Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022 παρουσιάστηκε σε καστανεώνες του Δήμου μας έντονα η ασθένεια της φαιάς σήψης στους καρπούς. Πρόκειται για μια ασθένεια που δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης, καθώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.
Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς πανεπιστήμια και ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας κατέληξε σε ένα πρόγραμμα καλλιεργητικών πρακτικών και ψεκασμών με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ελαχιστοποίηση της απώλειας.
Oι χειρισμοί που προτείνονται για τα φυτικά υπολείμματα είναι οι εξής:

Featured Image

  1. Ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων στο έδαφος (όπου αυτό είναι δυνατό)
  2. Μετακίνηση όλων των υπολειμμάτων σε μια άκρη του κτήματος και ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα του εμπορίου (τύπου Trichoderma). Δηλ. ο ψεκασμός να γίνει στη σωρό των υπολειμμάτων.
  3. Μετακίνηση των υπολειμμάτων σε μια άκρη του κτήματος και κάλυψη τους με οργανικό στρώμα-κοπριά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η σωρός να αναδύεται τακτικά, τουλάχιστον 1-2 φορές το 3μηνο .
    Θα πρέπει να τονιστεί πως όλα αυτά ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΛΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (φύλλα, κλαδιά, τζούνες κ.ά.) ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΔΙΑΧΕΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΕΝΤΟΜΟ Torymussinensis ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΣΦΗΚΑ .
    Συνίστανται ψεκασμοί την άνοιξη ίσως και από τέλος Απριλίου με potassiumphosphate καθώς και στο φούσκωμα των οφθαλμών εφαρμογή με σκευάσματα υδροξειδίου του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό.
    Θα ακολουθήσουν δύο ψεκασμοί στο στάδιο της ανθοφορίας με κατάλληλα μυκητοκτόνα.Ο χρόνος εφαρμογής των μυκητοκτόνων θα εξαρτηθεί από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες την κρίσιμη εκείνη περίοδο οπότε θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τους ψεκασμούς στην περίοδο της άνθισης με μυκητοκτόνα ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΚΑΡΥΤΣΑΣ, ΠΟΤΑΜΙΑΣ-ΣΚΗΤΗΣ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ και τους τοπικούς γεωπόνους, έχει ζητήσει την κατ’ εξαίρεση έγκριση 5 μυκητοκτόνων που θεωρούνται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης.
    Για το παραπάνω προτεινόμενο πρόγραμμά ψεκασμών συνεργάστηκαν :
    Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΜΉΜΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ με προϊστάμενο τον κ. Δημήτριο Σταυρίδη .
    Η Δρ. Ελένη Τοπαλίδου , Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
    Ο δασολόγος -φυτοπαθολόγος τακτικός ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Στέφανος Διαμαντής.
    Οι τοπικοί Γεωπόνοι της περιοχής.
    Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα εμπορικά ονόματα των σκευασμάτων για τα οποία ζητήθηκε έγκριση καθώς και για τον κατάλληλο χρόνο εφαρμογής των δύο μυκητοκτόνων στην άνθιση.
    Πληροφορίες:
    • Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς.
    • Τοπικούς Γεωπόνους.
Featured Image