Αυτά τα σχέδια βελτίωσης έρχονται με μικρότερο προϋπολογισμό, περίπου στο ένα τρίτο από τα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης του 2017-18.
Τα κριτήρια βαθμολογίας είναι διαφορετικά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον σε σχέση με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα, ενώ φαίνεται πως πολύ μεγάλες επενδύσεις σε μηχανήματα, τα οποία δεν θεωρούνται καινοτόμα, αφαιρούν μόρια οπότε και πιθανότητες έγκρισης σε ένα σχέδιο βελτίωση. Αυτό αυτομάτως αφήνει εκτός όσους παραγωγούς σκέφτονται να επενδύσουν σε μεγάλους γεωργικούς ελκυστήρες, σε γεωργικούς ελκυστήρες αροτραίων καλλιεργειών κυρίως.
Ο τόπος μόνιμης κατοικίας δεν επηρεάζει την επένδυση και ουσιαστικά δεν βαθμολογούνται περισσότερο αυτοί που μένουν στα ορεινά-ημιορεινά ωστόσο αυτοί που είναι ορεινοί κερδίζουν ένα 10% στο ποσοστό επιδότησης του σχεδίου βελτίωσης τους.
Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσό που έχει κάποιος στην τράπεζα τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και το εμφανίζει τώρα στην περίοδο υποβολής του φακέλου. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να κάνει ένα σχέδιο βελτίωσης ύψους 150.000 ευρώ έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί αν έχει τουλάχιστον για ένα τρίμηνο 75.000 ευρώ στην τράπεζα. Καταλαβαίνει κανείς πως πιο εύκολα βρίσκουμε το 50% της συμμετοχής σε έργο με χαμηλού κόστους επενδύσεις σε σχέση με άλλες μεγάλων και πολλές φορές “δυσβάσταχτων” ποσών… αυτό και μόνο το κριτήριο και κάποια άλλα τα οποία θα πρέπει να τα δουν οι παραγωγοί με τους μελετητές τους, καθιστά πιο δύσκολο να εγκριθούν μεγάλες επενδύσεις.
Άλλη μια διαφορά που ήρθε με αυτά τα σχέδια βελτίωσης είναι η βαθμολόγηση πτυχίου ΑΕΙ ΤΕΙ, οποιασδήποτε ειδικότητας, εκτός των γεωπονικών σχολών. Οι γεωπονικές σχολές συνεχίζουν να βαθμολογούνται και αυτές, όπως άλλωστε συνέβαινε και στις προηγούμενες προσκλήσεις.
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που αποθαρρύνονται και ενώ είχαν σκέψεις για μεγάλα σχέδια βελτίωσης, αποφασίζουν να καταθέσουν φάκελο με μικρότερο προϋπολογισμό και περισσότερες πιθανότητες ένταξης.
Μικρότερες επενδύσεις μπορεί να σημαίνει και περισσότερα εγκεκριμένα σχέδια ανά εκατομμύριο ευρώ προϋπολογισμού. Η κατανομή που θα γίνει με βάσει τα όσα αναφέραμε παραπάνω, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόβλεψη της βάσης από τους μελετητές. Ωστόσο με τα υπάρχοντα δεδομένα και με δεδομένο τον προϋπολογισμό των 230 εκ ευρώ, η ένταξη σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης είναι πιο δύσκολη και μάλλον πιο περίπλοκη, ενώ ο καλός σχεδιασμός θα κάνει τη διαφορά.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε τους πελάτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην ομιλία μας για τα επόμενα σχέδια βελτίωσης
https://www.peroulakis.eu/blog/agro/358-megalo-i-mikro-sxedia-veltiosis-2023-prota-sxolia1