγές εκτός Ε.Ε.
Το ζήτημα είναι γνωστό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές εδώ και ένα μήνα, καθώς κορυφαία ελληνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φέτας –και όχι μόνον– απέστειλε σχετική επιστολή-καταγγελία. Στην επιστολή, που βρίσκεται στη διάθεση της «Καθημερινής» και φέρει ημερομηνία 1η Μαρτίου 2023, καταγγέλλεται το γεγονός με συγκεκριμένες παραπομπές σε ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η χρήση του όρου “φέτα” από τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται από την εταιρεία Lactalis είναι σαφέστατα καταχρηστική και παράνομη. Είναι δε προφανές ότι η νέα αυτή “προσπάθεια” είναι ενταγμένη στη λογική των “διερευνητικών” παρανομιών, που “ελπίζουν” στην έλλειψη της όποιας αντίδρασης από την ελληνική πλευρά, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να επικαλεστούν τη “σιωπηρή” παραίτηση από τις απαγορεύσεις των Κανονισμών». Για τον λόγο αυτό η ελληνική εταιρεία τονίζει ότι επιβάλλεται η άμεση θεσμική αντίδραση, η οποία, ωστόσο, μένει να δούμε εάν θα υπάρξει και πόσο αποτελεσματική θα είναι. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η καταστρατήγηση της νομοθεσίας από τη Lactalis.
Η φέτα κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ το 2002 και μάλιστα προβλέπεται ότι το γάλα θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη και νομός Λέσβου). Το γάλα είναι είτε αμιγώς πρόβειο είτε μείγμα αιγοπρόβειου, με το κατσικίσιο να μην υπερβαίνει το 30%.
Πηγή: Καθημερινή