Πρόβλημα κοινωνικής φύσης κινδυνεύει να φέρει στη χώρα μας η παρατεταμένη ανομβρία κι αυτό γιατί όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, χιλιάδες οικογένειες ελαιοπαραγωγών είναι μπροστά στο φάσμα της τραγικής απώλειας εισοδήματος. Με τα έξοδα μάλιστα να τρέχουν σαν παλαβά, είναι βέβαιο πως οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών της χώρας οι ελιές, ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες έχουν σουφρώσει από την έλλειψη νερού, στην προσπάθεια που κάνουν τα δέντρα να περάσουν ομαλά το στρες από τις θερμοκρασίες και το έλλειμα υγρασίας. Η κακή αρχή έγινε με τις Αμφίσσης που ωρίμασαν και μαύρισαν, από το… κακό τους, φέρνοντας μεγάλες απώλειες σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Τώρα είναι η σειρά της Καλαμών να πληρώσει το μάρμαρο της κλιματικής αλλαγής και ενώ οι κρατικές υπηρεσίες, το ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζουν, ενισχύοντας τους ίδιους και τους… ίδιους.

Ήδη με την ξηρασία σε Φθιώτιδα, Λακωνία να επιμένει, ακόμα και στην Αιτωλοακαρνανία που έχει υδατικό δυναμικό, αν δεν βρέξει τις επόμενες ημέρες, δύσκολα θα μιλάμε για ένα τονάζ φέτος άνω των 20.000 τόνων πανελλαδικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται το προϊόν. Αν συνεχιστεί η κατάσταση και οι παραγωγοί μπουν και πάλι μέσα, του χρόνου ελάχιστοι θα καλλιεργήσουν. Οι δε τιμές του προϊόντος θα φθάσουν στον παραγωγό ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό, φέρνοντας από το παράθυρο φαινόμενα πλειοδοσίας. Να τονιστεί πως το εμπόριο βλέποντας την ξηρασία να πλήττει την Αιτωλοακαρνανία που σε καλές εποχές και πριν τη μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων είχε τονάζ κοντά στους 40.000 τόνους, αλλά και τις δυνατότητες εισαγωγής περιορισμένες λόγω επίσης ξηρασίες σε ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και λόγω των εξωφρενικών μεταφορικών ήδη κάνει τα γλυκά μάτια τους παραγωγούς για να τους πάρει το προϊόν νωρίς. Κάτι αδύνατο αφού φέτος θα γίνει το μεγάλο… παζάρι. Πρόβλημα τέλος έχουν και οι ελαιοποιήσιμες σε νησιά και ηπειρωτική χώρα με τις εκτιμήσεις να μιλάνε για μείωση παραγωγής ελαιολάδου τουλάχιστον κατά 50%.

Η κατάσταση στη Θεσσαλία

Featured Image

Παλαιότερα σε χρονιές ξηρασίας γύρω στο 2008 μιλούσαμε για τη “σιωπηλή άνοιξη” στο θεσσαλικό κάμπο και εννούσαμε ότι η έλλειψη επιφανειακών νερών και βροχών περιόριζε τα ενδιαιτήματα των πουλιών και δεν άκουγες το κελάηδημά τους. Φέτος μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για σιωπηλό φθινόπωρο καθώς εδώ και 2,5 περίπου μήνες από τις 20 Ιουλίου και μετά δεν έχει βρέξει παρά ελάχιστα στη Θεσσαλία (αύριο το απόγευμα αναμένονται κάποιες βροχές μετά από πολύ καιρό) με αποτέλσμα να υπάρχει προβληματισμός στις τάξεις των γεωργών για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Φαίνεται ότι η πρωτοφανής ξηρασία που έπληξε φέτος το καλοκαίρι τη Δυτική Μεσόγειο, μεταφέρεται πλέον στην Ανατολική.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς στο Πήλιο λόγω της ζέστης και της ξηρασίας οι ελιές έχουν σουφρώσει πήραν ένα μωβ χρώμα και είναι χωρίς λάδι, με αποτέλεσμα να μη τις δέχονται τα ελαιοτριβεία και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν παρέμβαση από την πολιτεία.

Φυσικά αν αυτός ο κύκλος συνεχιστεί την άνοιξη και το καλοκαίρι τότε το πλήγμα όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή αλλά για το σύνολο της οικονομίας θα είναι τεράστιο, ενώ είναι πιθανό να έχουμε ελλείψεις και σε πόσιμο νερό στην περιοχή μας καθώς από την πολιτεία τα μεγάλα έργα ταμίευσης δεν δρομολογήθηκαν εδώ και δεκαετίες.. Κοινώς θα πούμε το νερό-νεράκι…

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από thessaliatv.gr

Featured Image