Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες για την επάρκεια σε σιτηρά, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής τους με άμεση ισχύ.
Κι αυτό καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.
Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.
Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Ουκρανός ομόλογός τους αναζήτησαν λύσεις την Παρασκευή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Κίεβο, «όλος ο κόσμος πληρώνει το τίμημα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής», με εξαγωγές που θα μπορούσαν να γίνουν δια της ξηράς, μέσω σιδηροδρομικών δικτύων ή μέσω του Δούναβη, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Μίκολα Σόλσκι στη Στουτγκάρδη.
Η ρωσική εισβολή και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά οι εξαγωγές αυτής της μεγάλης γεωργικής χώρας.
«Είναι στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, στην Ουκρανία και πέραν από αυτήν», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.
«Οι Ουκρανοί το έχουν ήδη βιώσει στο παρελθόν, στη Σοβιετική Ένωση (…) κατά τη διάρκεια του Γκολοντομόρ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο λιμό της Ουκρανίας το 1932-33, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.
Ορισμένες χώρες της Αφρικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Ουκρανίας, σύμφωνα με το AFP. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος σε ποσότητες εξαγωγέας καλαμποκιού στο κόσμο και αναμενόταν ότι θα γίνει ο τρίτος εξαγωγέας σιταριού.
Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα πρέπει να εξαχθούν από τα σιλό της χώρας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πριν από την επόμενη συγκομιδή, εξήγησε ο Σόλσκι σε αυτή τη θεματική σύνοδο της G7. «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση», είπε, εκτιμώντας ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και η αύξηση της τιμής των τροφίμων είναι συνέπεια του πολέμου που πλήττει «όλον τον κόσμο».
Ο Εζντεμίρ χαρακτήρισε «απεχθείς» τις κλοπές σιτηρών από την Ουκρανία, κάτι για το οποίο κατηγορούνται οι ρωσικές δυνάμεις.
Σημειώνεται, τέλος, πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο με το οποίο ελπίζει ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.