Τη στιγμή που  καινοτόμος τεχνολογία καλλιεργημένου κρέατος κερδίζει δυναμική σε όλες τις χώρες, την ώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν την πρώτη άδεια για κοτόπουλο εργαστηρίου και η ΕΕ χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ την έρευνα για το κρέας εργαστηρίου η Ιταλία έχει τον… “δικό της σε Θεό”.

Μετά το νομοσχέδιο που απαγόρευσε τη χρήση αλεύρου από έντομα σε πίτσα και ζυμαρικά, η Ιταλική κυβέρνηση είπε ένα ηχηρό όχι και στο καλλιεργημένο κρέας, εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο μένει τώρα να επικυρωθεί και από το ιταλικό κοινοβούλιο. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου συνεπάγεται πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ για εταιρείες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία.

Βασικό επιχείρημα για τη λήψη του μέτρου ήταν η προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρας όπως και των παραγωγών της και της Ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων.

Το νομοσχέδιο προέκυψε από τις πιέσεις της βιομηχανίας κρέατος και ομάδες λόμπι αγροδιατροφής, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα εγχώρια προϊόντα, και υποστηρίχθηκε από βουλευτές της ακροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας. Η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti και άλλα γεωργικά λόμπι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των φυσικών τροφίμων. Την πρόσκληση υπέγραψε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Η έγκριση του νομοσχεδίου συνεπάγεται πως οι εταιρείες στην Ιταλία δεν θα μπορούν να παράγουν τρόφιμα και ζωοτροφές, οι οποίες παράγονται από καλλιεργημένο κρέας, κυτταρικό ή από ιστούς.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Francesco Lollobrigida έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση αφορά την “υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, του μοντέλου παραγωγής, της ποιότητας, του πολιτισμού και της διατροφικής κυριαρχίας” της Ιταλίας, συμπληρώνοντας ότι τα προϊόντα εργαστηρίου δρουν ενάντια σε όλα τα προαναφερθέντα.

Featured Image

Η τοπική οργάνωση λόμπι γεωργίας Coldiretti χαιρέτισε το νομοσχέδιο με μια δήλωση στον ιστότοπό της, στην οποία κάνει λόγο για τον κίνδυνο της ιταλικής κληρονομιάς από τα συνθετικά τρόφιμα, των οποίων η διακοπή εξοικονομεί 580 δισεκατομμύρια ευρώ στην εθνική αλυσίδα αγροδιατροφής. 

Υπενθυμίζεται πως Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει πει πως ότι η κυτταρική γεωργία όπως το καλλιεργημένο κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση για υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων».

Το Ινστιτούτο Good Food (GFI), το οποίο υποστηρίζει το κρέας φυτικής προέλευσης και κυτταρικής βάσης, χαρακτήρισε την κίνηση ως ανησυχητική, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα στεκόταν εμπόδιο στην επιστημονική πρόοδο και τις προσπάθειες μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιλογές των καταναλωτών. “Η Ιταλία θα μείνει πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και το 54% των Ιταλών που ήδη θέλουν να δοκιμάσουν καλλιεργημένο κρέας θα έρθει αντιμέτωπο με αυτή την απαγόρευση”.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως στην ΕΕ έχει ήδη θεσπιστεί μια ρυθμιστική διαδικασία για την επιβεβαίωση της ασφάλειας νέων τροφίμων, όπως τα έντομα και το καλλιεργημένο κρέας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη κατηγοριοποιήσει το καλλιεργημένο κρέας ως ασφαλές, με τη δεύτερη να διαθέτει και το πρώτο εστιατόριο που σερβίρει κάποια πιάτα με καλλιεργημένο κρέας. Οπότε φαίνεται πως η Ιταλία εναντιώνεται σε αυτή την παγκόσμια τάση, στην οποία άλλες κυβερνήσεις έχουν επενδύσει- κυριολεκτικά και μεταφορικά- όπως στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ολλανδίας που χρηματοδοτούν την έρευνα και την ανάπτυξη με περίπου 5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. αντίστοιχα.

Πηγή: cibum.gr

Featured Image