Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι οι πολλές ζημιές και οι χαμηλές αποδόσεις.

Τα πρώτα πρώιμα κεράσια μαζεύτηκαν ήδη στο Αργυροπούλι Λάρισας, όπως τονίζει στο Agronewsbomb ο Βαλάντης Τέγκος, παραγωγός από την περιοχή, ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει Primulat. Σύμφωνα με τον κ. Τέγκο η παραγωγή του είναι καλή και οι πρώτες εμπορικές συμφωνίες αφορούν μια τιμή παραγωγού στα 6 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι δηλαδή.

Τα πρώτα κεράσια του Β. Τέγκου στο Αργυροπούλι

Γενικά στην Ελλάδα οι παραγωγές είναι εξαιρετικά μειωμένες και οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει επιπλέον προβλήματα, όπως σχισίματα στους καρπούς και καρπόπτωση. Οι τάσεις στις τιμές προβλέπονται ανοδικές.

Τεράστιες ζημιές στην Λαμία

Μεγάλες είναι οι ζημιές στην παραγωγή κερασιού στην κοιλάδα του Σπερχειού, μετά και τις συνεχόμενες βροχές των τελευταίων ημερών και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατήσαν.

Οι καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν σε πολλές καλλιέργειες τα κεράσια και σε άλλες τα χάλασαν. Οι κερασοπαραγωγοί και τα Μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Τοπικής Κοινότητας Φραντζή ΑΣ Κοιλάδας Σπερχειού είναι σε απόγνωση μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κάνουν λόγο «…για ολική καταστροφή…»

Ζητούν την άμεση καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και καλούν τους αρμοδίους φορείς να εργαστούν συλλογικά για να καταγράψει ο ΕΛΓΑ την ζημιά.

Featured Image

Η ανακοίνωση:

“Μετα τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή Φραντζή και Γοργοποτάμου, η παραγωγή κερασιού στην περιοχή μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης του προϊόντος. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ολική καταστροφή σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται για την παραγωγή του κερασιού, να “πέσουν” από πάνω και συλλογικά να εργαστούμε προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ασχοληθεί ΑΜΕΣΑ με την καταγραφή της τεράστιας ζημιάς .

Οι εποχές που βιώνουμε είναι σκληρές για όλους και θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένοι οι κόποι δεκάδων παραγωγών που από αυτές τις σοδειές εξαρτώνται οι9κογένμειες και μικρά παιδιά.

Ελπίζουμε σε άμεση κινητοποίηση με πράξεις …”

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΚ ΦΡΑΝΤΖΗ ΑΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

Featured Image