Παρέμβαση – διαμαρτυρία με πανό πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, αγρότες του δήμου Αγιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Όπως είναι γνωστό, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε, δεν υπάρχει εισόδημα, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί. Ακόμα, ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών Κερασιού. Επίσης, επέδρασε στη μείωση της παραγωγής πράσινου μήλου που δεν καλύπτεται από τον κανονισμό  του ΕΛΓΑ.

Μιλώντας στη γιορτή κερασιού ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ανέδειξε τα παραπάνω ζητήματα, ενώ επιπλέον τόνισε πως η ικανοποίηση των αιτημάτων τους αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, προκειμένου να μπορέσουν εκατοντάδες αγρότες να συνεχίσουν να μένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τα χωράφια τους. 

Featured Image

Ο Ρ. Μαρούδας, παρουσίασε τα άμεσα αιτήματα των αγροτών που είναι τα εξής:

  • Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή και δεν έχουν άλλο εισόδημα.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί όπως παραπάνω η καταβολή αποζημιώσεων.
  • Να υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του. Υπάρχει εξάλλου προηγούμενο με κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό στάδιο το 2021, σε Νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδιο ζητούν να γίνει ξανά για τα κεράσια σε όλη τη χώρα.

Ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να παρθούν γενικότερα μέτρα στήριξης των  αγροτών, όπως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, η μείωση του κόστους παραγωγής και η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Πηγή: 902.gr

Featured Image