Στο πλαίσιο της τελευταίας έκδοσης του MacFrut, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Ρίμινι (Ιταλία), η Ομάδα Εργασίας SOI Kiwi διοργάνωσε το τεχνικό σεμινάριο με τίτλο: «Kiwi in Italy: production limits, ευκαιρίες and internationalization». Εκείνη την ημέρα, η Elisa Macchi, διευθύντρια της CSO Servizi, πραγματοποίησε μια στατιστική ανάλυση της καλλιέργειας ακτινιδίων στον κόσμο, αναδεικνύοντας τη νέα ισορροπία δυνάμεων που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των βασικών χωρών παραγωγής. Τα πιο εντυπωσιακά δεδομένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτής της νέας πραγματικότητας είναι η εκθετική ανάπτυξη της καλλιέργειας ακτινιδίων στην Ελλάδα και η συνεχής μείωση της ιταλικής προσφοράς που εδώ και μερικά χρόνια, λόγω κλιματικών και φυτοϋγειονομικών δυσκολιών, δεν έχει καταφέρει να να φτάσει στο δυναμικό παραγωγής που της έδωσε διεθνή υπεροχή. Εκτός από την Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους βάση, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Αλλά η Τουρκία και το Ιράν βρίσκονται επίσης προ των πυλών, τα οποία αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς και εισέρχονται στις γειτονικές τους αγορές, την Ανατολική Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ελλάδα, χάρη στις νέες επενδύσεις και τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στις αυξανόμενες δυσκολίες της Ιταλίας, διαβρώνει σταδιακά τον ιταλικό εμπορικό χώρο και ετοιμάζεται να γίνει η κύρια ηπειρωτική αναφορά για το πράσινο ακτινίδιο (το παραδοσιακό Hayward).

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι, ως αποτέλεσμα, η Ιταλία γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών ακτινιδίων, δημιουργώντας συχνά αθέμιτες πρακτικές παράτυπης πολιτογράφησης πλαστών προϊόντων Made in Italy.

Η Ιταλία χτυπήθηκε από το PSA

Η εμπορική συγκομιδή της Ιταλίας το 2021, συνδυάζοντας πράσινα και κίτρινα ακτινίδια, ήταν 302.162 τόνοι. Το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012. Μετά το ρεκόρ που έφτασε το 2015, με συγκομιδή 575.096 τόνων, η πραγματικότητα είναι ότι το δυναμικό του μειώθηκε σταδιακά μέχρι να φτάσει τους 302.162 τόνους πέρυσι (220.616 πράσινοι και 81.546 κίτρινοι). Ο λόγος αυτής της μείωσης οφείλεται κυρίως στην επίδραση της νόσου Pseudomonas syringae pv. actinidae (Psa) ή ονομάζεται επίσης βακτηριακός καρκίνος του ακτινιδίου. Θεωρείται ο κύριος περιοριστικός παράγοντας για την καλλιέργεια λόγω της γρήγορης διασποράς και της επιθετικότητάς του. Από το 2001 έως το 2011, η καλλιεργούμενη έκταση στην Ιταλία σημείωσε σημαντική αύξηση, από 17.000 εκτάρια σε 26.000 εκτάρια, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%. Ωστόσο, το 2012 αυτή η τάση πήρε στροφή 180 μοιρών με την εμφάνιση της νόσου PSA. Από το 2012 έως το 2016 σημειώθηκε αξιοσημείωτη πτώση των επενδύσεων σε νέες φυτεύσεις, ιδίως στις περιοχές Veneto, Piedmont, Emilia Romagna και Lazio. Η ασθένεια είναι επίσης παρούσα στη νότια ζώνη, αλλά με μικρότερη επίπτωση. Ως συνέπεια της εξάπλωσης του PSA, από το 2012 έως το 2021 περίπου 7.200 εκτάρια έχουν τεθεί σε κίνδυνο σε ολόκληρη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζωνών και φυτών που επηρεάζονται επί του παρόντος σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Η αλήθεια είναι ότι από το 2016 έως το 2021, η περιοχή των ακτινιδίων είχε τις διακυμάνσεις της και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΚΠ, στην τελευταία εκστρατεία που αναλύθηκε, η Ιταλία παρουσίασε μια έκταση ακτινιδίων λίγο κάτω από 24.000 εκτάρια.

Οι ισορροπίες αλλάζουν

Το ακτινίδιο γίνεται ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα φρούτων και λαχανικών στο παγκόσμιο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, με σημαντική αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Όχι πολλά χρόνια πριν, η Ιταλία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Επί του παρόντος, παραμένει στην πρώτη θέση με συνεισφορά λίγο κάτω από το 50%, αλλά ακολουθεί στενά η Ελλάδα, μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Στην εκστρατεία 2021/2022, τα ποσοστά εκπροσώπησης ήταν: Ιταλία, 43%· Ελλάδα, 39%; Πορτογαλία, 7%; Γαλλία, 7%; και Ισπανία, 4%. Κοιτάζοντας πίσω, σύμφωνα με στοιχεία των ΟΚΠ, στην εκστρατεία 2013/2014, η Ιταλία αντιπροσώπευε το 67% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ελλάδα, 20%; Πορτογαλία, 3%; Γαλλία, 9% και Ισπανία, μόλις 2%. Από το 2011 έως το 2021, η Ελλάδα διπλασίασε τις καλλιέργειές της από 6.440 σε 12.000 εκτάρια Αναλύοντας τα δεδομένα από την Ελλάδα, το 2011 η έκταση της καλλιέργειας ακτινιδίων ήταν 6.440 εκτάρια ενώ το 2021 ο αριθμός ανήλθε σε 12.000. Με άλλα λόγια, σε δέκα χρόνια η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει τις φυτείες ακτινιδίων της. Ο λόγος αυτής της αύξησης είναι η εξέταση αυτής της καλλιέργειας ως υποκατάστατο ή εναλλακτική σε άλλες παραδοσιακές ελληνικές παραγωγές όπως τα εσπεριδοειδή ή το ροδάκινο. Παραγωγές που λόγω διαφόρων προβλημάτων χάνουν κερδοφορία την τελευταία δεκαετία και παρά το γεγονός ότι η νόσος του ακτινιδίου είναι παρούσα και στην Ελλάδα, η επίδρασή της είναι περιορισμένη και προς το παρόν το φαινόμενο της ασφυξίας δεν είναι υπερβολικό. σοβαρός. Ένας άλλος παράγοντας που έκανε την παραγωγή ακτινιδίων να ξεχωρίσει στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία.

Featured Image

Δεδομένης της ανάπτυξης που παρουσιάζει η ελληνική χώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός και ανταγωνιστικός παίκτης, αλλά η Νέα Ζηλανδία και η Ιταλία συνεχίζουν να μοιράζονται μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εμπορική ικανότητα του Βελγίου και της Ολλανδίας, οι οποίες, αν και δεν παράγουν ακτινίδιο, διατηρούν σημαντική κεντρική θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και ηγετική θέση στις επανεξαγωγές.

Κοιτάζοντας έξω από την Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Γερμανία συνεχίζει να είναι η χώρα αναφοράς όσον αφορά τις εισαγόμενες ποσότητες με περίπου 100.000 τόνους εισαγωγής με μέση τιμή 2,50 €/κιλό. Αλλά όλοι στρέφουν τα μάτια τους στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα ή το Βιετνάμ, λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει από την άποψη της κατανάλωσης. Σε αυτή την αποστολή για το άνοιγμα των αγορών πιο μακριά, η Ιταλία δεν έχει τα καλύτερα χαρτιά αφού, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση MacFrut ακτινίδιο, έχει πολλούς περιορισμούς λόγω της έλλειψης εμπορικών συμφωνιών με πολλές χώρες, οι οποίοι ονομάζονται «επιτηδευμένα φυτοϋγειονομικά εμπόδια». , αλλά που είναι στην πραγματικότητα αληθινά τελωνειακά εμπόδια. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η έλλειψη συμφωνίας δεν αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα στην Ιταλία. Αν η Ιταλία κατάφερε να οργανώσει καλύτερα τις επιστολές της, θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει το βάρος της διεθνώς και να βρει ανακούφιση στο άνοιγμα νέων αγορών. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλές φορές η έλλειψη πρωτοκόλλων ανταλλαγής οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των διαφόρων Υπουργείων που πρέπει να διατυπωθούν και να δράσουν: Αγροτικές Πολιτικές, Υγεία, Εμπόριο.

Η CSO Italia, από την πλευρά της, έχει πολλά ανοιχτά τραπέζια, αλλά το ιταλικό σύστημα δεν φαίνεται τόσο αποτελεσματικό και αποδοτικό όσο στην Ισπανία. Μια άλλη ενδιαφέρουσα αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες όλοι προσπαθούν να εισέλθουν, αν και προς το παρόν κυριαρχεί η Χιλή, λόγω της προφανούς υλικοτεχνικής εγγύτητάς της.

valenciafruits

Featured Image