Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Με φόντο τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τα δικά της συμφέροντα, τα οποία εστιάζονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη χορήγηση πόρων για την ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο, έδωσε το στίγμα των ελληνικών διεκδικήσεων:
«Η χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή: Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον», προσθέτοντας τα παρακάτω:
«Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, για να το πω πολύ απλά ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια.»
»Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. Επίσης, βέβαια, διεκδικούμε αλληλεγγύη —θα έλεγα έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια— στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».
Ειδικότερα για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε πως οι συνολικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι, είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις, τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος. Έσπευσε να προσθέσει πάντως, πως οι πόροι που θα πάρει η Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τονίζοντας πως το συνολικό ύψος των πόρων που διαθέτει η Ε.Ε. «μπορεί να βελτιωθεί».
Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα είναι μία δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μπορεί να βρεθεί μια λύση κοινά αποδεκτή.