Aνακοινώθηκε φυτοϋγειονομική συμφωνία πρωτοκόλλου που θα επιτρέψει την εξαγωγή ισπανικών αμυγδάλων στην Κίνα.

Η Ένωση Εξαγωγέων Αμυγδάλου και Φουντουκιού της Ισπανίας (SAB-Almendrave) εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά από αυτό το επίτευγμα, το οποίο ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που ξεκίνησε το 2018. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει τη διάθεση έως και 50.000 τόνων αμυγδάλων ετησίως προς την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει εξαγωγές άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2032.

Μέχρι τώρα, η ευρωπαϊκή αγορά ήταν ο κύριος αποδέκτης των ισπανικών εξαγωγών, με βασικές αγορές τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική εναλλακτική λύση για τον ισπανικό τομέα αμυγδάλου. Η Κίνα είναι μια αγορά με 1.425 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές και, επιπλέον, η αξιοποίηση των αποδόσεων λόγω της μεγάλης ροής εμπορευματοκιβωτίων που εξάγονται από την Κίνα στην Ισπανία θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές ισπανικών προϊόντων στην Κίνα.

Για τον κλάδο, αυτή η συμφωνία έχει διπλή αξία: αφενός, ανοίγει μια νέα πύλη σε μια αγορά με μεγάλες καταναλωτικές δυνατότητες. αφετέρου, αντιπροσωπεύει υποστήριξη για τη βιωσιμότητα της παραγωγικής ανάπτυξης που γνώρισε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, λόγω της δημιουργίας νέων αρδευόμενων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αύξησαν την έκταση που αφιερώνεται στις αμυγδαλιές κατά 32%, φτάνοντας τις 756.694 τρέχουσες εκτάρια.

Featured Image

Η SAB-Almendrave διοργανώνει ήδη συναντήσεις μεταξύ Ισπανών εξαγωγέων και Κινέζων εισαγωγέων, καθώς και ένα πρακτικό σεμινάριο για να βοηθήσει τους Ισπανούς εξαγωγείς να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν την αγορά. Αυτή η συμφωνία είχε την πολύτιμη υποστήριξη της Ισπανικής Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών ξηρών καρπών (AEOFRUSE) και σημαντικών προσωπικοτήτων από τα Υπουργεία Γεωργίας (MAPA) και Βιομηχανίας και Εμπορίου (MINCOTUR), και οι δύο οργανισμοί έλαβαν πρόσφατα το Μετάλλιο de Oro de Almendrave υποστήριξη.

Συνοψίζοντας, αυτή η συμφωνία είναι σπουδαία νέα για τον τομέα των αμυγδάλων στην Ισπανία. Το άνοιγμα μιας νέας αγοράς με μεγάλες δυνατότητες κατανάλωσης μπορεί να αποτελέσει σημαντική ώθηση για τον κλάδο. Με την υποστήριξη των εμπλεκόμενων ενώσεων και οργανώσεων, η συμφωνία αυτή αναμένεται να είναι επωφελής τόσο για τους Ισπανούς παραγωγούς όσο και για τους Κινέζους καταναλωτές.

Πηγή: agronewscastillayleon

Featured Image